Delam do vcel

zcela mimo automobilovou tématiku

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Forest
Aktivista
Odpovědi: 0

Příspěvek od Forest »

peeeetr píše:Takže si to teďka předáváme z generace na generaci. :)
:worthy: ... to je pristup, smekam!
TDI - everyday's racing performance with frugal running costs - do not let the challenge pass you by (hm)

Jestliže máš pravdu o 24 hodin dříve než jiní, jsi přesně oněch 24 hodin považován za blázna. (Antoine de Rivarol)
Bugs.Bunny
Aktivista

Příspěvek od Bugs.Bunny »

peeeetr píše:
Forest píše:Tak v tom pripade se pripojuji do vasich rad - jsem prozatim "ucen" a "pomocnik", nicmene snazim se pochytit co jde. Mam vyhodu, ze otec zacal minuly rok, takze ma pro pripadne nedostatky pochopeni. Vazeni, kolik vcelstev? U nas 4+1 (dve stanoviste) ale az ziskame zkusenosti a "vyladime system" tak chystame rozsireni (max. kapacita 15).
My máme jen 8. Táta to taky dělá asi jen dva roky. Celé se to dědilo po dědovi, ten včelařil celý svůj život a minulý rok do toho táta skočil místo dědy, jelikož nás bohužel opustil. Takže si to teďka předáváme z generace na generaci. :)
Koukám, že bydlíš někde v okolí. Kde máte příbytek pro včelky?
Docela mě zaráží, že dost lidí ani nerozezná včelu od vosy, a především ani netuší jak je to důležitý tvor a klidně včelu plácne novinama. Minulé léto jsem včelu zahlédl jen opravdu sporadicky a pamatuji si, že tomu tak dříve nebylo. :(
http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... light=bugs

----------------777 32 60 32----------------
origoš
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od origoš »

Když jsem včelařil, tak jsem měl 50 včelstev. Vystudoval jsem učitele včelařství a včelařina mne moc bavila, i když je to docela dřina. Zabýval jsem se chovem matek, produkoval mateří kašičku a v kuchyni cukr vůbec nebyl, kromě kostkového pro návštěvy. Všechno se sladilo medem a cukr se kupoval po metrácích pouze pro včely. Když jsem začal, tak o varroaze nikdo nic nevěděl. Jakmile přišla varroaza, tak přibyly práce s jejím tlumením a čím dál se do včel pere víc chemie. Podmínky pro včelaření jsou čím dál horší, tak už nevčelařím. Rád ale na tu dobu vzpomínám a s kolegy včelaři se čas od času scházím a med si od nich kupuju.
Benzín patří do letlampy a taky do resistinu

www.mosaznevyrobky.cz
puci
Aktivista

Příspěvek od puci »

origoš píše:........
Tak ako hovoríš, do všetkého sa tlačí toľko chémie, že dnes sú už škodcovia odolnejší ako my ľudia, som zvedavý, čo do nich budeme tlačiť o 50 rokov, aby sa vôbec niečo urodilo. A môj názor je ten, že všetky civilizačné choroby majú na svedomí prechemizované a umelé potraviny. Mne stačilo, ked som v taliansku počul od pestovateľa jabĺk,že za sezonu strieka sady 36 krát. Amen
bývalka OI, ALH, ex taxík, 433 000, egr+kat off, PP764, GT1749VA, výfuck 63,5mm, FMIC, soft Profituning, 312x25 mm+232x9 mm, TT puky, bilstein B4, jednohmota+HDS, 167 PS/340NM
aktuálne šrotik po k...tovi Seat Alhambra AUY
peeeetr
Aktivista

Příspěvek od peeeetr »

Bugs.Bunny píše:
peeeetr píše:
Forest píše:Tak v tom pripade se pripojuji do vasich rad - jsem prozatim "ucen" a "pomocnik", nicmene snazim se pochytit co jde. Mam vyhodu, ze otec zacal minuly rok, takze ma pro pripadne nedostatky pochopeni. Vazeni, kolik vcelstev? U nas 4+1 (dve stanoviste) ale az ziskame zkusenosti a "vyladime system" tak chystame rozsireni (max. kapacita 15).
My máme jen 8. Táta to taky dělá asi jen dva roky. Celé se to dědilo po dědovi, ten včelařil celý svůj život a minulý rok do toho táta skočil místo dědy, jelikož nás bohužel opustil. Takže si to teďka předáváme z generace na generaci. :)
Docela mě zaráží, že dost lidí ani nerozezná včelu od vosy, a především ani netuší jak je to důležitý tvor a klidně včelu plácne novinama. Minulé léto jsem včelu zahlédl jen opravdu sporadicky a pamatuji si, že tomu tak dříve nebylo. :(

