Gardner píše:I chladic vody a IC jsou z hliniku takze nez ti stihne zoxidovat 2mm hlinikova trubka vedeni vzduchu tak ty chladice vymenis 3x. A toho se prumerne tuningove auto nejspis nedozije.
Mnoho seriovych trubek je z hliniku, protoze to proste ma prijatelne parametry.
Znacna tepelna vodivost je pri stani nevyhodou, ale za jizdy se zas teplo rychle uvolnuje a lidi autem vice jezdej nez stojej.
Opet je to podle mne relativni, ja bych se pro bezne upravy hliniku zas tak nebal.
Takze ty si nedas pokoj a budes tu mlit sve nezasvecene nesmysly dale. Nemam cas, ale v ramci prevence si ho udelam:
1) nemluvim o oxidaci z hlediska zakladni funkcnosti ale z hlediska esteticky praktickeho - na zoxidovanem povrchu se lepe drzi necistoty, nejde to vycistit
2) mnoho trubek je hlinikovych ale hadej proc - vyrobni naklady + jak jsem rekl, maji povrchovou upravu (alespon cti nezli a premyslej zacnes psat)
3) za jizdy snad, ale tu jde prece o to, aby kdyz vyjedes tak abys eliminoval pripadne koureni pri rozjezdu ... nerikam, ze to ma tragicke dopady, ale dopady to ma (kazdy, kdo kdy vyzkousel vodni intercooler a na chvilinku zastavil obeh chladici kapaliny tak vi svoje)
4) ty se neboj, neboj se niceho - ale necpi to lidem, kteri si tu utvareji nazory, hledaji inspiraci a rady a pak je tyto rady mohou stat nemale penize
5) TIGa ma malokdo a jeste min jich je, co maji TIGa na hlinik (aby to za neco stalo, tak ta svarecka stoji 40tis. /ikdyz srajda k nicemu se da sehnat za polovic/) ... a ma-li ho, malokdo s nim
opravdu umi ... takze, Gardnere, nesud podle sebe ostatni (neco mi rika, ze ty vlastni nemas a ze nejspis patris mezi ty, kteri ho maji k dispozici v praci a za penize zamestnavatele, v pracovni dobe s pridavnym materialem, ktery jde za zamestnavatelem, tak si svaris ... protoze kdybys mel na provoz TIGu, nehledas sockoidni reseni, protoze na to mas (kdo ma na TIGa i na hlinik, nemuze byt chudy)
Ze zkusenosti a za dobu, co na tomto foru jsem mam duvod se domnivat, ze spravny pristup neni hledat jak to postavit co nejlevneji ale co nejlevneji pri zachovani kvality - aneb rozdil mezi "funguje" a funguje
Takze, nezli tu zacnes psat dalsi subjektivni nesmysly, zamysli se laskave - ucinis tak sluzbu vsem.
PS: omlouvam se za to, ze jsem tak drsny, nicmene, nebudu tu pravdu nikterak zaobalovat a nejak to zlehcovat
@standa123: Takze, pokud muzes spocitat "proinvestovane" penize ... aby i ostatni videli, ze volbou kvality na pocatku se da v celkovem uhrnu usetrit ... za ne predem diky