Kdo máte teplovodní elektrokotel ...
Moderátoři: šulda, Moderátoři
studoval jsem odkaz http://divamse.cz/therm/ co jsem dal Eric_ a na náklady to je to nízko (dle textu kolem 30t). je to zimatizace s vyhozeným výměníkem v interiéru a nahrazeným výměníkem voda-voda. píšou, že řízení apod. původní. nechápu jednu věc trochu - píšou, že používají radiátory, ale podle vstupních a výstupních teplota na výměníku uvnitř to nemůže moc topit. vzhledem k velkému poklesu výkonu radiátorů při nízkých teplotách vody.
podle mě pokud si nesáhneš na nějakou dotaci, tak TČ se nemá šanci zaplatit. Já bych dal kondenzační kotel, ono i zástavbově tč zabere vevnitř dost místa, je to hlučnější. Pokud budeš mít i krb, tak ta potřeba tepla velká není a pokud by do budoucna byly peníze, tak solární ohřev atd.
Sharan 1,9 PD 115PS AUY- 225 PS a 500Nm turbo GTD1752VRL vodou chlazené ,Sharan 2,0 CFFB 140PS turbo GTD1752VRK-REA, - 226PS a 465Nm vše od Dieselpoweru.
KTM SMT 990, KTM SMT 890 www.zvsagro.cz E-Golf 100kW, Enyaq RS 
on má to co ty nechceš, samo domo předělávku.
úspora: http://divamse.cz/therm/prehled-spotreby.html
jednotka dodává až 80°C, pak je vodní výměník, a přes vodní výměník ti teče voda do radiátorů. Jednotka sama sníží výkon tak aby výměníkem při průtoku xyz m3 vody za vteřinu dohříval ztrátu.
pokud chceš v domě teplotu 30°C nastavíš si termostat na klimatizaci, ta vyhodnotí že musí topit a zapne se ti oběhové čerpadlo. voda v radiátorech má 20°C. ztráta na požadovanou hodnotu je 10°C, klimatizace začne topit a začne valit do výměníku 30°C, ale voda se ohřeje na sotva 22°C a proběhne barákem a vrátí se 20°C klimatizace pochvilce tedy přidá a bude valit do výměníku 50°C, to už vodu ohřeje na 29°C a z topení se po nějaké hodine takového topení začne vracet teplota vody 27°C. klimatizace dorovna teplotu na 55-60°C (což je výkon třeba 80% nominálního, né fulhouse) a v tu chvíli ti radiátorama protíká na začátku třebas 33°C a na konci 29°C. Místnost se ohřvívá na 30°C, jakmile je ohřátá čidlo klimatizaci vypne a celý dům pak chládne, než se cyklus opakuje. klimatizace si ho pamatuje a při sepnutí termostatu k vytápení rovnou použije původní hodnotu 55-60°C.
tak nějak zhruba v kostce abys to pochopil. Můžeš klidně pouštět horkou vodu přímo do topení... jo a elektrokotel nebo jiný náhradní zdroj topení budeš taky potřebovat... ale už to nebude nic hrozného.
úspora: http://divamse.cz/therm/prehled-spotreby.html
jednotka dodává až 80°C, pak je vodní výměník, a přes vodní výměník ti teče voda do radiátorů. Jednotka sama sníží výkon tak aby výměníkem při průtoku xyz m3 vody za vteřinu dohříval ztrátu.
pokud chceš v domě teplotu 30°C nastavíš si termostat na klimatizaci, ta vyhodnotí že musí topit a zapne se ti oběhové čerpadlo. voda v radiátorech má 20°C. ztráta na požadovanou hodnotu je 10°C, klimatizace začne topit a začne valit do výměníku 30°C, ale voda se ohřeje na sotva 22°C a proběhne barákem a vrátí se 20°C klimatizace pochvilce tedy přidá a bude valit do výměníku 50°C, to už vodu ohřeje na 29°C a z topení se po nějaké hodine takového topení začne vracet teplota vody 27°C. klimatizace dorovna teplotu na 55-60°C (což je výkon třeba 80% nominálního, né fulhouse) a v tu chvíli ti radiátorama protíká na začátku třebas 33°C a na konci 29°C. Místnost se ohřvívá na 30°C, jakmile je ohřátá čidlo klimatizaci vypne a celý dům pak chládne, než se cyklus opakuje. klimatizace si ho pamatuje a při sepnutí termostatu k vytápení rovnou použije původní hodnotu 55-60°C.
tak nějak zhruba v kostce abys to pochopil. Můžeš klidně pouštět horkou vodu přímo do topení... jo a elektrokotel nebo jiný náhradní zdroj topení budeš taky potřebovat... ale už to nebude nic hrozného.
