5W30 nebo 5W40 ???

vše o motorových, převodových a podobných olejích - čím se miláčci namažou

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
Marek77
Aktivista
Odpovědi: 0

Příspěvek od Marek77 »

Zase, pořád dokola..... Dokaž mi, že Castrol je kvalitnější olej a potom mel. Nevíš o tom nic víc než já, milej pane. Dokázat mi to neumíš a sám se pouze domníváš nebo bys rád věřil, že to tak je. Hmatatelný důkaz ale nemáš.

Ale plácáš o tom zasvěceně, to se musí nechat!!!

Čekám, že mi předložíš věrohodný důkaz o Tvém tvrzení. Budeme se tu jinak do nekonečna hádat jako babky na trhu a pravdy se nedobereme nikdy. Ty budeš tvrdit, že Castrol je lepší olej než Mogul nebo Q8, já budu oponovat, že to tak být nemusí. Ovšem já si v tom dohadování nezačal, iniciátorem jsi Ty, tak máš prostor k dokazování.

Přesvědč mě, že olej Castrol mému motoru AFN v Galaxy poslouží lépe, prodlouží mu životnost, sníší spotřebu a nevímco ještě, než Mogul GX-FE. Dokaž to. Jinak jsi pro mě, míchárno, prachsprostý mluvka :wink:.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Ale Marku, klid, tady přece není místo jen pro jeden názor, totáč už není a na rozdíl od Tebe, já jsemto tady na fóru dokázal, tedy alespoň to, že jsem se tím v průběhu 300000km na jednom motoru zabýval, i scany několika měření z nezávislé laboratoře, žádné firemní šmé, které Ti podstrčí distributor. Mluvka? Ty mluvíš a nic jsi tu neukázal, a já Ti Tvou zaujatost nevyčítám (je jistě vedena dobrými osobními zkušenostmi) a pokud tvrdíš, že oleje tebou jmenované a značkové jsou stejné, já tvrdím že ne a ať si každý vybere, který názor je mu bližší. Holt máme svobodu. Nikdo Ti nebrání sáhnout do kešeně a testovat tak, jak jsem to udělal já.
Ty si mysli, že "všechna auta na silnici co mají technickou, tedy splňují normu jsou stejná ať už stojí cokoli". Já si na základě toho co vím toto nemyslím, pokud tady umíš hledat, najdi si to co jsem sem dal, já Ti to hledat nebudu. Takže sokole, než tady na někoho zas začneš prskat, něco dělej a zamysli se kdo je tady mluvka a míchač? ;)
Opakuji znova, kdyby byl v příspěvku Mobil, klidně řeknu Mobil - prostě olej renomovaného výrobce....
Pamatujme, že se nevede diskuze, který olej je dobrý a který špatný, ale o tom, že za 400Kč/l dostanu v celku jistě víc než za 140Kč/l.
G3 Variant synchro
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

A já tvrdím, že pravdu mít nemusíš. Nedokázal jsi mi nijak a ničím, že Castrol nebo Mobil (či jak Ty říkáš - olej od renomované značky) je nutně kvalitnější než jiný olej od značky méně renomované. Nemáš čím bys to dokázal - jen o tom pořád dokola nepodloženě meleš, ale skutečná fakta nikde.

Možná jsi svými dlouholetými rozbory dokázal, že olej Castrol je kvalitní, protože testy tohoto oleje Ti vyšly dobře. To tu ovšem nikdo nezpochybňuje. A já jsem také nikdy neřekl, že Castrol není kvalitní olej. Ale nedokázal jsi mi, že třeba Mogul je olej méně kvalitní než ten Tebou testovaný Castrol. A to tu celou dobu tvrdíš. Tvrdíš doslova, že kvalitní jsou pouze oleje od renomovaných značek. A s tím já zásadně nesouhlasím. Nesouhlasím, že oleje značek méně renomovaných musí nutně být méně kvalitní - to jsi těžce ustřelil.

Až uděláš stejný počet testů olejů Mogul jako jsi udělal u olejů Castrol, můžeme objektivně a nezaujatě podebatovat nad tím, který ze zmíněných olejů je skutečně kvalitnější. Dokud ovšem tyto testy mít nebudeš, ničím mě nemůžeš přesvědčit.

Prostě není pravda, že dražší motorový olej je vždy lepší než olej levnější. Není to pravda ani u motorových olejů, ani v případě jiných produktů. Prostě spousta lidí si naivně myslí, že vše drahé je dobré. Prosím - máš-li prostředky na to, aby sis koupil to nejdražší na trhu, kupuj. Jsou to Tvé peníze a investuj je, kam uznáš za vhodné. Ale nekecej tu blbosti o tom, že drahé je lepší než levnější - to totiž nemusí být vždycky pravda (a mnohdy není).

