Rovněž v případě TČ doporučuji si zjistit, kde máš servis a zda funguje i o víkendech a svátcích... situace se sice zlepšuje, ale zdaleka ne všude...
Kdo máte teplovodní elektrokotel ...
Moderátoři: šulda, Moderátoři
O tom žádná, nicméně ČEZ či E.ON dimenzuje distribuční síť NN na soudobost 0,1, respektive 10%, tzn. že při návrhu sítě na přípojce 25A počítá s ustáleným proudem 2,5A. To že máš 25A jistič, před ním v SP skříni pojistky 40A atd. je ok, nicméně v rámci připojovacích podmínek provozovatele DS to již tak jednoznačné není... nic víc jsem tím říci nechtěl. Startovací proudy TČ jsou také cca 3-4 násobné atd., to vše musí (připojovací) technik zohlednit... Problémy jsou zejména pokud je člověk na konci sítě NN daleko od TS.
To již jsme ale za rámcem daného dotazu... Nicméně v kontextu, že TČ nechce a chce lektrokotel, tak otázka dostatku "ampér" ho bude trápit o to více...
To již jsme ale za rámcem daného dotazu... Nicméně v kontextu, že TČ nechce a chce lektrokotel, tak otázka dostatku "ampér" ho bude trápit o to více...
GIV Variant TDi ???kW
ty podmínky pro připojení větších spotřebičů se dozvím asi od eonu, ne? předběžně jsem koukal do žádosti na připojení a chtějí tam uvést jaká zařízení budou v domě. jinak ulice je nově postavená a k "naší" trafostanici to mám vzduchem 30metrů.
tepelné čerpadlo za 70t není špatné (myslím cenu), ale otázkou je, co dalšího to potřebuje (u elektrokotle vytáhnu ze zdi kabel, 2 trubky, do rozvaděče max. hlídání max. proudu a hotovo - záležitost ke spuštění do 30t). pak to vyleze na 300t za komplet instalaci a to je o ničem. má to čerpadlo nějakou normální návratnost v domě se ztrátou cca 3-4kW? myslím zda se zaplatí do doby, než bude potřebovat výměnu nebo nějakou zásadní opravu.
tepelné čerpadlo za 70t není špatné (myslím cenu), ale otázkou je, co dalšího to potřebuje (u elektrokotle vytáhnu ze zdi kabel, 2 trubky, do rozvaděče max. hlídání max. proudu a hotovo - záležitost ke spuštění do 30t). pak to vyleze na 300t za komplet instalaci a to je o ničem. má to čerpadlo nějakou normální návratnost v domě se ztrátou cca 3-4kW? myslím zda se zaplatí do doby, než bude potřebovat výměnu nebo nějakou zásadní opravu.
3,5kW ztráta objektu * 24hodin = 84kW za den, polovina roku 182dní je tedy ztráta 15288kW.
(imaginárně-nepřesně)
ZDROJ cen elektřiny:
D45d - dvoutarifní pro přímotopy/elektrokotle, hodnota pouze nízkého tarifu NT, protože utčitě budeš blokovat a nepoužívat k vytápění drahou elektřinu. Poslední známá hodnota 2,2038Kč/kWh.
D56d dvoutarifní sazba pro tepelné čerpadlo TČ, poslední známá hodnota 2,2089Kč/kWh.
Dva druhy zpracování:
1 přímotop/elektrokotel:
15288kW * 2,2038 = 33691Kč za jeden rok.
Pořizovací cena: 30.000Kč + to co odvedeš za elektřinu po dobu:
5let = 198.458Kč.
10let = 366.910Kč.
2 tepelné čerpadlo:
15288 = 100% energie nutné dodat, pokud bude mít TČ nejlepší účinost při COP 2, bude potřebovat 7644kW. V největších mrazech budeš topit třeba elektrokotlem, tak to zaokrouhlím na 8000kW, které ty potřebuješ dodat ze sítě a 7288kW dodá TČ.
8000 * 2,2089 = 17671Kč za jeden rok.
Pořizovací cena: 100.000Kč + elektřina po dobu:
5let = 188.000Kč (cca 10.000levnější než případ č.1)
10let = 276.000Kč (cca 90.000Kč levnější než případ č.1)
A utopie kterou se chci vydat já:
TČ: 100.000Kč příkon 3kW COP 2-3.
Solár: jeden panel 250W = 10.000Kč, 12panelů 120.000 + měnič DC/AC 40.000,-Kč
Solár celkem: 160.000Kč
Celkem: 260.000Kč
nyní platím za teplo cca 22000Kč/rok => návratnost 11 let.... jenže a tady hodně dělá lidí chybu, protože to přepočítává na dobu kdy se to vyplatí. Ale ono se to vyplatí hned, protože nemusíš každej měsíc odvádět desátek plynárnám a elektrárnám. navíc ten systém jde udělat tak že zezačátku budeš mít jeden fotovoltaickej panel s měničem, a proudy se sčítají, takže ti pojede čerpadlo o 12tinu levnějc. Našetříš si a koupíš si druhej panel, a hned ti jede TČ o 1/6 levnějc.... atd....
Jo máš pravdu je to složité a na dlouhé léta, ale uvědom si kdy půjdeš do důchodu a ten servis toho TČ nebude na starý kolena tak hroznej když 99% budeš mít všechno nainstalované a budeš měnit tu a tam jen pajšl. Lepší na starý kolena mít TČ který ti z důchodu nesebere tolik jako obyč elektřina. A to nemluvím o emisitě kdy stát bude chtít časem nové domy zcela pasivní a ty stávající aby se pasivním domům přibližovali.
A ještě zmíním další utopii.... víš ty že účinost TČ v zimě se dá zvednout? Třeba tím že na něj budeš foukat "teplej" vzduch z rekuperační jednotky...
