Já jsem spotřebitel. Drtivá většina lidí na tomto fóru jsou spotřebitelé. Coby spotřebitele mě zajímá pouze jedna věc - zda olej, který chci použít, použít smím. K tomu mi pomáhá předpis výrobce motoru. Tedy pokud mi výrobce motoru mého auta (Volkswagen Group) předepíše, že je třeba používat motorové oleje dle specifikace VW 505.00, beru to jako závazné a víc mě nezajímá.
Pokud jako spotřebitel uvidím na regálu stát olej Mogul GX-FE, který plní specifikaci VW 505.00 s přehledem, a vedle něho Castrol EDGE, který ji splňuje také, ovšem je třikrát dražší, vyberu si (celkem logicky) levnější alternativu, která mi stačí. Na to, abych kupoval předražený výrobek, který mi poslouží stejně jako levnější, nemám prostředky (pracuju ve školství). A i kdybych byl multimilionář, neudělal bych to. Jsem vychován k šetrnosti a zbytečné utrácení peněz beze smyslu je pro mě věcí cizí.
Mému motoru totiž právě ten zmíněný Mogul GX-FE poslouží naprosto stejně jako Castrol EDGE, není ani lepší a ani horší. Castrol oproti Mogulu mému motoru nedá vůbec NIC NAVÍC. A můžeš mi tu vysvětlovat, co chceš - plácáš nesmysly, Ty "tribotechniku z míchárny" .
Až mě přesvědčíš o opaku, srazím paty a veřejně se Ti na třebíčském Karlově náměstí omluvím a dám to i do médií - to myslím naprosto vážně.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008) Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012) Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
sdílím stejný názor s Markem, oleje Q8 řadím do stejné kategorie jako Castrol nebo Mobil1, nechápu proč bych měl za Castol platit 2x tolik jako za Q8, když je to olej stejné viskozity, má stejné specifikace a splňuje titíž normy. Jak to mám teda jako spotřebitel poznat, který olej je ten "hustej a nejlepší" a kterej mi zadře motor? Podle obrázků či superlativů napsaných na obalu? Nebo snad podle ceny? Hodnotit podle ceny mi příjde jako blbost, protože hřebíky z baumaxu za 30kč taky nejsou kvalitnější než hřebíky ze železářství za 15kč.
Nebo mám snad hodnotit kvalitu oleje podle zastoupení v ČR???
Nebo podle viditelnosti v médiích? Tam by to bylo na stejno, protože když zapnu bednu, vidím jak tam Loprais prohání Tatru a na ní nápisy Q8, pak si na youtube pustím něco z rally a vidím tam jedno auto polepený nálepkama Castrol a vedle něj auto s nálepkama Q8... Tak jak spotřebitel-laik pozná kvalitní olej?
Golf mk1 mTDI ...powered by Holz-tdi
Golf mk3 GTI "20 jahre" TDI...powered by Moravia-Tuning
Ibiza 6k2 1.8T Cupra ...in progress
Audi A2 1.4 16V
Volvo V70 II D5
Marek77 píše:
...olej Mogul GX-FE, který plní specifikaci VW 505.00 s přehledem...
Castrol oproti Mogulu mému motoru nedá vůbec NIC NAVÍC.....
Můžeš to doložit? Nezastávám se ani jednoho, ale dovolím si tvrdit, že o tom víš asi tolik jako já i ostatní tady na fóru. Pochybuju, že výrobce někomu tady posílá výsledky interních testů... Jedna věc je, že olej normu splňuje, druhá o kolik ji překračuje. Samozřejmě neplatí, čím dražší, tím lepší. Ale to je pořád dokola.
Doložit to nemůžu a ani mě to osobně nezajímá. Navíc bobG3, který se tu holedbá kdovíjakými znalostmi, mi to taky doložit nemůže. Prakticky je to tvrzení proti tvrzení, nic jiného...
Jistěže o olejích jako takových (z hlediska složení a kvality) vím asi stejně jako mnoho běžných spotřebitelů - to nebudu popírat a ani nechci. Ale je to přesně jak píše turbo kamna power - jak asi mám poznat, zda Castrol je kvalitnější než Mogul (nebo jiné dvě značky) ? To se prostě poznat nedá. Musíme výrobcům olejů důvěřovat a přijmout skutečnost, že má-li jejich olej specifikaci, kterou pro svůj motor potřebuji, opravdu ji s přehledem plní. Nic jiného nám jako spotřebitelům totiž nezbývá. A řekni, že to není pravda!
