5W30 nebo 5W40 ???

vše o motorových, převodových a podobných olejích - čím se miláčci namažou

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
Liapo
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

5W30 nebo 5W40 ???

Příspěvek od Liapo »

Ahoj,chtěl bych se zeptat zkušenějších kolegů...poslední dobou mi vrtá v hlavě následující věc:
Vlastním O II 1.9 PD 77 KW bez PDF .Auto doposud jezdilo na olej 507.00 5W30
jenže poslední dobou má trošku specifický jízdní režim.Většinu měsíce stojí v garáži a když s ním někam jedu tak pouze velmi dlouhé trasy okolo 600 km.
A ted se chci zeptat...když vezmu v úvahu jaké viskozity se dají použít...dá se říct že by některá byla pro mazání motoru lepší vzhledem k dlouhým trasám?? 5W30 nebo 5W40 ????
Nechci tady rozebírat normy výrobce...zajímají mne pouze ty viskozní třídy...nějaký rozdíl by mezi nimi být měl.
Dík za názory
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Osobně bych to neřešil. Motory VW jsou konstruovány na obě tyto viskozity. Není vždycky pravda, že vyšší číslo SAE je lepší, to měj na paměti :wink:.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
RENAULT Kadjar 1,33TCe 117kW automat (*2019)
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Na takhle položenou otázku je těžká odpověď, nepíšeš - kolik najedeš za rok, jak motor zatěžuješ, jaký konkrétní olej jsi používal a jaký a v jaké cenové kategorii bys chtěl používat. Jakou má motor spotřebu oleje? Obecně se dá říct, že 5W-40 má cca o 30%vyšší vyšší viskozitu při 100stupních, líp maže za tepla a při vyšším zatížení a měla by být nižší spotřeba oleje.
Já bych dal 5W-40 s výměnným intervalem 15000. Kvalitu oleje bych zvolil podle ročního nájezdu.
Ano motory jsou konstruhovány na obě viskozity, ale výsledek není stejný, máme v práci několik set LL motorů
G3 Variant synchro
Liapo
Přispěvovatel

Příspěvek od Liapo »

Dosud jsem používal LL oleje Shell,motor bral cca 1l oleje na 15 tis km.Ač to byly LL oleje měnil jsem je dříve,tak v 15-18 tis tak by mi přechod na pevný interval nevadil.Auto najede kolem 20 tkm/rok s tím že jezdím podle předpisů tzn 130..zřídkakdy více jen těch 600 km jezdím bez zastavení tzn řekl jsem si že motor má malinko vyšší teplotní zatížení a možná by mu více prospěla viskozita 5w40 ??
Jako vedlejší jev by mi snad i klesla spotřeba oleje.
Těch olejů 505.01 5w40 zase tak moc není tak bych asi zvolil
CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W-40....a cena oleje v tom nehraje roli
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Ke Castrolu - dá se tady kolem něj najít spoustu názorů, otázkou je, jestli v koupených obalech byl vždycky Castrol. Kamarád ho používá, a nezaznamenal problémy u dlouhodobých zákazníků. Já bych ho do svého auta klidně dal, radši než LL. Podle stavu motoru bych zvážil proplach, popř. první výměnu dřív, pokud tam byl olej jiné značky.
G3 Variant synchro
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Pokud jezdíš 20.000 km za rok, je pevný interval a tudíž VW 505.01 / SAE 5W/40 asi vhodnější řešení. Já osobně bych do toho klidně šel.

Jinak Castrol je podle mého názoru marketingový oblbovák - předražený produkt, který neoplývá žádnými extra vlastnostmi oproti levnější konkurenci. Osobně kupuju Q8 Formula Excel 505.01 v ceně 140 Kč/litr.
Liapo
Přispěvovatel

Příspěvek od Liapo »

Ono v té 5w40 505.01 není moc velký výběr :-( ..já poslední dobou požíval oleje od Shellu ale ten nic odpovídajícího nedělá.O Castrolu jsem si něco přečetl a poslední dobou jsem nějaký vyloženě negativní reference nezaznamenal.
O oleji Q8 Formula Excel jsem taky uvažoval,ale osobní zkušenost zatím nemám..cena je dobrá,ale tu řešit nechci.Chci sáhnou po tom lepším a je jedno jestli to bude o pár stovek levnější nebo dražší.
Mongo
Přispěvovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mongo »

tak potom mobil....
Octavia Combi AGR face- Faza 1 in progress (288/232) co nevidiet VA, S764 , Bilstein B4
Passat B5.5 2.8 V6 4motion so skromným nájazdom 574000km
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Nebo Liqui Moly...