(imaginárně-nepřesně)
ZDROJ cen elektřiny:
D45d - dvoutarifní pro přímotopy/elektrokotle, hodnota pouze nízkého tarifu NT, protože utčitě budeš blokovat a nepoužívat k vytápění drahou elektřinu. Poslední známá hodnota 2,2038Kč/kWh.
D56d dvoutarifní sazba pro tepelné čerpadlo TČ, poslední známá hodnota 2,2089Kč/kWh.
Dva druhy zpracování:
1 přímotop/elektrokotel:
15288kW * 2,2038 = 33691Kč za jeden rok.
Pořizovací cena: 30.000Kč + to co odvedeš za elektřinu po dobu:
5let = 198.458Kč.
10let = 366.910Kč.
2 tepelné čerpadlo:
15288 = 100% energie nutné dodat, pokud bude mít TČ nejlepší účinost při COP 2, bude potřebovat 7644kW. V největších mrazech budeš topit třeba elektrokotlem, tak to zaokrouhlím na 8000kW, které ty potřebuješ dodat ze sítě a 7288kW dodá TČ.
8000 * 2,2089 = 17671Kč za jeden rok.
Pořizovací cena: 100.000Kč + elektřina po dobu:
5let = 188.000Kč (cca 10.000levnější než případ č.1)
10let = 276.000Kč (cca 90.000Kč levnější než případ č.1)
A utopie kterou se chci vydat já:
TČ: 100.000Kč příkon 3kW COP 2-3.
Solár: jeden panel 250W = 10.000Kč, 12panelů 120.000 + měnič DC/AC 40.000,-Kč
Solár celkem: 160.000Kč
Celkem: 260.000Kč
nyní platím za teplo cca 22000Kč/rok => návratnost 11 let.... jenže a tady hodně dělá lidí chybu, protože to přepočítává na dobu kdy se to vyplatí. Ale ono se to vyplatí hned, protože nemusíš každej měsíc odvádět desátek plynárnám a elektrárnám. navíc ten systém jde udělat tak že zezačátku budeš mít jeden fotovoltaickej panel s měničem, a proudy se sčítají, takže ti pojede čerpadlo o 12tinu levnějc. Našetříš si a koupíš si druhej panel, a hned ti jede TČ o 1/6 levnějc.... atd....
Jo máš pravdu je to složité a na dlouhé léta, ale uvědom si kdy půjdeš do důchodu a ten servis toho TČ nebude na starý kolena tak hroznej když 99% budeš mít všechno nainstalované a budeš měnit tu a tam jen pajšl. Lepší na starý kolena mít TČ který ti z důchodu nesebere tolik jako obyč elektřina. A to nemluvím o emisitě kdy stát bude chtít časem nové domy zcela pasivní a ty stávající aby se pasivním domům přibližovali.
A ještě zmíním další utopii.... víš ty že účinost TČ v zimě se dá zvednout? Třeba tím že na něj budeš foukat "teplej" vzduch z rekuperační jednotky...
s tou fotovoltaikou jako pohon tep. čerpadla bych moc nepočítal, těch jasných dní v zimě moc není, je hodně oblačnost, mlhy... Já mám solární ohřev vody (5x deskáč celkem 10m2) a v zimě je to bída, když zasvítí tak to ohřeje parádně, ale svítí fakt málo....
Sharan 1,9 PD 115PS AUY- 225 PS a 500Nm turbo GTD1752VRL vodou chlazené ,Sharan 2,0 CFFB 140PS turbo GTD1752VRK-REA, - 226PS a 465Nm vše od Dieselpoweru.
KTM SMT 990, KTM SMT 890 www.zvsagro.cz E-Golf 100kW, Enyaq RS 
Souhlas, máme na střeše 5kw solárku, březen už celkem jde, listopad ještě taky, měsíce jako červen-červenec dělá klidně 650-700 Kwh měsíčně, ale měsíce prosinec/leden/únor to je cca 70-120 Kwh za měsíc.MirekX píše:s tou fotovoltaikou jako pohon tep. čerpadla bych moc nepočítal, těch jasných dní v zimě moc není, je hodně oblačnost, mlhy... Já mám solární ohřev vody (5x deskáč celkem 10m2) a v zimě je to bída, když zasvítí tak to ohřeje parádně, ale svítí fakt málo....
výpočet je zajímavý. pokud bych věděl, že za čerpadlo dám opravdu 100t, tak je to akceptovatelná cena. jenže co jsem se tak bavil s lidma, kteří si to teď dělali do nového domu, tak to bylo čerpadlo za 99.999, k tomu všelijaké vrty, hadice, revize, kontroly, regulace, schválení, povolení na povolení a skončila většina z nich na 250-300t. a za to cenu to můžu prcat.
možná jsem trochu pesimista, ale nevěřím, že tep. čerpadlo, stejně jako ostatní dnešní zařízení, vydrží třeba 20let jen s nějakou drobnou opravou nebo seřízením. co používáme třeba klimatizace, tak 4-5let a kompresor v řiti. kolik bude stát na tč? 30-40t?
ale jsou to jen moje odhady, pokud uvidím "kompletní a funkční" řešení za ty prachy, tak proč ne.
možná jsem trochu pesimista, ale nevěřím, že tep. čerpadlo, stejně jako ostatní dnešní zařízení, vydrží třeba 20let jen s nějakou drobnou opravou nebo seřízením. co používáme třeba klimatizace, tak 4-5let a kompresor v řiti. kolik bude stát na tč? 30-40t?
ale jsou to jen moje odhady, pokud uvidím "kompletní a funkční" řešení za ty prachy, tak proč ne.