Olej ve vodě - 2.0HDI RHZ

Citroen, Peugeot, Renault..

Moderátoři: šulda, Moderátoři

danw2
Sběrač informací
Odpovědi: 0

Olej ve vodě - 2.0HDI RHZ

Příspěvek od danw2 »

Táákže se Vám tu pochlubím s menší příhodou, která se mi stala při sobotním ránu. Hned na začátku řeknu, že si auto za 10 000km nevzalo ani kapku oleje ani vody...

Jelikož auto nemám dlouho a rád bych aby dlouho sloužilo a nic jsem zbytečně nezanedbal, vzal jsem ho tedy v pátek na diagnostiku. Tam vyjelo pár chyb, které po vymazání už nenaběhly. I plnící tlak turba byl takový jaký má být (2050hPa) a hodnoty váhy vzduchu taktéž souhlasily. Jen u jednoho vstřiku se zjistila větší korekce (+2). Odjel jsem tedy s nadšením, že mám auto v pořádku.

Druhý den, v sobotní ráno usedám do auta a nadšení ve mě stále přetrvává. Už při startu pozoruji že je něco jinak než má být. Nastartoval s výrazným škubnutím... No nic, jedu dál a během dvou kilometrů vidím na palubce nápis STOP a kontrolku tlaku oleje. Ihned za kruháčem zastavuji a vypínám motor. Podívám se na měrku oleje a ta byla úplně suchá. Po prozkoumání motorového prostoru ale zjišťuji, že nádoba na chladící kapalinu je poblitá od oleje. Trochu nervózní ji tedy s hadrem v ruce pomalu otvírám, a to co následovalo po tom, jsem vážně nečekal... Tlak, který byl pod víčkem mi vyrazil ruku a po celém motoru se rozstříkl olej (viz.obrázek). Stačil jsem to rychle zavřít, ale zdaleka to nevystříklo všechno.

Nyní auto stojí na parkovišti a čeká na odtah do servisu. Ptám se tedy Vás co by to mohlo být a jaký to bude mít následek pro motor, jelikož při vypínání v něm něco zachrastilo. Co jsem tak vyčetl, mohlo by to být těsnění pod hlavou a nebo chladič oleje... Olej každou chvíli kontroluju, protože kontrolce hladiny oleje se nedá věřit, stačí stát z kopce a už bliká. V ten týden jsem ho také kontroloval a byl tam, kde má být. Taktéž chladicí kapalina neubývala a žádné mastné skvrny na ni nebyly. Je tedy možné aby se ze dne na den dostalo do chladící soustavy tolik oleje?

Ještě mě tak napadá, že nevím jak dlouho mi tam ta STOPka svítila, protože se jen rozsvítí a není žádným zvukem doprovázena. Déle jak kilometr to určitě nebylo, protože jsem během jízdy ještě nuloval počítadlo.

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
dhfool
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dhfool »

Na 99% chladič oleje. Lituji mechaniky, protože dostat ten olej z chladícího okruhu je očistec. Pokud zbyl ještě nějaký olej ve vaně, tak by se motoru nic vážného stát nemuselo. U HDI často při vypínání chrastí setrvačník.
Škoda Fabia SDI - Žihadlo Edition
Škoda Superb II 1.8 TSI DSG-7
SuperVAG Comfort VW/PSA 2017
BMW DIS/GT1 v57 /ISTA D
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

Jestli se motoru nic nestalo, opravit chladič, propláchnout soustavu vařící vodou, potom použít sodu nebo nějaký přípravek a každý den po jízdě sbírat mastnotu s expanzky..Soda je dobrá, ale je problém teď v zimě, když musí být fridex, je ho škoda..
nepropadat panice...
danw2
Sběrač informací

Příspěvek od danw2 »

Jojo, taky doufám, že se tomu nic nestalo. Ten setrvačník mi ale před tím, než se to stalo nechrastil, takže to nejspíš bylo něco jiného...
danw2
Sběrač informací

Příspěvek od danw2 »

Takže mi volal mechanik a cena opravy bude kolem 6000,- Kč. Chladič oleje vychází na 2800,- Kč, olej 1000,- Kč, nemrznoucí směs a nějaká ta práce ;).
danw2
Sběrač informací

Příspěvek od danw2 »

Tak už mám auto hotové... Celková cena opravy je 6800,-, níže je popis položek co se měnily (bez DPH):

- chladič oleje Valeo 1990,-
- olejový filtr 131,-
- chladící kapalina 370,-
- čistič chladiče 100,-
- olej 5W40 693,-
- 6h práce 2400,-

Bylo to dělané v DIESEL SERVIS RANGL v Táboře. Za práci si řekli teda hodně a navíc mi ulomili plast na měrce oleje, takže jde vytáhnout jen šroubovákem. Zítra tam teda jedu.

Jenže, za běhu jsem otevřel víčko od oleje a funí tím docela dost a navíc i kouří. Nejsem si jist zda to předtím dělalo... Je to normální? Později sem nahraju video.
danw2
Sběrač informací

Příspěvek od danw2 »

dhfool
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dhfool »

Proč myslíš, že si řekli hodně za práci? Ty jsi to už někdy dělal? Víš co to obnáší? K tomu kouři... pokud auto jede a nežere olej, tak neřešit.
BMW DIS/GT1 v57 /ISTA D
danw2
Sběrač informací

Příspěvek od danw2 »

Dosud olej nežralo, tak uvidíme jestli se něco nezměnilo po týhle příhodě :-).
josef10
Aktivista

Příspěvek od josef10 »

njn xantia...... HDI=hodně drahá investice..... je to auto na praci a ne na jezdení....strasne nespolehlivý...vsak sam uvidis....
danw2
Sběrač informací

Příspěvek od danw2 »

Nebo "Hodně dobrá investice" :-D. Krom toho chladiče jsem s ní zatím žádný problém neměl :)
dhfool
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dhfool »

josef10 píše:njn xantia...... HDI=hodně drahá investice..... je to auto na praci a ne na jezdení....strasne nespolehlivý...vsak sam uvidis....
Ty seš chytrej jak rádio. Jak kdyby se koncern nesral...
BMW DIS/GT1 v57 /ISTA D
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

jericho-3 píše:Jestli se motoru nic nestalo, opravit chladič, propláchnout soustavu vařící vodou, potom použít sodu nebo nějaký přípravek a každý den po jízdě sbírat mastnotu s expanzky..Soda je dobrá, ale je problém teď v zimě, když musí být fridex, je ho škoda..
jak to s tou sodou děláš to neznám kolik čeho kam dík miloš
dhfool
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dhfool »

Soda na sebe naváže olej, takže to udělá takové černé vločky.
Rozpustíš ji mimo auto a naleješ to tam, zahřeješ, vyleješ a tak přád dokola až do zblbnutí ;)
BMW DIS/GT1 v57 /ISTA D
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

Jo, jo v krámu si ze mne dělali prdel, co pořád peču..Kupoval jsem pytlíky jedlé sody.. :)
nepropadat panice...
Odpovědět

Zpět na „Francouzské vozy“