Europecon zkušenosti s kombinovaným předehřevem

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
Mirek 1 Dusin
Nováček
Odpovědi: 0

Europecon zkušenosti s kombinovaným předehřevem

Příspěvek od Mirek 1 Dusin »

Dobrý den,
zajímaly by mě zkušenosti s jejich kombinovaným předehřevem http://www.rostlinnyolej.cz/cs/ohrev-pa ... iva-3.html

Případně zkušenosti s podobnou konstrukcí jiného výrobce, nebo domácí výrobou.

Předpokládám:
lepší spalování předehřáté směsi - nižší spotřeba nebo větší výkon
menší opotřebení čerpadla
lepší stary v zimě

Zástavba do mercedesu 123 300D:
řadové pístové čerpadlo mazané olejem z motoru, jednodáržový systém
provoz na bionaftu, směs RO a nafty

Máte to někdo v autě?
Funkce?
Spolehlivost?

Když to instaluju mezi hrubý a jemný filtr, nezachráním tím zamrzání hrubého (ale tam to tolik nepředpokládám) ale jemným poteče už přiohřátá nafta... za jak tak čerpadlem a trubkama ke vstřikům proteče těch 200ml co mám v jemným filtru? To bude doba kdy čerpadlo bude pracovat se studeným palivem..

Dík za nápady a případnou inspiraci.
Míra
mm
Přispěvovatel

Příspěvek od mm »

řadovka jezdí na olej suprově ted mám 220d jezdím bez uprava ráno sice volnoběh kolísal ale v klidu.... ten výměník odemně něchceš
Na tohle bych se vykašlal stejně musíš nastartovat a pokud jdeš do jednonádržkového systému v zimně nafta nebo bionafta v letě klidně 100% ro
Mirek 1 Dusin
Nováček

O výměníku přemýšlim taky, ale asi půjdu do novýho, rozdíl ceny není tak dramatický abych šel do toho tvýho... Myslím že na 300D kterej žere 8-9ltr mi bude dokonce stačit i ten menší za 1500. Ale děkuju za nabídku i za názor
milda64
Přispěvovatel

Příspěvek od milda64 »

Na výměníku nešetřit. 20 desek a facet a co největší průtok.Pak jezdíš celou zimu.Stavbaeu 20 desek 1660kč.
peopleman
Přispěvovatel

Příspěvek od peopleman »

milda64 píše:Na výměníku nešetřit. 20 desek a facet a co největší průtok.Pak jezdíš celou zimu.Stavbaeu 20 desek 1660kč.
Myslíš stavbaeu.cz?Tam jsem to nenašel...
Jezdím na vše co teče..
Mirek 1 Dusin
Nováček

Máte konkrétně s tím dvacetideskovým nějaké vlastní zkušenosti? Jak je ta věc velká a nevadí jí provoz v autě?
milda64 píše:Na výměníku nešetřit. 20 desek a facet a co největší průtok.Pak jezdíš celou zimu.Stavbaeu 20 desek 1660kč.
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

Taky bych sel do deskoveho, ten kombi od Europeanu je akorat tahani penez, vzdyt tam neni poradna teplosmenna plocha, vodou to nemuze ohrat poradne a zhavicka zachvilu shori, kdyz bude porad v zaberu.
Mirek 1 Dusin
Nováček

To jo, tyhle pochybnosti mám taky a proto se ptám:-). Deskový výměník ano. akorát jak vyřešit u jednonádržového systému, což vlastně ani moc systém neni tu chvíli než se ohřeje chladičovka.... Nechce se mi to trápit zbytečně, kdyby to šlo nějak vyřešit.

radluk píše:Taky bych sel do deskoveho, ten kombi od Europeanu je akorat tahani penez, vzdyt tam neni poradna teplosmenna plocha, vodou to nemuze ohrat poradne a zhavicka zachvilu shori, kdyz bude porad v zaberu.
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