Uzavírám tuto nesmyslnou debatu slovy: Pokud si někdo myslí, že máš pravdu, že jsi nejchytřejší olejář na tomhle fóru, ať Tvým nepodloženým domněnkám, pololžím a plkům klidně věří. Já Ti jednoduše nevěřím a to je celé - ničím jsi mě nepřesvědčil o tom, že máš pravdu. Pokud, jak Ty tvrdíš, máme demokracii, mám na svůj názor a postoj nárok - tak Ti prostě nevěřím a prohlašuji o Tvých tvrzeních, že jsou zcestné, nepodložené, neprůkazné a nepřesvědčivé.
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Možná umíš číst, pak ale nechápeš co čteš. Pokud rozumíš těm rozborům, je to tam vcelku jasné, pokud ne, není to můj, ale Tvůj boj. I mogul jsem zkoušel.
Opravdu nečekám, že bys mi věřil Ty , nesmyslné je věřit že trabi je lepší než méďa, pokud není kriteriem kvality cena, to je pak jiná bramboračka, takže zkus porovnat pár olejů, je řada na Tobě. 8)
Optimismus je jen nedostatek informací (crazy)
G3 Variant synchro
turbo kamna power
Aktivista

Příspěvek od turbo kamna power »

...a zase jsem se nic nedozvěděl :cry:
Golf mk1 mTDI ...powered by Holz-tdi
Golf mk3 GTI "20 jahre" TDI ...powered by Moravia-Tuning
Ibiza 6k2 1.8T Cupra ...in progress
Audi A2 1.4 16V
Volvo V70 II D5
nogis
Aktivista
Příspěvek od nogis »

Jak to? Nenásilnou formou ses tu několikrát dozvěděl, že Mogul se za tu cenu jednoznačně vyplatí, ačkoliv nikdo neví, jak moc je dobrý. :D

to Marek77: samozřejmě, že to nikdo neví ani o dalších olejích, ale už mi to prostě nedalo... ;)
VW Passat B8 variant R-line, CUAA 218kW/591Nm
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

turbo kamna power píše:...a zase jsem se nic nedozvěděl :cry:
Já taky ne...
turbo kamna power
Aktivista

Příspěvek od turbo kamna power »

Podle mě oleje jako Castrol, Mobil1, Total, Elf, Q8, Liqui Moly, Shell, Valvoline atd... jsou prostě značkový výrobky a o jejich kvalitu bych se nebál. Cenově mezi nimi rozdíly jsou, ale myslím, že kvalita bude velmi podobná, až možná stejná, to nevíme a myslím ani nezjistíme. Podle ceny vybírat kvalitu jsem se už dávno odnaučil, protože dražší jen málokdy znamená kvalitnější. Mogul bych v žádným případě neodsuzoval, jezdí na něj hromada aut a o stížnostech na jeho adresu jsem nikdy neslyšel, kdoví, třeba je na tom stejně jako třeba Mobil.

My tady řešíme takový "problémy", jako jestli castrol nebo mogul, ale spusta lidí třeba ani neví, že se olej v motoru mění, nebo to prostě neřeší. Známá má punto 1,2 a když jsem se jí zeptal, kdy se naposled měnil olej, tak řekla, že nedávno, že je tam novej olej, že jí to měnil mechanik když ho před třema rokama koupila (LOL) (najela na něj asi 30tis. km). Ale aspoň pravidelně dolejvá, vždy koupí ten nejlevnější 15W40 co je v supermarketu. Viděl jsem i pár maitelů felicií a favoritů, kteří mění olej, jak se jim chce, někdy po 20tis. km, někdy vůbec, jen občas dolejou a někdy ani to ne. Už jsem viděl favorita, do kterýho borec dolejval 2,5 litru oleje. Jednou jsem se vezl s kamarádem ve felicii a v zatáčkách mu blikala kontrolka mazání. Asi tejden po tom mi vlolal, že měnil olej a že z motoru vypustil jen necelej litr oleje (noteeth) a my tady řešíme blbou značku a pár norem (LOL)
Golf mk1 mTDI ...powered by Holz-tdi
Golf mk3 GTI "20 jahre" TDI ...powered by Moravia-Tuning
Ibiza 6k2 1.8T Cupra ...in progress
Audi A2 1.4 16V
Volvo V70 II D5
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Člověče, máš vlastně pravdu. Můžeme být rádi, že používáme schválené a doporučené oleje a měníme ve správných intervalech. Někdy to opravdu bývá, jak píšeš - lidi olej moc neřeší. Například můj tchán - řekli mu, že olej se mění po 15.000 km. No jo, jenže už mu zapomněli říct, že nejdéle po roce provozu. A tchán najede ročně 5-6 tisíc (má Matize 0,8 R3), takže olej měníval celé roky jednou za 2,5 až 3 roky. Teď jsem mu to vzal do parády já a je to o něčem jiném. Motor byl zasviněnej karbonovými úsadami, skoro jsem nenašel vahadla ventilů.