Já to beru naprosto stejně jako turbo kamna power - proč platit za malou plastovou krabičku padesáti hřebíčků z Baumaxu spoustu peněz, když babka v železářství mi jich za stejnou cenu dá plný pytel? A že na obalu nebude nápis Baumax, ale Antonie Vomáčková, mně je úplně jedno - ty hřebíky od paní Antonie mi poslouží naprosto stejně jako ty baumaxácké (navíc osobně budu mít hřejivý pocit, že jsem dal vydělat poctivé české železářce, nikoli mamutímu nadnárodnímu podniku).
Já prostě tvrdím toto: Pokud pro svůj motor potřebuji specifikaci oleje VW 505.00, prostě použiju kterýkoli olej, co ji bude plnit. Totiž k tomu, aby olej tuto specifikaci mohl získat a deklarovat, musí vlastnosti stanovené výrobcem motoru s přehledem plnit. A má-li navíc nějaké vlastnosti, které nevyužiji nebo nepotřebuji, je mi naprosto jedno.
Představ si to podle moderního vzoru: Proč by si moje babička měla kupovat mobilní telefon s foťákem, bluetoothem, navigací, internetem, databankou, e-mailovým klientem, MP3 přehrávačem a FM rádiem, když jí bohatě stačí, aby uměl přijmout hovor????? A tak je to i s motorovými oleji - naprosto přesně. Nebo se pletu?
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008) Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012) Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
Máš sice pravdu, ale stále je tam problém a to "...musí vlastnosti stanovené výrobcem motoru s přehledem plnit..."
Stále nechápeš, že jedna věc je plnit a druhá je plnit s přehledem, jak jsem již psal "překračovat". Možná uvažuji jinak, ale "plnit" může být sakra malý kousek od "nevyhovovat". Může, ale nemusí. Takže hřebíky si koupím kdekoliv, olej si vyberu od TOP výrobce, kde se dá rezerva víc než kde jinde aspoň předpokládat.
Co je TOP výrobce? Jak ho poznáš? Jaká kritéria musí TOP výrobce olejů splňovat?
Podle čeho poznáváš, co je a co není TOP výrobce olejů? Podle reklamy? Podle toho, co Franta u píva vykládal? Podle ceny? Podle recenzí? To vše jsou velmi pofidérní a zavádějící skutečnosti .
Pro mě může být TOP výrobce olejů třebas Paramo/Koramo, čili oleje Mogul. Je to značka s více než stoletou tradicí a vyrábí oleje, které se mnoho let používaly i jako prvovýrobní náplň pro Škodu. A zkus mi oponovat.
Oponovat ti nebudu, protože mi skoro už přijde, že tě Mogul platí. Sorry, ale už je toho trochu moc. Nikdo tu nepíše, co je dobrý a co špatný (jak již bylo zmíněno, nikdo to neví), jen a pouze ty stále meleš dokola Mogul. Buď tak hodný a řekni mi pro kterou značku se rozhodneš např. Mobil vs. Starline. Oba splňují 505.00 a cena ani ne dvojnásobná (takže náplň vyjde místo 500Kč na 800Kč). Motor budeš využívat, ne jezdit na spotřebu. Ušetříš 300Kč a budeš doufat, že to není klamavá reklama Číňanů?
Nene, to se pleteš. Já netvrdím a nikdy jsem netvrdil, že Mogul je nejlepší značka olejů na světě!!! Tvrdím, že nemíním platit třikrát tolik peněz za nějakou věc, když mi stejně tak poslouží věc třikrát levnější - bez ohledu na značku.
Do motorů používám vždy pouze značkové oleje. Castrol je pro mě značkový olej stejně tak jako Mogul - ani více značkový, ani méně značkový . Tak to prostě je. Nebo Ty víš, že Castrol je více značkový olej než Mogul? Ty víš, jaké je složení obou olejů a můžeš mi tudíž říct s naprostou určitostí, že Castrol je pro můj motor lepší olej než Mogul?
