kamna: Když pominu tvoji snahu o značné pokřivení reality, jako že nejdražší 5ti leté CITIGO je na Sautu za 145tis a nejlevnější UP za 369tis (pravda jen 4letý, ale s poloviční baterií), tak jsi se sám dopočítal, že i při nájezdu 5tkm/rok se elektrické CITIGO ekonomicky vyplatí.
Mirek: V reálu firmy neuvažují o pořízení auta filozoficky, ani si je nepořizují za účelem honění ega. To, co je zajímá především, je TCO. A v případě toho elektrického CITIGA to vychází za 5let a 100tkm kolem 3Kč! Tomu těžko může konkurovat nějaký odjetý spalovák i kdyby byl zadarmo Že si to často neumí spočítat je věc jiná. V případě té X6 to bude tak tak jen na obutí
favo: To už asi nemůžu, musím se věnovat i jiným činnostem.
Ano, mírně se vyplatí tomu, kdo má možnost auto přes noc nabíjet a chce za každou cenu Citigo v plné výbavě...
S pokřivováním reality jsi začal ty, když si pětileté Citigo v plné výbavě podhodnotil na 100t. Kč. Já našel v rychlosti na bazoši Monte Carlo s 90tkm za 175 a jedno slabší 44kw méně jeté ve střední výbavě za 169 - z toho jsem usoudil, že stejné Citigo v plné výbavě s 25tkm najeto by mělo jít prodat za 180.
Btw. Ty elektrické Up!y podle mě ještě dost poklesnou na ceně. Jen blázen by koupil starší e-Up! za 350-400t. Kč, když o pár korun dráž bude zmíněné Citigo se skoro 2x dojezdem.
Golf mk1 mTDI ...powered by Holz-tdi
Golf mk3 GTI "20 jahre" TDI...powered by Moravia-Tuning
Ibiza 6k2 1.8T Cupra ...in progress
Audi A2 1.4 16V
Volvo V70 II D5
turbo kamna power píše:Ano, mírně se vyplatí tomu, kdo má možnost auto přes noc nabíjet a chce za každou cenu Citigo v plné výbavě...
Stále si můžeš požádat o čip od ČEZu za 6000,-Kč ročně a neomezeně nabíjet v jejich síti. A tady máme u Kauflandu Mennekes zdarma, a myslím, že ještě dlouho bude. To druhé s tím nesouvisí, jen je třeba srovnávat srovnatelné a u koncernu může výbava cenu klidně i zdvojnásobit.
turbo kamna power píše: S pokřivováním reality jsi začal ty
Chtěl jsem původně napsat prodejní cenu 150tis u spalováku a 300tis u elektra, bylo by to blíž dnešní realitě a rozdíl by byl stejný. Ale myslím, že za 5 let už to bude trochu jinak, až se u nás začnou víc rozšiřovat emisní zóny a první zákazy vjezdu do center, budou spalovací auta na ceně výrazněji klesat.
Jen blázen si koupí ojetý elektroauto s baterkou na konci záruky, to auto bude neprodejné. Elektroauto si dnes koupí jen ten, kdo už neví co roupama na hraní, uznávám, že to může být zábava a druh relaxace a taky adrenalinu jestli se dostaneš domů. Do center měst už dnes jezdí málokdo, protože parkování tam je nesmysl, stejně už tam bývá jen historické centrum, všechny obchody a kanceláře jsou ve velkých nákupákách nebo za městem. Počkáme si pár let, ale jestli se naftou nedostanu na Václavák mi zase tak nevadí.
Sharan 1,9 PD 115PS AUY- 225 PS a 500Nm turbo GTD1752VRL vodou chlazené ,Sharan 2,0 CFFB 140PS turbo GTD1752VRK-REA, - 226PS a 465Nm vše od Dieselpoweru. KTM SMT 990, KTM SMT 890 www.zvsagro.cz E-Golf 100kW, Enyaq RS
MirekX píše:Jen blázen si koupí ojetý elektroauto s baterkou na konci záruky
Ach jo....
1. Už jsem to tu jednou psal, trakční baterie se dá naprosto detailně diagnostikovat - aktuální kapacita, počet cyklů, historie nabíjení (AC/DC, stav SOC), napětí i teplota jednotlivých článků atd. Takže je to mnohem menší "zajíc v pytli" než diesel se 150tkm.
2. Většina výrobců má baterii složenou z několika modulů, které se dají koupit samostatně za zhruba 20t Kč (cena v autorizáku), tzn že v případě selhání nějakého článku (které se ovšem moc neděje) není třeba měnit celou baterii za statisíce.