Nicméně pravda je, že čím dál víc výrobců olejů postupně ruší specifikace VW 505.01 a VW 506.0x a nabízí místo nich pouze univerzální specifikaci VW 507.00.
Liapo
Přispěvovatel

Příspěvek od Liapo »

No právě...to je další problém.....nerad bych se teď cpal do normy která možná za tři roky v podstatě nebude existovat :-(
maros261177
Přispěvovatel

Příspěvek od maros261177 »

Marek77 píše:Nebo Liqui Moly...

Nicméně pravda je, že čím dál víc výrobců olejů postupně ruší specifikace VW 505.01 a VW 506.0x a nabízí místo nich pouze univerzální specifikaci VW 507.00.
No asi bude pre koncern nakoniec iba jedna norma... ja používam L.M. s normou 50700..chcem sa preto opýtať nevadí že oleje s normou 50700 maju zníženu hodnot TBN oproti olejom normy 50501....nevadí to motoru?...aj keď podiel síry v palivach by mal byť zníženy...
Škoda Octavia II, bez uprav-v jednoduchosti je krása
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Marek77 píše:Pokud jezdíš 20.000 km za rok, je pevný interval a tudíž VW 505.01 / SAE 5W/40 asi vhodnější řešení. Já osobně bych do toho klidně šel.

Jinak Castrol je podle mého názoru marketingový oblbovák - předražený produkt, který neoplývá žádnými extra vlastnostmi oproti levnější konkurenci. Osobně kupuju Q8 Formula Excel 505.01 v ceně 140 Kč/litr.
No Marku, to už tady bylo, celá výzkumná základna Castrolu a týmy odborníků Castrolu, které už semo tamo něco ukázali vyrábí předražený šunt a Q8, který tu nemá ani pořádné zastoupení je nejlepší, pravda je že snít můžem o čemkoli a ani s jedním z těch olejů se motor nezadře :-D
G3 Variant synchro
turbo kamna power
Aktivista

Příspěvek od turbo kamna power »

nevím co se ti na Q8 nezdá, v čr je běžně k dostání, navíc je hojně vidět v motorsportu, stejně tak Liqui Moly
Golf mk1 mTDI ...powered by Holz-tdi
Golf mk3 GTI "20 jahre" TDI ...powered by Moravia-Tuning
Ibiza 6k2 1.8T Cupra ...in progress
Audi A2 1.4 16V
Volvo V70 II D5
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

bobG3:

O tom, že by oleje Q8 byly nejlepší a Castrol stál za prd, tu nepadlo ani slovo. Asi neumíš číst. Jen jsem se zmínil, že pro motory PD používám oleje Q8, nic víc. A k dostání jsou všude, s tím rozhodně nemám problém.

Že Ty jsi přes oleje, jejich výrobu a složení, kvalitu a všechno wokolo největší mistr světa a na celém fóru tu nemáš konkurenci, že všichni ostatní jsou tu proti Tobě nýmandi, to už víme. Zejména Tebou často užívané slovo MÍCHÁRNA miluju nejvíc (a vždycky se od srdce zasměju...). S celým vývojovým týmem Castrolu chodíš obden na pivo, nebo to aspoň z Tvých plků tak vypadá - to taky víme. Ale sám nevíš zhola nic o tom, jaký je skutečný rozdíl ve složení motorových olejů jednotlivých světových značek, jestli třeba Castrol je lepší nebo horší než Mogul - jen o tom učeně meleš a jsou tu možná někteří, co Ti to baští (já však mezi ně rozhodně nepatřím). Vědět to totiž nemůžeš. Konkrétní složení oleje totiž nezná na světě nikdo krom výrobce (a možná ani ten to neví přesně).

Pro mne jako spotřebitele je prioritní a závazná pouze jedna jediná věc, a to zda jmenovaný olej plní specifikaci výrobce mého motoru. Musím tomu věřit, jinou možnost nemám. Ostatní věci o oleji nevím, vědět nemůžu a ani nepotřebuju.

Jestli Ti Castrol něco platí za reklamu na tomto fóru, pak už konečně chápu, proč za něj tolik kopeš. Já mažu MOGULem - dělal jsem to vždycky na všech autech a dělat to budu i nadále. Nevím, proč bych za olej od Castrolu měl dávat třikrát až pětkrát tolik než za olej od Mogulu, když oba mi udělají stejnou službu. A on ten Mogul asi úplně špatný nebude, když i po třech stech tisících ujetých kilometrů mám kompresní tlaky přes třicet Barů a spotřebu oleje žádnou, auto mi lítá jak vítr a motor je ve skvělé kondici, že? Myslíš, že s Castrolem by na tom mohl být lépe? Asi ne.....
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Marek77 píše:bobG3:

O tom, že by oleje Q8 byly nejlepší a Castrol stál za prd, tu nepadlo ani slovo. Asi neumíš číst. Jen jsem se zmínil, že pro motory PD používám oleje Q8, nic víc. A k dostání jsou všude, s tím rozhodně nemám problém.

