zero1724 píše:radluk píše:zero1724 píše:Tak je to úplně jednoduché, nejvíce škodlivý je při spalování popílek, zkus si dat pod výfuk prkno a dej mu kotel, to co uvidis na prkně dychame, nemyslím tím auta od euro 4, u moderních aut (euro5,6) se prakticky snaží omezit vyfukovani popílku a snížit obsah CO2, jinak je spalování vcelku přirozený děj, vemte si to u dřeva, stromy vlivem fotosyntézy spotřebovávají co a během hoření vzniká co2, problém jiných paliv je, že u meřa je obsah popílku větší, o hustších palivech nemluvě... skvěle by mělo být palivo FAME, které je skoro ve všech ohledech lepší než nafta, kromě výkonnosti.
Prosimte co to je "popilek"?? Bavime se o emisich motorvych vozidel nebo elektrarny na cerne uhli???

Co to porad motas o MERO a vyssi kourivosti oproti motorove nafte. Mohl bys hodit nejaky graf z emisni analyzy prizkousce na dynamometru?

Popílek jsou saze, to jsem myslel, že víš, že vznětové motory při spalování vytvářejí saze

, jak říkám vem svoje auto, které jezdí na olej, dej k výfuku prkno a dej mu podlahu uvidis co je popílek a ano jsem si 100% jistý, že meřo a vyfrit, jelikož je to palivo energeticky vydatnější než nafta, vytváří vice sází, navíc mastných, samozřejmě na biopaliva také jezdim, ale zase tak bio jak se zdá to není
http://www.denik.cz/z_domova/zelene-tec ... 90827.html
Zase tak hloupy nejsu, vim co to je kourivost a saze, resp. presneji pevne castice.
Jenze vyjadruj se trochu technicky, popilek vznika tak maximalne ve spalovnach pevneho odpadu...
Jestli beres jako relevantni zdroj informaci blaboly na denik.cz, tak to nema smysl tady nejak resit. Kdyz uz nic, tak aspon nejakou hloupou diplomku, kde merili na dynamometru nejlepe dynamickou jizdni zkouskou vykon/tocivy moment s odberem emisi (kourivost). Rad bych videl porovnani nafty/MERO v grafu. Takove mereni se obcas delaji.
Tvrzeni, ze MERO ma vyssi kourivost u stejneho motoru oproti motorove nafte si odporuje i s odbornou literaturou.
Vis o tom, ze FAME je prakticky MERO?
Vetu o energeticky vydatnejsim palivu (RO, MERO) v porovnani s NM jsem jakoze nevidel, jo... je to totiz naprosty blabol, je to presne naopak. Pokud vztahnes vyhrevnost v MJ na kg, tak RO a MERO prohrava na plne care.