3. Jistě není pochyb o tom, že při větším rozšíření a případné poptávce vstoupí do hry aftermarket a dílny na toto orientované. A stejně jako dnes nejdeš koupit turbo nebo vstřikovač do 15ti leté ojetiny za nesmysl do autorizáku, ale koupíš za 1/3 jinde v autodílech, nebo necháš za 1/10 ceny opravit, tak podobně to zcela jistě bude fungovat i s těmi bateriemi.
Andre, v rámci tohoto tématu jsem ti dal hned několik nemálo zásadních otázek. Na tyto jsi neodpověděl a průběžně se uchyluješ k tebou zmiňovanému pokřivování reality (pozn.: nic jako polopravda neexistuje, říká se tomu lež a ty jsi usvědčený lhář), bagatelizaci apod.
Zmiňuješ tu, že mi stačí internet ale sám, bez pořádného zamyšlení za použití selského rozumu napíšeš, že večer stačí šoupnout do zásuvky. Navzdory tomu, že to tu bylo zmíněno nesčetněkrát: KAM TO ŠOUPNOU LIDI Z BYTOVEK A PANELÁKŮ KDYŽ ZATÍM ANI NEMAJÍ POŘÁDNĚ KDE PARKOVAT?! Lidi parkují na chodnících, za sebou u šikmého stání nebo paralelně u podélného stání, na trávě apod. Taková je realita, dráhy Andre, žádný pohled do okna prohlížeče nebo mobilu.
Zastánci elektromobilů zde zmiňují jak není problém zbudovat síť, která to v klidu a s přehledem pokryje... dovolím si takovou drsnou podpásovku: Jak dlouho a hlavně jakým způsobem s jakými výsledky opravují D1? ...a to není nic inovativního, to by už za ty dekády let neměl být problém a mělo by se jednat o rutinu... jaká je realita víme všichni moc dobře.
Znovu a polopaticky: ve spoustě měst není kde zaparkovat, natož aby se tam průběžně v noci dobíjela auta.
Andre, kolik měsíců (na roky se tě raději ptát nebudu) jsi ve svém životě prožil ve velkoměstě?! V rámci odpovědi na tuto odpověď mi můžeš začít kázat něco o realitě a zkušenostech, protože já téměř 20 let v Hradci Králové a přes dva roky v Praze, v centru. A uvědom si, že elektromobily patří především do velkoměst.
TDI - everyday's racing performance with frugal running costs - do not let the challenge pass you by
Jestliže máš pravdu o 24 hodin dříve než jiní, jsi přesně oněch 24 hodin považován za blázna. (Antoine de Rivarol)
Když tady spočítáš 5let nákladů na elektro a na spalovák, tak třeba vyjde elektro levněji. Zkus ten výpočet udělat na 15 let a 350 tis km, kdy 2x vyměníš baterie a třeba už to nebude tak hezký. Elektro je dneska při všemožných dotacích a propagandě schopné se náklady vyrovnat spalováku. Ale zatím u aut, která jsou pro většinu lidí k ničemu. Až budeš počítat cenu kW tak dej tu vyrobenou ze solárních panelů a větrníků ať to teda zůstane přírodně neutrální, tak jsi úplně cenově mimo. Už vidím ty inzeráty : Stáčení počtu nabíjecích cyklů - 5000 Kč....
Sharan 1,9 PD 115PS AUY- 225 PS a 500Nm turbo GTD1752VRL vodou chlazené ,Sharan 2,0 CFFB 140PS turbo GTD1752VRK-REA, - 226PS a 465Nm vše od Dieselpoweru. KTM SMT 990, KTM SMT 890 www.zvsagro.cz E-Golf 100kW, Enyaq RS
MirekX píše:Když tady spočítáš 5let nákladů na elektro a na spalovák, tak třeba vyjde elektro levněji. Zkus ten výpočet udělat na 15 let a 350 tis km, kdy 2x vyměníš baterie a třeba už to nebude tak hezký. Elektro je dneska při všemožných dotacích a propagandě schopné se náklady vyrovnat spalováku. Ale zatím u aut, která jsou pro většinu lidí k ničemu. Až budeš počítat cenu kW tak dej tu vyrobenou ze solárních panelů a větrníků ať to teda zůstane přírodně neutrální, tak jsi úplně cenově mimo. Už vidím ty inzeráty : Stáčení počtu nabíjecích cyklů - 5000 Kč....
Ne a dlouho asi nebudu. řídil jsem kde co, kombajn, bagr, traktor co jede 80 i náklaďák, nejhorší zkušenost Octa RS DSG jo vlastně ještě katastrofa nějaký dvouturbový BMW kupé v automatu. Já věřím, že to může být dobrý, lepší než spalovák o tom žádná, ale ekonomicky to nevyjde ani nemůže, o tom je diskuze. Zkratka EKO mi dělá husí kůži, hodně vidím zemědělský provoz a když vidím co nafty a šaškáren se děje kolem bioplynových stanic, kdy traktor!! vozí kukuřici z pole i 100km aby se vyrobilo pár kWh, je mi na blití. A pak se tady bude někdo plácat po zádech, jaký je ekolog že jezdí na elektriku..
