bobyd píše:Hm na deset litru palmaku 4 litry etylu a 60 gramu hydroxidu a ohral v pracce na 60 stupnu a nic se nedeje akorat se dela na vrchu neco jako led .....budu muset sehnat metyl otazka je co to udela kdyz to do toho chrstnu
já mám ten hydroxid kapalný naoh a šlo mi to, já včera i dneska vařil a včera jsem palmu míně přihřál a nic moc esterifikace proběhala ale výrobek kalnější dneska jsem využil slunce a indukcí jsem přihřál a super do hodiny,
za chvíli budu stáčet vrch, udělal jsem 1OO l
ta palma se mi začíná líbít že obyč filtrovač a ředič si sní neporadí
hranicka píše:teoreticky by to mělo jít, ale ethanolu potřebuješ o dost víc než metanolu, tak nevím, jestli to bude ještě ekonomický.
jinak tamto nebyla dvojí esterifikace, pouzes ji dokončil.
Spudinkovatění nastane, pokud přidáš metyl s louhem. Pokud první reakce proběhla a došel metyl, tak už přidávej jen metyl a s louhem opatrně, jedině, že by se reakce zastavila. Třeba u toho sádla oproti řepce potřebuješ dvojnásobek metylu, ale louhu skoro stejně. Tak když to máš předmíchaný a dáš dvojnásobek, tj. i louhu, tak se ti to zdrcne.
jak poznám že je málo metylu? nějakej přístup k palmě mám, ale co jsem zkoušel tak je to kalný i při 20°C...
jojo to chápu, dělám titraci abych věděl množství louhu, ale na zjištění methanolu žádnou takovou metodu nemám.. někdo říká že stačí cca 10% objemu, ale nějak přesně??
1) Zkusím předem ve zkumavce a testnu v ledničce, jestli se tam nemá tendenci srážet bordel. U dobře provedený esterifikace by to až při určitý teplotě mělo zatuhnout najednou.
2) Namíchám to tak, že je mírnej přebytek metylu - po reakci z toho je ještě malinko cejtit. Pak mám jistotu, že zreagovalo vše.
jakou procentuální část methanolu dáváš? mám k dispozici původně rostlinnej olej, ale po tom co se vysmaží z koblih je z něho takový sádlo.. 10% je na to asi málo
Tak to vypada ze sed zadarilo je to sice kalnejsi(palma) ale ridky uvidime pres noc jestli se to nesrazi...............nakonec sem sehnal i tady v Praglu prodejce metylu za 25 vcoz sem ani nedoufal
Ted sem nalil esterifkovanou palmu do precedenyho oleje stim ze to mixnu pac byl cistej a nechtelo se mi ho eserifikovat a ejhle zaclo to hrudkovatet ....vypada to ze esterifikat ma stejne tendenci reagovat to je ale divny pac kdyz naleju B100 do oleje tak to nehrudkuje .................joo a mam dotaz chlapy mate nejaky inteligentni zpusob prelevani esterifikatu aniz by se vam do nej zamichal glyceryn co je na dne?
bobyd píše:Ted sem nalil esterifkovanou palmu do precedenyho oleje stim ze to mixnu pac byl cistej a nechtelo se mi ho eserifikovat a ejhle zaclo to hrudkovatet ....vypada to ze esterifikat ma stejne tendenci reagovat to je ale divny pac kdyz naleju B100 do oleje tak to nehrudkuje .................joo a mam dotaz chlapy mate nejaky inteligentni zpusob prelevani esterifikatu aniz by se vam do nej zamichal glyceryn co je na dne?
minulý rok jsem jel na akci do hodonína jen tak koupil jsem si olej a měl z tpoho prdel jak jsem ho v petkách ládoval do nádrže, v nádrži jsem měl moje meřo,
časem začlo peklo, ucpával se přívod z nádže až zhruba po měsící skončilo auto na laně,
rozhodil jsem nádrž na ddně bylo tak 2 cm rosolu jsem ho musel oškrabat ocelákem a vyčistit smetáčkem prolít vodou a OK
experimentova se musí jen mimo nádrže a nejlíp lít do bečky a časem pak tankovat miloš
Průser je i s dvěma várkama stejnýho vyfritu ve dvou sudech. V jednom máš po esterifikaci malej přebytek metylu, v druhým malej nedostatek, jak to pak sleješ do nádrže, začne to v nádrži reagovat, vznikne trocha glycerínu a je vymalováno.
Ja bych rekl ze to zacnou reagovat zbytky louhu pripadne metanolu a zacne se esterifikovat ten prility olej. Teoreticky by tomu slo zabranit vypranim a prevarenim mera.
Ja neperu a prave ze mam strach michat vlastni mero se zbytky oleje v nadrzi takz osobni zkusenost nemam.
Zkousel to michat nekdo z vas kdo perete?
udělal sem si konickou nádrž s vypoušťákem dole, luxusně se v tom vaří, odpouští glycerin, bordel a voda při praní. Po vysušení zkontroluju ph, říznu benzínem a VIFem a zatím bez problému leju do sudů, kde se smíchají várky, a potom do nádrže - 2 auta. Zatím mi žádný gel nevznikl, jednou to bylo drobet zakalený, asi zbytek vody. Dávka louhu zjištěná vždy titrací (6-15g), metyl podle louhu cca 180 - 250ml.
To bude asi ono proste to reaguje navic je to z palmy takze ten rosol asi vznika neco driv ...kazdopadne glycerin jsem vyresil nebo on se vyresil spis sam staci nadobu ochladit nebo ji nechat pres noc venku a glycerin ztuhne mnohem driv takze se mero krasne da prelejt a na dne je kostka mejdla keruo pak teplem rozpustim a vyleju.......to sem samozrejme nepisu proto abych se vytahoval ale kdyby mel nekdo stejnej problem a byl stejne neschopnej jako ja tak je to asi nejjednodussi cesta
bobyd píše:.kazdopadne glycerin jsem vyresil nebo on se vyresil spis sam staci nadobu ochladit nebo ji nechat pres noc venku a glycerin ztuhne mnohem driv takze se mero krasne da prelejt a na dne je kostka mejdla keruo pak teplem rozpustim a vyleju.......to sem samozrejme nepisu proto abych se vytahoval ale kdyby mel nekdo stejnej problem a byl stejne neschopnej jako ja tak je to asi nejjednodussi cesta
zkus to jako já do hodinky sleju a ten spodek naleju do desítky těch mám hodně, jak ztuhne na kámen vyleju olej, a zas doplním novým sajrajtem, až je dsítka plná tvrdího glicerínu zasunu do popelnice
Jojooo ....jasny ja resil ten problem ze dokud je to teply tak se mi pri slejvani michal glycerin s esterifikatem kdezto kdyz to nechm ztuhnout uz to nedela .....delam to ve dvackach vohreju vodu v pracce soupnu plastovou dvacku, je jasny kdyby clovek mel nakou peknou nadtrz se spdnim vypoustenim bylo by to snazsi