S tímto souhlasím ny 100%. Prvně jsem chtěl pořešit to turbo, než se dostanem k tomu "nádoru" na výfukovém potrubí. Ono to v první desetině asi pomůže v náběhu turba, ale v momentě vyrovnání tlaku v nádobě a potrubí dojde v tom zůžení k takovým ztrátám, že o funkci vážně pochybuji. Takže můj názor: v první desetině je to výhoda, než dojde k vyrovnání tlaků. Pak po celou dobu až do přeřazení je to zráta kvůli zůžení zpět do potrubí, tím nárůstu tlaku a teploty. A to pomíjím turbulence. Každá změna průřezu potrubí představuje ztrátu.vita píše:jayd: konečně někdo kdo tomu rozumí. U turbín jde hlavně o kg/s !!!! A k tomu komorovému fýfuku. Mě to příde jako pokus o laděný fýfuk (i tvarem) což neni nic jiného než zvláštní případ hudebního nástrojePokud chce někdo zvýšit účinnost turbíny je lepší začít svodama. Turbína narozdíl od kompresoru pracuje s plyny s nekonstantními vlastnostmi (s časem se výrazně mění teplota,tlak-rychlost). To znamená že je lepší srovnat délky trubek od hlavy k turbíně, aby rázy od výfuků z válců chodili na turbo pravidelně. Pak má smysl použít laděný výfuk, ale turbo vyhlazuje zázy, tak tam asi moc výrazně nepomůže (ikdyž každej koník dobrej
). Určitě ta komora neni pro expanzi (jak je napsáno v nadpisu), protože se rozšiřuje a pak zase zužuje, což by s konstantní rychlostí plynu způsobovalo jen tlakovou ztrátu, s přihlédnutím k dynamickým jevům je to "píšťala" = laděný výfuk.
Chtělo by to vzít turbo, napojit na tlakový zdroj, mít dvě varianty potrubí - s a bez komory a měřit tlak na výstupu z tlakové části turba v závislosti na čase. A bylo by po diskusi

I bych do toho šel, jestli má někdo k dispozici potrubí na GIV s vybitým katem - to je totiž přesně to, co tu bylo uveřejněno na fotce......já mám totiž na autě katalyzátor vybitý, ale uvnitř navařenou trubku. Takže to by bylo přesně to pravé. Fakt bych do toho šel, než se tu furt hádat o tom jestli ten přínos je větší než zráty a naopak. Já si myslím že výsledek bude 0.