peeeetr píše:Takže si to teďka předáváme z generace na generaci.

Moderátoři: šulda, Moderátoři
peeeetr píše:Takže si to teďka předáváme z generace na generaci.
Koukám, že bydlíš někde v okolí. Kde máte příbytek pro včelky?peeeetr píše:My máme jen 8. Táta to taky dělá asi jen dva roky. Celé se to dědilo po dědovi, ten včelařil celý svůj život a minulý rok do toho táta skočil místo dědy, jelikož nás bohužel opustil. Takže si to teďka předáváme z generace na generaci.Forest píše:Tak v tom pripade se pripojuji do vasich rad - jsem prozatim "ucen" a "pomocnik", nicmene snazim se pochytit co jde. Mam vyhodu, ze otec zacal minuly rok, takze ma pro pripadne nedostatky pochopeni. Vazeni, kolik vcelstev? U nas 4+1 (dve stanoviste) ale az ziskame zkusenosti a "vyladime system" tak chystame rozsireni (max. kapacita 15).
Tak ako hovoríš, do všetkého sa tlačí toľko chémie, že dnes sú už škodcovia odolnejší ako my ľudia, som zvedavý, čo do nich budeme tlačiť o 50 rokov, aby sa vôbec niečo urodilo. A môj názor je ten, že všetky civilizačné choroby majú na svedomí prechemizované a umelé potraviny. Mne stačilo, ked som v taliansku počul od pestovateľa jabĺk,že za sezonu strieka sady 36 krát. Amenorigoš píše:........
Bugs.Bunny píše:Koukám, že bydlíš někde v okolí. Kde máte příbytek pro včelky?peeeetr píše:My máme jen 8. Táta to taky dělá asi jen dva roky. Celé se to dědilo po dědovi, ten včelařil celý svůj život a minulý rok do toho táta skočil místo dědy, jelikož nás bohužel opustil. Takže si to teďka předáváme z generace na generaci.Forest píše:Tak v tom pripade se pripojuji do vasich rad - jsem prozatim "ucen" a "pomocnik", nicmene snazim se pochytit co jde. Mam vyhodu, ze otec zacal minuly rok, takze ma pro pripadne nedostatky pochopeni. Vazeni, kolik vcelstev? U nas 4+1 (dve stanoviste) ale az ziskame zkusenosti a "vyladime system" tak chystame rozsireni (max. kapacita 15).
Docela mě zaráží, že dost lidí ani nerozezná včelu od vosy, a především ani netuší jak je to důležitý tvor a klidně včelu plácne novinama. Minulé léto jsem včelu zahlédl jen opravdu sporadicky a pamatuji si, že tomu tak dříve nebylo.
Forest píše:peeeetr píše:Takže si to teďka předáváme z generace na generaci.... to je pristup, smekam!
Ať se Vám daří.peeeetr píše:Bugs.Bunny píše:Koukám, že bydlíš někde v okolí. Kde máte příbytek pro včelky?peeeetr píše: My máme jen 8. Táta to taky dělá asi jen dva roky. Celé se to dědilo po dědovi, ten včelařil celý svůj život a minulý rok do toho táta skočil místo dědy, jelikož nás bohužel opustil. Takže si to teďka předáváme z generace na generaci.
Docela mě zaráží, že dost lidí ani nerozezná včelu od vosy, a především ani netuší jak je to důležitý tvor a klidně včelu plácne novinama. Minulé léto jsem včelu zahlédl jen opravdu sporadicky a pamatuji si, že tomu tak dříve nebylo.
V Mostě nad nemocnicí vedle hřbitova je zahrádkářská kolonie. Tam máme po dědovi zahradu i se včelama. Bohužel zahrada už má kupce, jelikož táta má svůj barák a taky svojí zahradu,takže starat se o dům a dvě zahrady je trošku vražda, navíc při dnešní ceně nafty:-) takže zahrada se prodá a včelstva přestěhujou a ještě přikoupí
DíkyBugs.Bunny píše:Ať se Vám daří.peeeetr píše:Bugs.Bunny píše:Koukám, že bydlíš někde v okolí. Kde máte příbytek pro včelky?
V Mostě nad nemocnicí vedle hřbitova je zahrádkářská kolonie. Tam máme po dědovi zahradu i se včelama. Bohužel zahrada už má kupce, jelikož táta má svůj barák a taky svojí zahradu,takže starat se o dům a dvě zahrady je trošku vražda, navíc při dnešní ceně nafty:-) takže zahrada se prodá a včelstva přestěhujou a ještě přikoupí
Ano, ČSSR, respektive Čechy, Slovensko ji mělo o něco dříve a i systém tlumení byl odlišný. Ty dva roztoči, to byl první nález, předtím jsem neměl nic. Další leta počet narůstal, dalo by se říci téměř geometrickou řadou. Ta chemie se používá v době, kdy už v úlech med není, každopádně plásty zůstávají a nevěřím tomu, že by v nich nezůstala vůbec žádná rezidua. To množství bude nepatrné, ale pokud včelaři dostatečně neobnovují dílo, tak tam něco určitě zbyde."k nam" bylo mysleno CSSR.
Na to je trochu těžká odpověď. Záleží na tom, kolik včelstev máš, a hlavně jak to umíš. Je to jako každé jiné řemeslo. Někdo se ve včelstvech pořád hrabe a vlastně neví proč. Bohužel i hodně literatury doporučuje hodně nesmyslů. Někdo kdysi řekl, že "není oboru, ve kterém by bylo tolik bludů, jako ve včelařství". Jinému stačí chvíli pozorovat česna a dokáže odhadnout, co se děje uvnitř. Další faktor jsou přírodní podmínky a vývoj počasí. Velkou roli hraje genetika! Pokud jsou včelstva mírná, tak se všechno dělá snáz. Pokud se najde jedno bodavé včelstvo, tak okamžitě najít matku a zamáčknout, jinak se bodavot rozšíří i na další včelstva. Je to dáno tím, že trubci z tohoto včelstva se budou pářit s mladými matkami a může se tahle vlastnot dále dědit. To samé platí o rojivosti. Já jsem si kupoval pro chov inseminované matky z výzkumáku a od nich jsem odchovával dcery linie F1. Protože jsem měl včely v městské zástavbě, tak jsem si nemohl dovolit konflikty se sousedy. Samozřejmostí bylo jim dát každému pětikilovku toho nejlepšího medu každý rok, aby zkousli občas posrané prádlo od včel, eventuálně nějaké to žihadlo. Dnes už bych doma včely mít nemohl, všude mají lidé bazény, zahradní grily a to by určitě nedělalo dobrotu.byl by tady někdo z včelařů schopen popsat jak moc je to nákladný koníček?
myslím časově , kolikrát se tomu člověk musí věnovat v týdnu a jak dlouho ?