Zase u deskoveho je problem, ze pokud se nebude jezdit na rostlinak pouze, tak treba ohrivat MERO, ci dokonce smesi MERO/Nafta je dost rizikove, ono tlacit do cerpadla palivo o teplote 65-70 °C kterou lze na vystupu deskoveho dosahnout (coz u toho smejdu z europeanu pochybuji) neni nic dobreho, hlavne klesne vykon na predehrate MERO/Naftu. Deskac jedine pri jizdach na RO.
Nekde je tady na foru vlakno, kde jsem daval vykresy na velice efektivni typ ohrivace a vyroba by nebyla ani slozita, kdo ma moznost soustruzeni, na dve zhavicky (24V), paradni teplosmenna plocha, termostatem ridit teplotu na vystupu na 40-45°C a neni co resit.
Mirek 1 Dusin
Nováček

OK, to by se nějak vyfabrikovalo... mohl bys mi prosím ten výkres poslat? Kdyby byl zájem tak můžeme udělat i víc kusů.

To mi taky vrtá hlavou co říká čerpadlo když dostane naftu ohřátou na 70°C...

A dát na ten deskáč nějaký ventily (jak velká je to blbost?) a ty manuelně seřídit podle paliva na který se zrovna jezdí??
radluk píše:Zase u deskoveho je problem, ze pokud se nebude jezdit na rostlinak pouze, tak treba ohrivat MERO, ci dokonce smesi MERO/Nafta je dost rizikove, ono tlacit do cerpadla palivo o teplote 65-70 °C kterou lze na vystupu deskoveho dosahnout (coz u toho smejdu z europeanu pochybuji) neni nic dobreho, hlavne klesne vykon na predehrate MERO/Naftu. Deskac jedine pri jizdach na RO.
Nekde je tady na foru vlakno, kde jsem daval vykresy na velice efektivni typ ohrivace a vyroba by nebyla ani slozita, kdo ma moznost soustruzeni, na dve zhavicky (24V), paradni teplosmenna plocha, termostatem ridit teplotu na vystupu na 40-45°C a neni co resit.
mm
Přispěvovatel

Příspěvek od mm »

nevim jakou mas predstavu o cene je i hadicnikama....
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

Nakres musim pohledat, je to uz nejaky ten rok a je vyrobne nenarocny.
Jo, nafta o teplote 70 °C je na pridreni cerpadla, mozna ne u radoveho, ale takovy Lucas, ten by sel do pr.... Jelikoz NM stoji i tak za prd (kvalita nic moc dnes) a jeste to ohrivat, to si koleduje...
mm
Přispěvovatel

Příspěvek od mm »

ja s tim teda pribl nemam peugeot funguje porad i jine auta....
milda64
Přispěvovatel

Příspěvek od milda64 »

stavbaeu.cz -edilkamin je to na prvni stránce cca 20x11x8cm používám ho už ve třetím autě na vyfryt dvojnádrž facet převrtaná tryska u zpátečky obtok za olejovým filtrem při jízdě na naftu zpětným vetilem.Jezdím celou zimu bez problémů.
Ales_BUS
Nováček

Příspěvek od Ales_BUS »

radluk píše:Taky bych sel do deskoveho, ten kombi od Europeanu je akorat tahani penez, vzdyt tam neni poradna teplosmenna plocha, vodou to nemuze ohrat poradne a zhavicka zachvilu shori, kdyz bude porad v zaberu.
Používám ten kombi už 4 roky. Svíčky jsem ještě neměnil a prohřeje se to bez problémů a díky svíčkám velmi rychle. Okolo nuly mám ohřáto po cca 6-8 minutách na 70 stupňů. Teplosměnná plocha je dost velká (je tam labyrint) a při tak malém průtoku není problém s prohřátím. Mám dvounádrž 1.9TDI bez pomocného čerpadla a jezdím RO do -10 bez problémů. Pak přidávám benzín.
Je fakt že je to dažší, zase je to malinké a dá se to umístit hned před vstřikovací čerpadlo.
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“