vraceni metanolu z vyroby MERO po reakci

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

radluko
Nováček
Odpovědi: 0

Příspěvek od radluko »

tak jsem si nechal poslat technický list od toho glycerinu a podle něj je tam metylu max 0,5 procenta. Takže o ničem :(
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

Milos
No, n erad bych zklamal zdarne chemiky, ale zkousel jsem vzorek polotuheho glycerinu, asi 2,5 dcl, na digitalni vodni lazni a improvizovany destilator z plechovky, metrove trubicky z medi pr. 6 mm v druhe plechovce s vodou jsem z nej dostal asi 38-40 ml metylu :P
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

4O ml metanolu stojí 64 haléřů

kolik energie jsi spotřeboval?
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

nevim, nemam merak na spotrebu energie. Po strance ekonomicke jsem to nepocital, ale metyl tam opravdu je...
Petr H.
Přispěvovatel

Příspěvek od Petr H. »

slovacek.milos píše:
Petr H. píše:
radluko píše:A jakým způsobem se dá metyl z glycerinu dostat? V práci máme běžně několik tun surového, tak by se mi to možná vyplatilo :?
Co s ním pak tak běžně děláte? Ale zbytek z výroby všichni prodávání i s tím metylem. Tak se to asi moc nevyplatí. (netuším za kolik se to prodává). Myslím že by bylo mnohem jednodušší s tím topit, nebo něco, než se s tím takhle zlobit. Píšou, že tam je metylu tak do 20%. Kolik se ti podaří oddestilovat? ;)
¨¨

hodně výstižné je netuším a pak myslím

myslet znamená hovno vědět a to je asi všechno nemusíš o rozvádět ;)
že jsi to co jsi, už tu všichni dávno myloši ví nemusíš nám to pořád připomínat... (LOL)

takhle to vypadá, že ani nejsi schopný pochopit, co se píše v jednoduchém textu, natož něco souvislého smysluplného napsat... ;)
nemám žádnou kárku na naftu...
Petr H.
Přispěvovatel

Příspěvek od Petr H. »

namátkou google:

Surová glycerínová fáze - GVS
Glycerínová fáze (GVS) vzniká jako vedlejší produkt při výrobě metylesteru řepkového oleje. GVS nabízíme k dalšímu zpracování vhodnými chemickými postupy na čistý glycerín, nebo ke spalování jako alternativní zdroj energie.
výhřevnost: cca 20 MJ/kg
hořlavina I třídy (vysoký obsahu metanolu)
měsíční produkce: cca 250 t.
Složení:
glycerín: 52 - 58%
metanol: 21 - 23%
voda: 1 - 2%
hydroxid drasený: 4,2 - 4,8%
tukový podíl: 15 - 23%
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

ale notak, kluci... :-)
Topit s tim muzes po destilaci, hori to porad stejne, o nejakem horaku na principu olejovych, kde se rozprasuje olej jsem premyslel, ze by to rozprasovalo predehraty glycerin, ale kde vzat takove mnozstvi glycerinu, kupovat ho treba za 10 kc litr se nevyplati na paleni v horaku...
Petr H.
Přispěvovatel

Příspěvek od Petr H. »

radluk píše:ale notak, kluci... :-)
Topit s tim muzes po destilaci, hori to porad stejne, o nejakem horaku na principu olejovych, kde se rozprasuje olej jsem premyslel, ze by to rozprasovalo predehraty glycerin, ale kde vzat takove mnozstvi glycerinu, kupovat ho treba za 10 kc litr se nevyplati na paleni v horaku...
Muselo by to stát tak do 5,- Kč za litr včetně dopravy, aby se to vyplatilo. (počítáno asi před 3 rokama) Nehledě na to, že speciální hořák k zabudování do dvířek kotle stojí v řádu desítek tisíc. Jestli to nakonec nepálí akorát tak ti výrobci v sušičce na řepku... :D . Jak je to už zbavené metylu, je výhodnější s tím krmit krávy a kuřata. Tenkrát mi nabízeli surový glycerol za cca 30,- Kč za litr.
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

za 30 kc si to muzou strcit vis kam, to radeji LTO na topeni, mozna vyjde o kacku draz, ale glycerin je divny sam o sobe...
slovacek.milos
Aktivista

[quote="Petr H."]
kdybys držel rypák uděláš lépe

já ty tvoje příspěvky nečtu tak nevím kam to chceš dotáhnout na tvém, místě bych se staral o svůj rybíz no jestli chceš pokračovat stačí říct

;)
bobyd
Přispěvovatel

Příspěvek od bobyd »

Ted ste me privedli na myslenku podle toho co tady pisete by melo jit topit glycerynem v normalnich kamnech na olej? ptam se proto ze ho vylejvam takhle bych ho mohl venovat.A druha vec kdyz glyceryn osahuje tolik metylu ...kolik ho zustene v esterifikatu? :?
Sharan 1.9 TDI 96 kw GOAL
OVCE 2.0 TDI 103 kw BKD
Petr H.
Přispěvovatel

Příspěvek od Petr H. »

slovacek.milos píše:
Petr H. píše: kdybys držel rypák uděláš lépe

já ty tvoje příspěvky nečtu tak nevím kam to chceš dotáhnout na tvém, místě bych se staral o svůj rybíz no jestli chceš pokračovat stačí říct

;)
(LOL) myloši s tebou je legrace... když ty moje příspěvky nečteš, tak proč na ně stále reaguješ?

PS: kup si v lékárně hořčík, budeš klidnější a neskolí tě infarkt.
Petr H.
Přispěvovatel

Příspěvek od Petr H. »

bobyd píše:Ted ste me privedli na myslenku podle toho co tady pisete by melo jit topit glycerynem v normalnich kamnech na olej? ptam se proto ze ho vylejvam takhle bych ho mohl venovat.A druha vec kdyz glyceryn osahuje tolik metylu ...kolik ho zustene v esterifikatu? :?
Pokud myslíš GVS , tak topit s tím v kamnech není asi až zas tak dobrý nápad, když nebudeš správně spalovat, z komína ti poleze akrolein, je krapítko jedovatý. :D A to nepočítám ten smrad z toho, jak se při tom bude škvařit mýdlo a zbytky sádla. No a 5% louhu co tam je taky není zrovna málo. Jak dlouho asi bude trvat než se louh někde prožere ven?

Tím kolik ho zůstane v esterifikátu se moc trápit nemusíš. Je to skoro to samé jako když naředíš olej E85kou. Pokud ho nebudou 10tky % a to nikdy nebudou tak se nic nestane. Jde jen o to, aby nebyla příliš nízká mazivost.
bobyd
Přispěvovatel

Příspěvek od bobyd »

Joooooo tak nejak sem si to myslel :D dik
Sharan 1.9 TDI 96 kw GOAL
OVCE 2.0 TDI 103 kw BKD
slovacek.milos
Aktivista

Petr H. píše:
slovacek.milos píše:
(LOL) myloši s tebou je legrace... když ty moje příspěvky nečteš, tak proč na ně stále reaguješ?

PS: kup si v lékárně hořčík, budeš klidnější a neskolí tě infarkt.
neplet do tvých příspěvků moje jméno a nezasírej fotum nějakýma lékarnama a hořčíkem,

starej se o svuj rybíz to je vše

;)
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“