Vážení zkušení esterifikanti....

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
hranicka
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Příspěvek od hranicka »

Bacha na bod tuhnutí i u toho esteru, ať nezůstaneš někde viset. ;)
Rudolf Diesel to taky nekrmil naftou.
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

radluk píše:Palma je jen tuhy rostlinny tuk ne? Neco jak sadlo z prasete ne? (noteeth)
no jak píšeš,v dílně je tak do rána +4, je to tuhé když to dám ke kotlu tak se to za hodinku rozpustí, v dílně je tak do rána +4,

ale pokud to pojede nepoleze mi nikdo do zelí,

filtrovat vyfrit umí každé pako, tak mi začali vyžírat moje zdroje, u tuku budou vedle co myslíš, vypadá to na 4OO l ročně
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

Mas recht, ale v zime ten ester bude vypadat jako sadlo samotne. Vseobecne se udava u esteru z palmaku, ze pri teplote kolem 10°C uz jevi znamku zakalu.
Fritak je davno v prd... Kazdy to tam ted leje s naftou o sto pero...
Martin.R
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od Martin.R »

Palmu už jsem taky dělal a NO problém. Jen hotovej výrobek kolem 5ti až 0stupňů tuhne.
Elektronika auta a technika........
776 829390
slovacek.milos
Aktivista

Martin.R píše:Palmu už jsem taky dělal a NO problém. Jen hotovej výrobek kolem 5ti až 0stupňů tuhne.
přes hice bych to vyjezdil,
Martin.R
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od Martin.R »

slovacek.milos píše: přes hice bych to vyjezdil,
Už se stalo :D
Elektronika auta a technika........
776 829390
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

Obrázek

Ester vepřového sádla (korekt z globusu) - dodatečně optimalizováno.

1l sádlo
0,37l metyl a v něm rozpuštěno
10g NaOH opraveno!*
Bod tuhnutí cca 12-15°C

*) začít s 7,5g/l jako u řepky, směs nejšpíš nebude reagovat, pak po půlhodinách 0,5g přisypávat tuhý louh, dokud se nepřestane metyl oddělovat od sádla. Míchat, míchat a zase míchat. Použijme nejmenší možné množství louhu, ester pak bude teplotně nejstabilnější bez hystereze (rozdíl teplot tuhnutí/tání), s minimální tvorbou škraloupů. U esterů s tak vysokou teplotou tuhnutí je to dost podstatná věc.

Vidíme, že není sádlo jako sádlo... Každopádně pro použití kafilerního tuku tohle nebude daleko od pravdy, ale ta spotřeba metylu... :(
Naposledy upravil(a) hranicka dne 16 úno 2012, 21:53, celkem upraveno 2 x.
slovacek.milos
Aktivista

takže bojler na střechu s nočním proudem to jistí :x
;)

do nádrže dáš naftu bojler napojíš do motoru a fízlové jsou bokem vídně (LOL) ;)
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

Ještě to půjde mírně optimalizovat, množství louhu pravděpodobně ještě snížím (možná i pod 10g) kvůli tepelný hysterezi - jak to ztuhne, tak se tomu nechce tát, po aplikaci malýho množství hcl to okamžitě zkapalnělo a šlo na 10°C, mixáží s 30% meřo a pár % benzínu by to mělo jít níž.
Každopádně tomu i po esterifikaci zůstává ta typická sádlová vůně, až to tam jednou naleju, doufám, že to auto bude vonět po škvarkách (noteeth)
slovacek.milos
Aktivista

hranicka píše:Ještě to půjde mírně optimalizovat, množství louhu pravděpodobně ještě snížím (možná i pod 10g) kvůli tepelný hysterezi - jak to ztuhne, tak se tomu nechce tát, po aplikaci malýho množství hcl to okamžitě zkapalnělo a šlo na 10°C, mixáží s 30% meřo a pár % benzínu by to mělo jít níž.
Každopádně tomu i po esterifikaci zůstává ta typická sádlová vůně, až to tam jednou naleju, doufám, že to auto bude vonět po škvarkách (noteeth)
až pojedeš napiš pojedu za tebou budu si přikrajovat jitrnici s tlačenkou usrkávat prdelačku a mám to komplet ;)
slovacek.milos
Aktivista

kdysi jsem četl že je možno přidat kyselinu sírovou a bod tuhnutí se zlepší nebo jsem si to vymylel :? nebo jiná kyselina, psal to někdo kdo to dělá v práci :?
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

používám chlorovodíkovou, má jednu velkou výhodu, že je to chlorovodík rozpuštěnej ve vodě, takže se jejího zbytku dá zbavit provařením esteru.
Je to přesnej protipól k NaOH, jejich reakcí vznikne jen slaná voda. Když to přeženeš s louhem, tak to tahle kyselina napraví. :)
slovacek.milos
Aktivista

hranicka píše:používám chlorovodíkovou, má jednu velkou výhodu, že je to chlorovodík rozpuštěnej ve vodě, takže se jejího zbytku dá zbavit provařením esteru.
Je to přesnej protipól k NaOH, jejich reakcí vznikne jen slaná voda. Když to přeženeš s louhem, tak to tahle kyselina napraví. :)

o třeba chlorovodíkovou já to více méně střelil. když jsem čerl tak jsem měl vyfritu mraky tak jsem nad palmou moc neuvažoval
Stewa
Přispěvovatel

Příspěvek od Stewa »

tak už potřetí sem se pokoušel o esterifikaci a už potřetí se mě nepovedla. Tentokrát zůstal na dně tvrdej bordel a zbytek tekutiny je celej tmavej s pěnou na povrchu :-(
Vykašlu se nato a budu jen filtrovat a rovnou nalejvat do nádrže
Mercedes-Benz W210 300D
batoo
Aktivista

Příspěvek od batoo »

Zrovna u tvyho medveda bych se toho nebal...
Dodge Durango 2005 AWD Limited 5.7i V8 HEMI - 257kW/570Nm - 20L/100km, 0-100 za 7s
Toyota Auris 2015 Hybrid 100kw/electro - 3L/100km, 0-100 za 10,9s
RIP - Opel Omega 2001 3.2i V6 - 160kw/320Nm - 13L/100km, 0-100 za 9s - strom vyhral nad strojem :)
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“