Stránka 13 z 23
Napsal: 18 říj 2012, 06:40
od hranicka
Vůbec není potřeba esterifikovat za tepla. Stačí promíchávač malty do vrtačky, taková ta šroubovice na tyči a za chvíli je vyesterifikováno. Pak už to jen vysedimentovat. Když to tam jen nalejete, reakce probíhá jen v mezní vrstvě mezi metylem a olejem. Když to pořádně promixujete, proběhne to v celým objemu a za minutku hotovo.
radluk píše:a neni jedodussi mit teplomer v nadobe reakci a michat max pri 60-65 °C? Kdy jsi jeste pod varem metanolu, navic behem par vterin teplota stejne musi zakonite klesnout, kdyz tam chrstnes studeny metyl

To bych nedělal, jednou jsem to udělal s 60l sudem, teplotu jsem neodhadl, ve skutečnosti tam bylo tak 90 a jak jsem tam ze žebříku pustil ke dnu trubkou metyl, tak vyletěl tak 5m gejzír oleje a já z toho žebříku spad

Napsal: 18 říj 2012, 08:18
od radluk
Hranicka
Ale lepsi je minimalne 50 °C, potom tady na forum pisou lidi, ze jim z toho vznikla sracka, tri vrstvy, sadlo, olej, mydlo, metyl. Minimum je pro spolehlivost tech 50, asi to zesterifikuje i za teploty okoli, ale trva to 2x dele.
No jo, jenze musis met teplomer ktery funguje naprosto spolehlive a nezasekne se na 45 °C

Kdyz to ma do 65 °C, coz je maximalni hranice, tak se nemuze vicemene nic stat. Ale ideal je spis tak tech 60.
Napsal: 18 říj 2012, 09:40
od hranicka
Sračky z toho vzniknou při špatným postupu, nebo poměru, případně po čase při použití živočišnýho tuku.
Jedinej, do kamene vytesanej postup pro řepku a slunečnici:
7,5g NaOH dokonale rozpustit v 150ml metylu bez vody (protřepávat v uzavřeným kanystru kvůli chlazení celým ponořeným ve vodě) na každej litr oleje.
Pro čistý vepřový sádlo je poměr 8g NaOH, 300ml metylu na litr rozpuštěnýho sádla, ohřát stačí jen tak, aby to teklo. Po sedimentaci odčerpat ester, oproti rostlině nutno okyselit pomocí kysliny chlorovodíkový a pak důkladně převařit, jiank se po pár dnech zdrcne v pudink. Pozor, i důkladně zpracovanej ester se začne už po dvou tejdnech viditelně rozkládat!
Různý vyfrity budou mít poměr někde mezi tím, podle toho, co ta daná restaurace používá a co na tom dělá.
A opakuju - esterifikaci při pokojové teplotě zvládnu i za minutu, stačí ten promíchávač a vrtačka, pak to jde rychle. Pak 2 dny sedimentace, odčerpat a je to.
Napsal: 18 říj 2012, 10:27
od hranicka
Napsal: 18 říj 2012, 21:05
od etylek
Tak to jsem ještě v životě nezažil, že by se mi methylester začal rozkládat.
Jak to vypadá ten rozklad? A na co se rozkládá?
Napsal: 19 říj 2012, 04:39
od bobyd
Jojo asi to de i bez ohrevu ale jako pises dva dny sedimentace pokud se to ohreje,staci to necha vysedimentovat pres noc .....v pripade nouze i treba jenom hodinu ale to je pak dost cejtit hydroxidem...

Napsal: 19 říj 2012, 06:32
od hranicka
Rozklad živočišnýho esteru vypadá tak, že se začne vylučovat bílá něco jako mouka, která sedá na dno a v autě si spolehlivě ucpe filtr.
Přes noc vysedimentuješ i tohle, jak to zřídne, sedimentuje to celkem rychle, ale dva dny jsou jistota, čím víc budeš spěchat, tím častějc budeš muset měnit palivák. Mimochodem, jak je cejtit hydroxid?

Napsal: 19 říj 2012, 07:20
od slovacek.milos
etylek píše:Tak to jsem ještě v životě nezažil, že by se mi methylester začal rozkládat.
Jak to vypadá ten rozklad? A na co se rozkládá?
tělo to rozkládá a oči nebo co,
ale jen netrénované lidi
kdo důbrů slivovocu pije teho ani pantokem nezabije

Napsal: 19 říj 2012, 18:46
od bobyd
Vem hydroxid prelej ho horkou vodou .............a presne tak to smrdiiii

Napsal: 19 říj 2012, 21:16
od hranicka
chlape, ty jses sebevrah! Rozpousteni hydroxidu tu vodu samo o sobe o nekolik desitek stupnu ohreje a ty do tohuo nalejes horkou vodu! I pouziti vlazny vody mi jednou roztavilo misku, kdyz jsem zapomel na tu poucku "voda do louhu" versus "louh do vody" a udelal to spatne. Tak na to bacha.
To co cejtis budou jakysi volny OH ionty, smrdi to uplne stejne jako napriklad haseny vapno. Behem sedimentace se to ztrati.
Napsal: 19 říj 2012, 21:39
od bobyd

.....Pouzivam misku vod bramborovyho salatu a dobry.....neudrzis nani ruku ale neroztecese ....ta se soudruhum z NDR povedla.....kazdopadne kdyz specham a vezmu cerstvej ester treba po hodine tak je to cejtit z vejfuku po hydroxidu .......pres noc vysedimetovany je v pohode

Napsal: 19 říj 2012, 22:01
od hranicka
Víš, že hydroxid rozpouští hliníkový součástky?

Napsal: 20 říj 2012, 05:43
od bobyd
No proto uz taky pravidelne nechavam udelany mero odstat pres noc a na cerstvi nejezdm

Napsal: 20 říj 2012, 18:05
od etylek
hranicka píše:Rozklad živočišnýho esteru vypadá tak, že se začne vylučovat bílá něco jako mouka, která sedá na dno a v autě si spolehlivě ucpe filtr.
Přes noc vysedimentuješ i tohle, jak to zřídne, sedimentuje to celkem rychle, ale dva dny jsou jistota, čím víc budeš spěchat, tím častějc budeš muset měnit palivák. Mimochodem, jak je cejtit hydroxid?

To je glycerin a ten se snad oddělovat má

, nebo bys chtěl snad jezdit na směs oleje, methanolu a louhu?
Řekl bych, že hydroxid sodný není moc nijak cítit, ale přímo jsem do něj šňupák nestrkal.

Napsal: 20 říj 2012, 19:44
od hranicka
To neni glycerin, ten byl oddelen uz pri esterifikaci. Nechas to v kadince a tejden je stabilni a pak teprve se ta hmota zacne vylucovat.Si to zkus ve zkumavce, kostka veprovyho sadla stoji cca 11Kc. Pomer mas nahore.
Po ctyrech mesicich mas tretinu sudu nepouzitelnou. Vznikne lepkava kasovita hmota, ktera seda na dno a neda se nijak zreagovat.