Vážení zkušení esterifikanti....
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
-
slovacek.milos
- Aktivista
no jak píšeš,v dílně je tak do rána +4, je to tuhé když to dám ke kotlu tak se to za hodinku rozpustí, v dílně je tak do rána +4,radluk píše:Palma je jen tuhy rostlinny tuk ne? Neco jak sadlo z prasete ne?
ale pokud to pojede nepoleze mi nikdo do zelí,
filtrovat vyfrit umí každé pako, tak mi začali vyžírat moje zdroje, u tuku budou vedle co myslíš, vypadá to na 4OO l ročně
-
slovacek.milos
- Aktivista

Ester vepřového sádla (korekt z globusu) - dodatečně optimalizováno.
1l sádlo
0,37l metyl a v něm rozpuštěno
10g NaOH opraveno!*
Bod tuhnutí cca 12-15°C
*) začít s 7,5g/l jako u řepky, směs nejšpíš nebude reagovat, pak po půlhodinách 0,5g přisypávat tuhý louh, dokud se nepřestane metyl oddělovat od sádla. Míchat, míchat a zase míchat. Použijme nejmenší možné množství louhu, ester pak bude teplotně nejstabilnější bez hystereze (rozdíl teplot tuhnutí/tání), s minimální tvorbou škraloupů. U esterů s tak vysokou teplotou tuhnutí je to dost podstatná věc.
Vidíme, že není sádlo jako sádlo... Každopádně pro použití kafilerního tuku tohle nebude daleko od pravdy, ale ta spotřeba metylu...
Naposledy upravil(a) hranicka dne 16 úno 2012, 21:53, celkem upraveno 2 x.
Rudolf Diesel to taky nekrmil naftou.
-
slovacek.milos
- Aktivista
Ještě to půjde mírně optimalizovat, množství louhu pravděpodobně ještě snížím (možná i pod 10g) kvůli tepelný hysterezi - jak to ztuhne, tak se tomu nechce tát, po aplikaci malýho množství hcl to okamžitě zkapalnělo a šlo na 10°C, mixáží s 30% meřo a pár % benzínu by to mělo jít níž.
Každopádně tomu i po esterifikaci zůstává ta typická sádlová vůně, až to tam jednou naleju, doufám, že to auto bude vonět po škvarkách
Každopádně tomu i po esterifikaci zůstává ta typická sádlová vůně, až to tam jednou naleju, doufám, že to auto bude vonět po škvarkách
-
slovacek.milos
- Aktivista
až pojedeš napiš pojedu za tebou budu si přikrajovat jitrnici s tlačenkou usrkávat prdelačku a mám to komplethranicka píše:Ještě to půjde mírně optimalizovat, množství louhu pravděpodobně ještě snížím (možná i pod 10g) kvůli tepelný hysterezi - jak to ztuhne, tak se tomu nechce tát, po aplikaci malýho množství hcl to okamžitě zkapalnělo a šlo na 10°C, mixáží s 30% meřo a pár % benzínu by to mělo jít níž.
-
slovacek.milos
- Aktivista
používám chlorovodíkovou, má jednu velkou výhodu, že je to chlorovodík rozpuštěnej ve vodě, takže se jejího zbytku dá zbavit provařením esteru.
Je to přesnej protipól k NaOH, jejich reakcí vznikne jen slaná voda. Když to přeženeš s louhem, tak to tahle kyselina napraví.
Je to přesnej protipól k NaOH, jejich reakcí vznikne jen slaná voda. Když to přeženeš s louhem, tak to tahle kyselina napraví.
-
slovacek.milos
- Aktivista
hranicka píše:používám chlorovodíkovou, má jednu velkou výhodu, že je to chlorovodík rozpuštěnej ve vodě, takže se jejího zbytku dá zbavit provařením esteru.
o třeba chlorovodíkovou já to více méně střelil. když jsem čerl tak jsem měl vyfritu mraky tak jsem nad palmou moc neuvažoval