Do NO NAME oleje z obchodního řetězce nikdy nepůjdu, i kdyby měl na obalu vyjmenované všechny specifikace světa. Takový hazardér zase nejsem. Přitom je klidně možné, že i to může být kvalitní olej, který by mému motoru bohatě stačil.
Mám své zdroje olejů - prověřenou firmu s výzkumným ústavem maziv, kde nakupuji značkové oleje za dobré ceny - tudíž nic jiného řešit nemusím.
Klidně se tu - třeba v čele s vševědoucím a nejlepším bobemG3 - můžete hádat, který olej je značkovější než jiný - mně je to úplně jedno. Já na nakupování předražených produktů prostě nemám peníze.
Naposledy upravil(a) Marek77 dne 18 led 2011, 10:16, celkem upraveno 1 x.
Mogul GX-FE SAE 10W/40, VW 500.00/505.00 kupuju za 74 Kč / l. Q8 Formula Excel SAE 5W/40, VW 502.00/505.01 kupuju za 142 Kč / l. Q8 Formula V LongLife III SAE 5W/30, VW 504.00/507.00 kupuju za 189 Kč / l.
Firma je v Brně, kam jezdím dvakrát měsíčně do školy, takže dopravné mi tím pádem odpadá, neb je to po cestě.
Já teda olejařině moc nerozumím, ale co ke mě jezdí pán na údržbu s Feldou Pick-up 1.9D tak olej si teda mění sám, auto jezdilo v záruce do autorizáku v roce 1996, ale po záruce už ne a dává dlouhodobě Mogul 15w40, ten motor má najeto 620 000km, olej mění po 7 500km a ani dnes olej motor nebere.
Na můj vkus by to chtělo vyměnit vstřikovací trysky a možná čerpadlo to dělá už rutiku ( původní Lucas ) + zprovoznit signál otáček ze svorky w altíku a nějaký drobnosti jinak jde motor jak hodiny...
Celou dobu se tu snažím jen říct, že existují i jiné kvalitní značky olejů, ne jen Castrol nebo Mobil. Jen jsou možná méně známé či méně propagované médii a reklamou obecně. Ale to přece neznamená, že jsou horší.
Marek77 píše:Celou dobu se tu snažím jen říct, že existují i jiné kvalitní značky olejů, ne jen Castrol nebo Mobil. Jen jsou možná méně známé či méně propagované médii a reklamou obecně. Ale to přece neznamená, že jsou horší.
...preto jazdím na LIQUI MOLY a od zajtra úž lejem olej ADDINOL ...
Škoda Octavia II, bez uprav-v jednoduchosti je krása
Marek77 píše:Celou dobu se tu snažím jen říct, že existují i jiné kvalitní značky olejů, ne jen Castrol nebo Mobil. Jen jsou možná méně známé či méně propagované médii a reklamou obecně. Ale to přece neznamená, že jsou horší.
Proč ne, debata je ale i o tom jak kvalitní - viz pojem kvalita. Zbožná přání, co neměřím to nevím, ale motor se pravda nezadře, proč ne, prodejci rádi tvrdí, že jejich olej je stejně kvalitní jako Mobil, Castrol, Elf a je za málo, no nekupte to , jsou sice všechny levé, ale jedna stála 2 koruny - viz slavnosti sněženek.
Pokud si dáme kriterium kvality dopravu z místa A do B vyhoví Trabi i Méďa. Podle Marka jsou tedy stejné kvality
Marek77 píše:
...olej Mogul GX-FE, který plní specifikaci VW 505.00 s přehledem...
Castrol oproti Mogulu mému motoru nedá vůbec NIC NAVÍC.....
Můžeš to doložit? Nezastávám se ani jednoho, ale dovolím si tvrdit, že o tom víš asi tolik jako já i ostatní tady na fóru. Pochybuju, že výrobce někomu tady posílá výsledky interních testů... Jedna věc je, že olej normu splňuje, druhá o kolik ji překračuje. Samozřejmě neplatí, čím dražší, tím lepší. Ale to je pořád dokola.
Souhlas, navíc pokud je někdo tak bohatý, aby mohl kupovat levné věci je to jeho boj....
Naposledy upravil(a) bobG3 dne 19 led 2011, 11:46, celkem upraveno 1 x.