A my se tu budeme dohadovat............................ :-)
cavediver
Přispěvovatel

Re: 5W30 nebo 5W40 ???

Příspěvek od cavediver »

Liapo píše:Ahoj,chtěl bych se zeptat zkušenějších kolegů...poslední dobou mi vrtá v hlavě následující věc:
Vlastním O II 1.9 PD 77 KW bez PDF .Auto doposud jezdilo na olej 507.00 5W30
jenže poslední dobou má trošku specifický jízdní režim.Většinu měsíce stojí v garáži a když s ním někam jedu tak pouze velmi dlouhé trasy okolo 600 km.
A ted se chci zeptat...když vezmu v úvahu jaké viskozity se dají použít...dá se říct že by některá byla pro mazání motoru lepší vzhledem k dlouhým trasám?? 5W30 nebo 5W40 ????
Nechci tady rozebírat normy výrobce...zajímají mne pouze ty viskozní třídy...nějaký rozdíl by mezi nimi být měl.
Dík za názory
nazdar přečti si třeba
http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... c&start=30
a jine přispěvky nebud v jedne mistnosti a hlavně nezapomen ze mas PD čko

cusky cave (LOL)
SEAT Model ALHAMBRA (7V8, 7V9)1.9 TDI Pd [AUY]85 kW 115 PS objem1896 ccm 12/2002 - 7-místné Stylance Luxus,, EGR-OFF
cavediver
Přispěvovatel

Příspěvek od cavediver »

Marek77 píše:Zase, pořád dokola..... Dokaž mi, že Castrol je kvalitnější olej a potom mel. Nevíš o tom nic víc než já, milej pane. Dokázat mi to neumíš a sám se pouze domníváš nebo bys rád věřil, že to tak je. Hmatatelný důkaz ale nemáš.

Čekám, že mi předložíš věrohodný důkaz o Tvém tvrzení. Budeme se tu jinak do nekonečna hádat jako babky na trhu a pravdy se nedobereme nikdy. Ty budeš tvrdit, že Castrol je lepší olej než Mogul nebo Q8, já budu oponovat, že to tak být nemusí. Ovšem já si v tom dohadování nezačal, iniciátorem jsi Ty, tak máš prostor k dokazování.

Přesvědč mě, že olej Castrol mému motoru AFN v Galaxy poslouží lépe, prodlouží mu životnost, sníší spotřebu a nevímco ještě, než Mogul GX-FE. Dokaž to. Jinak jsi pro mě, míchárno, prachsprostý mluvka :wink:.

zdarec Marku
jednou jsem se nechal ukecat a dal jsem si tam proslavenej Mogul a pak mne to vyslo na moc pokud nevěřiš poskytnu ti fotky vačky z mého Pd čka a všech vyměněnejch vstřiků oprava za klidně ti do spocitam ale mas to na

po nevyhnutne oprave po tom sice levnem medu jsem se vratil opět ke castrolu ale viší SW a mam klid spotřeba mi klesla a motor je klidnej i ano lip startuje v chladnem ranu no skutečnou ulevou muje telota a dlouhe streky tak si vyber cenu nebo kvalitu ja bral to druhe nemam tolik peněs abych kasdej rok rozbaloval hlavu kuli kničemu oleji ale kucii maji dobre zkušenosti i z jinyma značkama možna se někdo přida a napiše vic

cus cave camillho :) ommluva za pravopis ale jsem v CR teprve 3rokem jsem z Damask
SEAT Model ALHAMBRA (7V8, 7V9)1.9 TDI Pd [AUY]85 kW 115 PS objem1896 ccm 12/2002 - 7-místné Stylance Luxus,, EGR-OFF
cavediver
Přispěvovatel

Příspěvek od cavediver »

Marek77 píše:Mogul GX-FE SAE 10W/40, VW 500.00/505.00 kupuju za 74 Kč / l.
Q8 Formula Excel SAE 5W/40, VW 502.00/505.01 kupuju za 142 Kč / l.
Q8 Formula V LongLife III SAE 5W/30, VW 504.00/507.00 kupuju za 189 Kč / l.