V Mostě nad nemocnicí vedle hřbitova je zahrádkářská kolonie. Tam máme po dědovi zahradu i se včelama. Bohužel zahrada už má kupce, jelikož táta má svůj barák a taky svojí zahradu,takže starat se o dům a dvě zahrady je trošku vražda, navíc při dnešní ceně nafty:-) takže zahrada se prodá a včelstva přestěhujou a ještě přikoupí :-)
Seat Leon 1.9TDI 100kw - Ukradeno
Audi A4 - FB S764, EGR & KAT OFF, 288 brzdy, jednohmota HDS, FK -40mm, 17" alu, celopolep silver-grey matt
Aktual : Seat Toledo 1.9tdi ASV - zatim jen zakl servis a 17ky :)
peeeetr
Aktivista

Příspěvek od peeeetr »

Forest píše:
peeeetr píše:Takže si to teďka předáváme z generace na generaci. :)
:worthy: ... to je pristup, smekam!

Když mi bylo 18, tak jsem nikdy ani nepřemýšlel, že bych se o včely staral. Teďka o pár let později jsem na to pyšnej, že to co děda vybudoval, můžu společně s otcem táhnout dál :-)
Audi A4 - FB S764, EGR & KAT OFF, 288 brzdy, jednohmota HDS, FK -40mm, 17" alu, celopolep silver-grey matt
Bugs.Bunny
Aktivista

Příspěvek od Bugs.Bunny »

peeeetr píše:
Bugs.Bunny píše:
peeeetr píše: My máme jen 8. Táta to taky dělá asi jen dva roky. Celé se to dědilo po dědovi, ten včelařil celý svůj život a minulý rok do toho táta skočil místo dědy, jelikož nás bohužel opustil. Takže si to teďka předáváme z generace na generaci. :)

V Mostě nad nemocnicí vedle hřbitova je zahrádkářská kolonie. Tam máme po dědovi zahradu i se včelama. Bohužel zahrada už má kupce, jelikož táta má svůj barák a taky svojí zahradu,takže starat se o dům a dvě zahrady je trošku vražda, navíc při dnešní ceně nafty:-) takže zahrada se prodá a včelstva přestěhujou a ještě přikoupí :-)
Ať se Vám daří. ;)
http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... light=bugs

----------------777 32 60 32----------------
peeeetr
Aktivista

Příspěvek od peeeetr »

Bugs.Bunny píše:
peeeetr píše:
Bugs.Bunny píše:Koukám, že bydlíš někde v okolí. Kde máte příbytek pro včelky?

Ať se Vám daří. ;)
Díky :wink:
Vali
Přispěvovatel

Příspěvek od Vali »

My máme 11. Jedny máme v ovocným sadě. A druhý za barákem. V ovocňáku je máme nově, tak uvidíme jakej bude med. Už mě stou řepkou serou. :)
I like to DIESEL DIESEL, I like to D I E S E L
Forest
Aktivista

Příspěvek od Forest »

My jedno sad a ctyri u lesa. Doufam, ze letos budeme mit diky tomu ovoce, ze zbyde i na zavareni ... ikdyz kdyz se sebehnou bratrovy "sarancata" ... nevim, nevim :roll:

@origoš: ale tak to jsi musel zacinat nekdy pred 70. lety, ne? Protoze co vim, tak varroaza k nam byla zavlecena nekde z Ciny nebo tech koncit prave v 70. letech.
Naposledy upravil(a) Forest dne 20 dub 2012, 08:44, celkem upraveno 1 x.
TDI - everyday's racing performance with frugal running costs - do not let the challenge pass you by (hm)

Jestliže máš pravdu o 24 hodin dříve než jiní, jsi přesně oněch 24 hodin považován za blázna. (Antoine de Rivarol)
origoš
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od origoš »