-
Libor Hanzal
- Přispěvovatel
Zdravím. Zrovna dneska mi davaj čerpadlo Stiebel Eltron 12 kW. Koupil jsem ho už vloni v akci za 157000. Letos jsem vykopal 300 metrů na plošný kolektor,což je hadice 600metrů.Výkop 60 litrů nafty a ta hadice 50000. Zprovoznění bude do 10000. Dotace minus 80000. Doteď elektrokotel nebo dříví a práce s tím. Až to pojede napíšu co to bere. Velikost jak velká lednice,uvnitř boiler na 200 l a v záloze el spirály.
Nezkoušel, jsem nějak rád že to funguje a hlavně je to nastavený na posun 6 sekund (cca čtvrt otáčky šneku), pak 62 šnek stojí, pak zase posun ... aby to uhlí akorát hezky odhořívalo nahoře a do popelníku padal už jenom popel. Kdybych tam přimíchával něco co hoří jinak, tak by se to mohlo prohořívat směrem do zásobníku, nebo by zase mohlo do popelníku z tý pánve na který to hoří padat nespálený uhlí, spejkat se to ...Thomy píše:Taky taky, zkoušel si někdy nějakou alternativu do zásobníku? Já zkoušel přimíchávat štěpku/piliny a celkem to šlo
BMW E46 328i automat LPG
Passat b5 1.9 TDI-PD 85 kW 4Motion
EX:
BMW 318 TDS, chip, kat i egr pryč, jezdim na friťák nebo vyjetou hydrauliku.
Peugeot 106 1.4 Sport, Felda 1.3, Opel Kadett, Mazda 121
EX:
Kovarson TIGER 20kWPelep píše:Nezkoušel, jsem nějak rád že to funguje a hlavně je to nastavený na posun 6 sekund (cca čtvrt otáčky šneku), pak 62 šnek stojí, pak zase posun ... aby to uhlí akorát hezky odhořívalo nahoře a do popelníku padal už jenom popel. Kdybych tam přimíchával něco co hoří jinak, tak by se to mohlo prohořívat směrem do zásobníku, nebo by zase mohlo do popelníku z tý pánve na který to hoří padat nespálený uhlí, spejkat se to ...Thomy píše:Taky taky, zkoušel si někdy nějakou alternativu do zásobníku? Já zkoušel přimíchávat štěpku/piliny a celkem to šloMám ten kotel asi radši než motor v autě, kterej chlemtá všechno co hoří a teče
Jakej máš kotel?
Já Benekov Cosmotherm U25
Já mam nastaveno ve vyhřátym baráku +- 7 posun/45 pauza.. Když natápim studenej, tak jedu na 12/35 a to ještě nemam zapojený patro.
Ale je fakt, že dost záleží na kvalitě uhlí, liší se to s každou dodávkou, takže s tim stejně hejbu, jak je potřeba
Tak to jo
My to máme na dvě patra po 150 m2, a palivo pytlovanej ořech 2, metrák za cca 400 Kč
Ale barák je novostavba 36,5 cm heluz cihla, zateplenej 16 cm polystyren, i sokl pořádně tvrzeným a v šikminách je 21 vaty, tepelně izolační folie s 4 cm vzduchovou mezerou a 5 tvrzenej polyš, po půdičkou ještě 5 vaty navíc. Ještě máme záložní elektrokotel na 15 kw, ale tim se netopí. Celkem 19 radiátorů a 2 žebříky v koupelnách 
BMW E46 328i automat LPG
EX:
EX: