A aby se to vyplatilo, tak to chce aspon 30-50 hektaru minimalne, navic nemuzes pestovat repku na jednom pozemku porad dokola, takze musis zahajit klasicky zemedelsky kolotoc ala osevni postup... a nebo si davat aspon 4 roky pauzu Navic, absenci predplodin a celkove osevniho postupu klesnou nasledne vynosy repky, o tom neni pochyb.
To je lepsi koupit primo od nejakeho zemedelce surove repkove semeno...
Uvádí se, že pro celoroční potřebu pětačtyřicetihektarové farmy stačí každoročně osít slunečnici na pěti hektarech a vydá to nejen na provoz traktorů, ale i osobního auta a v zimě se vytápí farma slunečnicovými pokrutinami.
No, Ing.Hlavenka je znamy, ze delal i na MZLU v ramci DP zkousky vozidel na RO. I to, ze pouzivaji olej vlastni produkce pro pohon sve techniky. Jenze predpokladam, ze nepestuji olejniny jen pro olej, ale cast sklizene repky pouzivaji pro lisovani, cimz vyuzivaji jeji potencial pro sve ucely. Maji nejaky zabehly zemedelsky system se vsim vsudy a tak to v praxi muze asi fungovat.
Vyteznost oleje cca. 3,6 kg z nejakych 13 kg repkoveho semene, no... To z prumerneho vynosu dejme tomu 3,5 t/ha cini nejakych 1000 kg oleje.
Jenze co musi clovek investovat na hektar do porostu repky ozime, aby nasypala aspon ty 3 tuny? Podotykam, ze naklady na hektar repky jsou silne variabilni, ale dejme tomu, ze kdyz napisu castku okolo 20 tisic/ha, nebudu moc daleko. Kdyby vsude repka sypala aspon 3 tuny z hektaru, tak si muzou zemedelci piskat.
Cim mensi vynos, tim vyssi cena oleje. Kdo pestuje repku, vi jake je to nekdy terno. Staci aby po desikaci prisly prudke deste, kroupy a mate vynos s bidou 800 kg/ha, jestli vubec...
Tohle je cele uzavreny kruh, ten kdo chce z niceho nic zacit pestovat repku pro olej, jde do velmi rizikoveho podniku. Pokud o tom nekdo uvazuje, tak je to udel na nekolik desitek let, ne na jeden rok.
Dulezite je si uvedomit, ze olej i pri sve produkci stejne nevyrobite treba za vysnenych nakladu 10kc/l, ta castka bude vzdy vyssi.
Hlavne, co s pokrutinami? Je to energeticky bohate palivo, pripadne krmivo, ale komu ho prodat a za cenu, ktera by byla pro pestitele vyhodna? Vzdyt v CR se prasata temer nechovaji, vsechno se diky skvele obchodni politice dovazi nekde z polska, z nemecka a jinych "pr...li". U nas behem par let nebude jedine prase, protoze se to do tech interšpárů doveze nekde za par kacek polozhnile z ciny - sak co, lidi jsou hloupi, oni to pozrou, hlavne kdyz je tam nalepka 25,90 kc/kg.
Topeni? Da se s tim topit? Je to vlhke a mastne, hori to? Tot otazka?
Je vubec RO v soucastnosti osvobozeny od spotrebni dane? Co kdyz bude muset z tech krasnych 10 kubiku spaleneho, potencionalne levneho oleje odvezt spotrebni dan?
Co cena lisu, ten nejmensi prcek je tusim nekde pod 100 tis Kc.
Naposledy upravil(a) radluk dne 26 led 2011, 12:24, celkem upraveno 1 x.
Nevim no, osobne takove pocinani vidim velmi, ale velmi skepticky. Je to spis nerealne, mozna jeste tak kupovat v dobe nizkych cen repku, hotovou, susenou a cistenou, tu lisovat, ale pestovat pouze k vuli oleji na svych jedinych 2 hektarech pudy - Sci-fi
Jako jestli mas nejaky mini kolchoz, kde valis klasiku osevni postup a delas repku, tak fajn, jdi do toho, ale jinak je to ztrata pul zivota a financi.
Dyk ja nepiju. Spis az dojdu podle faktu a cisel k tomu, ze je to blbost, tak to sem napisu, aby bylo jasne, jak to je. Ale zatim jsem nikde nenasel seriozni podlozenou diskuzi o tom, ze ten model je ztratovej. Kazdopadne diky za nazory !
slovacek.milos píše:beulingo zkus ten nápad rozchlastat bude to méně bolestivé a nebudeš pro smích svému okolí,miloš
Miloši, Miloši žádný učený z nebe nespadl a KURVA se neříííkkkáááá.
já to určitě nemyslel zle i když to tak možná vyúadá já chtěl jen ay si beulingo užíval vesninice a nemuse navštěvovat http://www.plbohnice.cz/ tyhle instituce miloš
Beulingo píše:Dyk ja nepiju. Spis az dojdu podle faktu a cisel k tomu, ze je to blbost, tak to sem napisu, aby bylo jasne, jak to je. Ale zatim jsem nikde nenasel seriozni podlozenou diskuzi o tom, ze ten model je ztratovej. Kazdopadne diky za nazory !
já si ještě vzpoměl na sklizen, řepku jsem mlátil,
když se kní nedostaneš včas tak jak do ní drbneš lištou tak ti lusky které nevymlátil déšt začnou střílet ještě metr před kombajnem,
tak místo sklizně seješ, čumíš do bunkru a tam j e pořád hovno a když náhodou nějaké titěrné kuličky pozdraví zastaralý kombajn tak vypadají dírama na zem
pak ti dojde kdyby nafta stála 5O korun je to ve zlatě
slovacek.milos píše: nebudeš pro smích svému okolí,miloš
Tak tak Miloš to vystihl... Nejhorší je udělat na vesnici ze sebe hlupáka-pak dlouhé roky si budou o tobě místní domorodci na vesnici myslet o hloupém pražákovy co chtěl zbohatnout A jak budeš chtít rozjet podnikání v zemědělství údajně pro vlastní potřebu tak se tam najde několik sviní co tě udá na finančákoch že neplatíš daně-ve městě se stratíš s podnikáním ale na vesnici rozhodně nééé... ;)Lidská závist nezná mezí....
záhumenkařit můžeš i bez živnostáku,
mě to i bavilo za komunistů jsem měl všechno prasata, slepice, králíky,nutrie, holuby, plný sklep úrody, mraky vína a kořky jsem si napálil na rozdávání,
co to je masna jsem ani nevěděl, v roce 2OO5 jsem hodil motyku do žita a šlus,
nyní mám už jen tři ovce a každá si dělá co chce,
prodám dvě jehnátka a koupím seno, jádro a líz, kdyby něco tak nic,
píšu to jen jak bych si užíval vesnice a na noční múru řepku bych zapoměl miloš