Že Ty jsi přes oleje, jejich výrobu a složení, kvalitu a všechno wokolo největší mistr světa a na celém fóru tu nemáš konkurenci, že všichni ostatní jsou tu proti Tobě nýmandi, to už víme. Zejména Tebou často užívané slovo MÍCHÁRNA miluju nejvíc (a vždycky se od srdce zasměju...). S celým vývojovým týmem Castrolu chodíš obden na pivo, nebo to aspoň z Tvých plků tak vypadá - to taky víme. Ale sám nevíš zhola nic o tom, jaký je skutečný rozdíl ve složení motorových olejů jednotlivých světových značek, jestli třeba Castrol je lepší nebo horší než Mogul - jen o tom učeně meleš a jsou tu možná někteří, co Ti to baští (já však mezi ně rozhodně nepatřím). Vědět to totiž nemůžeš. Konkrétní složení oleje totiž nezná na světě nikdo krom výrobce (a možná ani ten to neví přesně).

Pro mne jako spotřebitele je prioritní a závazná pouze jedna jediná věc, a to zda jmenovaný olej plní specifikaci výrobce mého motoru. Musím tomu věřit, jinou možnost nemám. Ostatní věci o oleji nevím, vědět nemůžu a ani nepotřebuju.

Jestli Ti Castrol něco platí za reklamu na tomto fóru, pak už konečně chápu, proč za něj tolik kopeš. Já mažu MOGULem - dělal jsem to vždycky na všech autech a dělat to budu i nadále. Nevím, proč bych za olej od Castrolu měl dávat třikrát až pětkrát tolik než za olej od Mogulu, když oba mi udělají stejnou službu. A on ten Mogul asi úplně špatný nebude, když i po třech stech tisících ujetých kilometrů mám kompresní tlaky přes třicet Barů a spotřebu oleje žádnou, auto mi lítá jak vítr a motor je ve skvělé kondici, že? Myslíš, že s Castrolem by na tom mohl být lépe? Asi ne.....
"Jinak Castrol je podle mého názoru marketingový oblbovák - předražený produkt, který neoplývá žádnými extra vlastnostmi oproti levnější konkurenci.Osobně kupuju Q8 Formula Excel 505.01 v ceně 140 Kč/litr. -" S castrolem jsem souhlasil, taj jako s jinými oleji, ale v Tvých příspěvcích je Q8Q8Q8 :)
No, zatím se tváříš jako mistr světa Ty a že oleje a jejich kvalita byly hodně dlouho součástí mé práce za to nemůžu, ale když si někdo přečte příspěvky na fóru zjistí, jednoduchou věc, kterou tvrdím pořád dokola
1/ Olej za stovku není stejný jako olej za 400,
2/ Každý olej má své místo a tak jak Defender i Trabant dovezou každého z místa A do místa B při stejné cestě ale pokud je místo B v těžkém terénu, tak tam trabi prostě nedojede. (hm)
3/ Ano značkové oleje v ceně mají výzkum a vývoj. To míchárny nemají, ale ani jejich oleje nemají vlastnosti olejů od těchto výrobců, ano plní stejné normy a je třeba si uvědomit že nadstandard=příplatek
4/ Nikdy jsem tu na rozdíl od Tebe nepropagoval jednu značku, jen jsem tvrdil výše uvedené, což jsem i rozbory opotřebení - na rozdíl od Tebe doložil
Pokud je Q8 tak dobrý, zkus posílat vzorky na rozbor a srovnej opotřebení třeba s Mobilem a Castrolem stejné výkonové specifikace, pokud to neuděláš netvrď, že je tenhle olej stejný jak oleje renomovaných výrobců. Možná je dobrý, ale tady jde o to jak moc. A jestli je stejně dobrý, za ty prachy bomba a budu ho kupovat.
5/ Není mým úmyslem někoho napadat ani se zviditelnit, jen chci ty míň znalé navést k přemýšlení. Nešťastníků, kteří realizovali podobná doporučení jsem poznal dost a nikdy ten radílek neplatil, vždycky platili sami.

Takže klid a místo povídání o mistru světa začni testovat, zkus kontaktovat techniky od firem, jeď na školení a pak třeba taky budeš mistr světa ;)
G3 Variant synchro
Odpovědět

Zpět na „Mazání a motorové oleje“