Firma je v Brně, kam jezdím dvakrát měsíčně do školy, takže dopravné mi tím pádem odpadá, neb je to po cestě.
nezůob se ale ceny sypes jako dealer mam stebe husi kuái a vše co pišeš o svem doslova jedinečnem oil ale je to tve auti lej si do nej co chces az ti odejde vačka a pupa duse tak si vzpomen na edge a txt a dalsi Q8 oleje co ti kluci spominali asi vy proc a ja take mam jen jedno auto a a na 15000km nehodlam sestřit 300kček na olei dik jeste nejsi zabehanej si plnej monologu a jen šetření ale je na to přichistanej tvuj vuz??? to sotva
ave cave
cavediver
Přispěvovatel

Příspěvek od cavediver »

cavediver píše:
Marek77 píše:Zase, pořád dokola..... Dokaž mi, že Castrol je kvalitnější olej a potom mel. Nevíš o tom nic víc než já, milej pane. Dokázat mi to neumíš a sám se pouze domníváš nebo bys rád věřil, že to tak je. Hmatatelný důkaz ale nemáš.

zdarec Marku
jednou jsem se nechal ukecat a dal jsem si tam proslavenej Mogul a pak mne to vyslo na moc pokud nevěřiš poskytnu ti fotky vačky z mého Pd čka a všech vyměněnejch vstřiků oprava za klidně ti do spocitam ale mas to na

po nevyhnutne oprave po tom sice levnem medu jsem se vratil opět ke castrolu ale viší SW a mam klid spotřeba mi klesla a motor je klidnej i ano lip startuje v chladnem ranu no skutečnou ulevou muje telota a dlouhe streky tak si vyber cenu nebo kvalitu ja bral to druhe nemam tolik peněs abych kasdej rok rozbaloval hlavu kuli kničemu oleji ale kucii maji dobre zkušenosti i z jinyma značkama možna se někdo přida a napiše vic

cus cave camillho :) ommluva za pravopis ale jsem v CR teprve 3rokem jsem z Damask

maš plno kecu dolas presvedc tak jdi do salonu prodejny a zeptej se co je v tom nebo onom auti za olej kazde koncernove vozidlo a technologocke konzilium ww seat a ford dava jednoznacne castrol asi vy proc tomu tak je tak hces chcat proti ventilatoru ty normy vysli z dlouhodbych teskych provpznich testu tak co vlastne chces ?????
cus cave (LOL)
cavediver
Přispěvovatel

Re: 5W30 nebo 5W40 ???

Příspěvek od cavediver »

cavediver píše:
Liapo píše:Ahoj,chtěl bych se zeptat zkušenějších kolegů...poslední dobou mi vrtá v hlavě následující věc:
Vlastním O II 1.9 PD 77 KW bez PDF .Auto doposud jezdilo na olej 507.00 5W30
jenže poslední dobou má trošku specifický jízdní režim.Většinu měsíce stojí v garáži a když s ním někam jedu tak pouze velmi dlouhé trasy okolo 600 km.
A ted se chci zeptat...když vezmu v úvahu jaké viskozity se dají použít...dá se říct že by některá byla pro mazání motoru lepší vzhledem k dlouhým trasám?? 5W30 nebo 5W40 ????
Nechci tady rozebírat normy výrobce...zajímají mne pouze ty viskozní třídy...nějaký rozdíl by mezi nimi být měl.
Dík za názory
nazdar přečti si třeba
a jine přispěvky nebud v jedne mistnosti a hlavně nezapomen ze mas PD čko

cusky cave (LOL)
ahojky 600Km neni dloha trasa ale rozhodne ti doporučuji z vlastni zkusenosti 5W40 je to pro tebe idealni oil ja jedu v tahu 3800Km a proto jsem take zvysil letni cislo na 40 a motor je klidnejsi a nehreje se tolik ahoj cave :)
nogis
Aktivista
Příspěvek od nogis »

Ses taky nějak rozjel... :roll: Pokud vím, tak Marek má AFN, takže strašit s vačkou apod. je bezpředmětný...

A jestli jsem tentokrát tvůj monolog pochopil správně, že do PD doporučuješ Castrol, tak budeš mít s motorem problémy dřív než Marek. Radši v klidu tu Q8. ;)

A řešit jestli 600km je pro 5w30 dlouhá trasa je totální blbost. Film se ti trhne i při větší zátěži jízdou "kolem komína". Zůstává ale otázka jestli 5w30 fakt nestačí. Když si vezmu, že ta moje má HTHS 3,58, tak jsou to všechno jen dohady a názory lidí...
VW Passat B8 variant R-line, CUAA 218kW/591Nm
Odpovědět

Zpět na „Mazání a motorové oleje“