turbo kamna power píše:sky59 píše:Marek77 alebo ktokolvek iny, ako poznam rok vyroby rozvodoveho remena?
svoju otazku myslim uplne vazne pretoze idem menit rozvody a ak si mozem urcite si dam cerstvy remen, nic tym nepokazim
Jde o to, že když je řemen ve skladu, kde není nijak namáhaný a je zabalený v krabici v suchém prostředí a nepůsobí na něj vnější vlivy, tak stárne jen velmi pomalu. Takže není moc podstatné, kdy byl řemen vyrobený, ale jak dlouho je namontovaný v autě.
Ano, přesně to si myslím taky. Řemen ležící ve skladu dílů je v krabici a leží v regálu. Jeho stárnutí je velmi pomalé. Čili je asi jedno, zda je v tom skladu měsíc nebo dva roky. Jeho "poločas rozpadu" se začíná odpočítávat právě montáží na motor. Je třeba si uvědomit, že řemen je především namáhán tepelně - během několika minut se teplota v jeho bezprostředním okolí dokáže změnit o 100°C. Působí na něj různé výpary z pohonných hmot, olejů. Mechanické namáhání mu pochopitelně v tom stárnutí ještě pomůže.
Používám Autodata (a nejsem zdaleka jediný, kdo tu s nimi pracuje) a tam je v drtivé většině případů uveden kromě intervalu kilometrového i interval časový. Je dobré se řídit tím, co nastane dřív.
Nedávno tu byl u souseda jeho známý - pán v důchodu, který si před šesti lety pořídil Thalii. Jezdí na pravidelný servis (roční prohlídky) k Renaultu. Má po šesti letech najeto 50 tisíc km. Řekli mu, že je třeba vyměnit rozvody, protože výměnný interval je 120 tisíc km nebo šest let. Ptal se mě, zda je to pravda, nebo zda se jen snaží z něj vytáhnout prachy. Pravda to skutečně je - Autodata to uvádějí také. Navrhl jsem mu, ať si nechá vyměnit pouze řemen - kladky a pumpu ať nechá původní. Ložiska nestárnou, pouze ten řemen, proto tam klidně dalších šest let mohou zůstat. Moc se jim to v Renaultu prý nelíbilo - přišli by o byznys, ale nakonec to tak udělali (co jim zbylo). Ale asi mě v tu chvíli moc rádi neměli.