Andre píše:Ale myslím, že za 5 let už to bude trochu jinak, až se u nás začnou víc rozšiřovat emisní zóny a první zákazy vjezdu do center, budou spalovací auta na ceně výrazněji klesat.
Osobně očekávám trochu jiný trend. Emisní zóny hrozí možná v Praze, případně v Brně, ale třeba v Praze až tak za 15 let, až bude (doufejme) dokončen okruh. Ostatní města jsou tak malá, že by to nemělo význam. Naopak, a náznaky jsou už teď, auta s jednoduššími emisními systémy plnící euro 3-5 a poctivými motory, si teď poměrně drží cenu (zcela pochopitelně).
Naopak očekávám, že ojetá elektroauta půjdou cenově prudce dolů, jakmile v příštím roce přijde masivní boom nových EV, která budou výrobci prodávat pod cenou, aby snížili průměr flotilových emisí k 95g/km CO2, jak jim diktuje EU.
Doteď ojetá elektroauta neměla skoro žádný trh a konkurenci, tak mohli prodejci nadsazovat ceny. Až přijdou dostupnější elektroauta s dojezdem 300km a více, budou 5 let staré ojetiny s dojezdem sotva 100km zastaralý křáp
Golf mk1 mTDI ...powered by Holz-tdi
Golf mk3 GTI "20 jahre" TDI...powered by Moravia-Tuning
Ibiza 6k2 1.8T Cupra ...in progress
Audi A2 1.4 16V
Volvo V70 II D5
Hlavně to vůbec není domyšlený, už teď je každému jasné, že nabíjecí stanice, co dokáže nabít 5 aut a víc najednou do sítě připojit je nesmysl, tak už se vymýšlí AKUúložiště u takové "benzínky", aby se v síti chovala aspoň trochu snesitelně. Kdo to zaplatí? Už teď se odhaduje, že el. stačit nebude a spotřeba jde nahoru, za 20 let odstaví Dukovany a budou se stavět asi plynové elektrárny, aby se to dohnalo. Má to logiku? Kolik lidí si koupilo auta na CNG? Pár kusů a to má podle mě daleko větší smysl. Bude to ještě sranda a to ještě časem budou muset vymyslet nějaké to zdanění elektroprovozu, aby se kompenzoval výpadek daně z paliv.
Nezlobte se na mě, ale to že elektromobil jede hezky a to ještě jen některý, nevykoupí fakt, že je pro většinu lidí nepoužitelný nebo a to ve většině případů nedostupný finančně.
Můj naftový Golf taky jede hezky, ale na plnou nadrž ujede při jízdě po dálnici třeba do Itálie, přes 1000 km. Natankování trvá 5 minut i s platbou a mohu tankovat a platit po celým světě každých pár kilometrů a stačí mi k tomu debetní karta.
Takový elektromobil má mnohem ale mnohem nižší dojezd a stačí abych rozsvítil světla a nejel jen na denní svícení, zapnul topení či klimu a dojezd je víte kde, nabíjecích stanic je jako šafránu a jsou místa kde nejsou vůbec, třeba po cestě do Itálie kam jezdím každý rok, jsem neviděl ani jednu.
Nabití trvá nesmyslně dlouho a pokud je zima tak s takovým autem mohu jezdit jen omezenou vzdálenost. A to ani nemluvím o způsobu platby za dobití a otom martiriu co musím podstoupit, když se odvážím s takovým autem vyjet za hranice, abych tam mohl také dobíjet, ale co si budem povídat, stejně tam většina elektroaut ani nedojede.
Jen takový zamyšlení, je zajimavý že tu elektromobily a jejich "ekologičnost" nejvíce a slepě obhajují Ti co zbohatli na spalovacích autech.
Jediný argumenty který máte jsou, že to jede hezky a je to na provoz levnější než spalovák a nezapomenete zmínit jejich údajnou ekologičnost, ale to nestačí pánové.
Výsledek toho vašeho takzvaného boje za ekologii je ten, že se z elektroaut stávají hračky pro bohaté a vyvolené, kterým je navíc ještě dotujeme z našich daní (u nás tedy ještě tak moc ne, pokud nejste státní instituce) a výsledkem akorát bude až zakážou spalováky, velké popouštění ve fabrikách napojených na automobilky, včetně automobilek samotných, spousta lidí bez práce, ekonomika půjde do prdele a začnou třídní nepokoje a kdo si myslíte že to schytá jako první až si spodina půjde vybít frustraci do ulic.
T-ROC 2.0 TSI 4Motion
Golf IV 1.9 TDi ASZ