To ne, tak starej nejsem. Začínal jsem někdy kolem 1977, přesně si to nepamatuju. Varoaza byla do Čech zavlečena ze Slovenska kolem roku 1982, taky si to přesně nepamatuju. Zavlekl to k nám nějaký strojvedoucí, co si ze Slovenska přivezl nakažené včely. V té době s tím nebyly ještě zkušenosti a tak se léčilo likvidací hostitele. Pro včelaře to znamenalo smutný fakt, že musel všechna včelstva na stanovišti vysířit a zavčelit se mohlo po třech letech. Včelařští odborníci si naivně mysleli, že se podaří šíření nákazy zabránit. Mne to nepostihlo, u mne když se objevila, tak jsem měl 2 roztoče na 30 včelstev a to už se nelikvidovalo, ale začalo se léčit. Postihlo mne ale za něklik let, když se mi objevila varroáza v kočovném voze, že mi nedovolili kočovat. Když to potom měli ve vozech skoro všichni, tak veterináři kočování s positivními včelstvy povolili.
Kdyby to mašinfíra nepřivezl, tak nás to stejně neminulo, protože varroa byla už v Maďarsku i v Polsku, taky v Německu, ani v Rakousku tomu neunikli. V roce 1989 jsem byl u včelaře v Německu a ten mi nevěřil, že jsem měl jenom dva roztoče. Ukazoval mi ešus, kde bylo roztočů asi 3 cm. Tam to asi moc neřešili, jako u nás, náš Výzkumný ústav včelařský v Dole v tomhle ohledu udělal velký kus práce. Varroa se sice ultumí, ale ta chemie mi prostě vadí.

www.mosaznevyrobky.cz
syncon
Aktivista

Příspěvek od syncon »

dneska tu chemii propaguje akorát ČSV , já používám kyselinu mravenčí je to určitě menší zlo a spad mam dobry do 5 roztočů na úl
Forest
Aktivista

Příspěvek od Forest »

@origoš: Diky za prispevek, zajimave cteni. Je otazkou, jestli se ta chemie dostane do vysledneho produktu a take do jake miry se to dotkne nas jakozto spotrebitelu.

Dva klestici na 30 vcelstev? To by byl dnes asi narodni rekord, tezke uverit. A o jedne veci se pri porovnavani minuleho a soucasneho rezimu vskutku neda diskutovat - tehdejsi podpora a "respekt" ke vcelarstvi byl tehdy uplne nekde jinde.

Jinak ze zvedavosti jsem hledal a puvodne to nebylo z Ciny ale Indie (tesne vedle) a mela to byt ona 70. leta a "k nam" bylo mysleno CSSR.

bombastiq
Aktivista

Příspěvek od bombastiq »

byl by tady někdo z včelařů schopen popsat jak moc je to nákladný koníček?
myslím časově , kolikrát se tomu člověk musí věnovat v týdnu a jak dlouho ?

díky
--775914666--stačí zavolat :) , Berlingo 1.9D Prasečák + MB-OM604 SUPERTURBODIESEL
origoš
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od origoš »

"k nam" bylo mysleno CSSR.
Ano, ČSSR, respektive Čechy, Slovensko ji mělo o něco dříve a i systém tlumení byl odlišný. Ty dva roztoči, to byl první nález, předtím jsem neměl nic. Další leta počet narůstal, dalo by se říci téměř geometrickou řadou. Ta chemie se používá v době, kdy už v úlech med není, každopádně plásty zůstávají a nevěřím tomu, že by v nich nezůstala vůbec žádná rezidua. To množství bude nepatrné, ale pokud včelaři dostatečně neobnovují dílo, tak tam něco určitě zbyde.
byl by tady někdo z včelařů schopen popsat jak moc je to nákladný koníček?
myslím časově , kolikrát se tomu člověk musí věnovat v týdnu a jak dlouho ?
Na to je trochu těžká odpověď. Záleží na tom, kolik včelstev máš, a hlavně jak to umíš. Je to jako každé jiné řemeslo. Někdo se ve včelstvech pořád hrabe a vlastně neví proč. Bohužel i hodně literatury doporučuje hodně nesmyslů. Někdo kdysi řekl, že "není oboru, ve kterém by bylo tolik bludů, jako ve včelařství". Jinému stačí chvíli pozorovat česna a dokáže odhadnout, co se děje uvnitř. Další faktor jsou přírodní podmínky a vývoj počasí. Velkou roli hraje genetika! Pokud jsou včelstva mírná, tak se všechno dělá snáz. Pokud se najde jedno bodavé včelstvo, tak okamžitě najít matku a zamáčknout, jinak se bodavot rozšíří i na další včelstva. Je to dáno tím, že trubci z tohoto včelstva se budou pářit s mladými matkami a může se tahle vlastnot dále dědit. To samé platí o rojivosti. Já jsem si kupoval pro chov inseminované matky z výzkumáku a od nich jsem odchovával dcery linie F1. Protože jsem měl včely v městské zástavbě, tak jsem si nemohl dovolit konflikty se sousedy. Samozřejmostí bylo jim dát každému pětikilovku toho nejlepšího medu každý rok, aby zkousli občas posrané prádlo od včel, eventuálně nějaké to žihadlo. Dnes už bych doma včely mít nemohl, všude mají lidé bazény, zahradní grily a to by určitě nedělalo dobrotu.

www.mosaznevyrobky.cz
Odpovědět

Zpět na „Diskuze - MIMO mísu“