Motorový olej - 5W-40 alebo 10W-40

vše o motorových, převodových a podobných olejích - čím se miláčci namažou

Moderátoři: šulda, Moderátoři

oldaf
Aktivista
Odpovědi: 0

Příspěvek od oldaf »

Martin RS píše:Jak to tu tak sleduju tak se to tu strhlo ve slušnou přestřelku,já osobně si myslím že olej za 100kč neudělá stejnou službu jako třeba za 250kč a to mi nikdo nevymluví,na oleji se nemá šetřit raději si připlatím za jistotu že mám v motoru olej který splní svou práci přece tam nemusím dát olej za 1500,vždyt Castrol Edge5/40-1100kčAgip 4007-1200kč,Valvoline1000kč,neríkám že olej za100kč/L je špatný,ale já ho tan prostě nedám nemám v něj důvěru,souhlasím s BobG3.

To je na každém člověku čemu věří, ale asi by se pár lidí divilo kdyby viděli jak se na jedné lince plní flašky parama a zároveň schelu stejným olejem. Ale pokud jsou lidi poblázněný reklamama tak budiž.
Stejsky77
Přispěvovatel

Příspěvek od Stejsky77 »

jj věc názoru. Říkám, že do motoru jde dát olej např. Mogul, Paramo či Q8 za 400 - 500 Kč, než ten Agip či Castrol za 1100 -1200 Kč. Samozřejmě ti neradím dělej to tak jak já, ale zatím mi to vychází (noteeth) . A při prorovnání technických listů olejů by mělo i nadále. A rozhodně na auto nekašlu a starám se o něj jak nejlíp to jde. Rozhodně tu neobhajuju bezejmenné a neznačkové oleje, ale jen kvalitní a osvědčené značky. Takže asi tak, nic víc, nic míň, jen názor uživatele aut ;) .
Octavia II Elegance 1.9 TDI BXE
Martin RS
Přispěvovatel

Příspěvek od Martin RS »

Samozřejme, ale co se tyče toho mogulu tak za stejnou cenu mohu mít Agip,Castrol,BP,Fuchs atd,a Paramo se ani snd pro PD nedělá :-D http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1276,a co se týče Olejů pro PD cena Q8 taky není nikterak levná rozhodně ne 400-500kč (LOL)
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Stejsky77 píše:No jistě! ;) Stále napadáš, že neumím číst, tak přítelkyně mi to přečetla, a teď jí diktuju odpověď :D . Stále ze sebe odborníka děláš ty, a nevím jak umíš číst ty, ale já opakuju, že odborníka ze sebe nedělám, nejsem a nebudu, vyjádřil jsem svůj názor k věci, jak to funguje u mě, a když se ti nelíbí, tak na něj kašli. A už tak neplakej, holt nedokážeš ustát pár keců od rejpala ohledně terminologie ve tvé odbornosti ;) . Protože pokud máš na něco certifikáty, tak v tom tedy odborník jsi. K tématu už nemám co říci, protože tvůj názor v této tvé odbornosti je svatý :) a můj překroucený tobě prezentovat nebudu (LOL) .
Dobře, číst umíš, a Tvoje přítelkyně jistě taky, k téhle debatě je potřeba ještě rozumět tomu co čteš, ;) Víš, já nepláču, já se směju. (noteeth)
Pláčou Ti, co chtěli ušetřit a holt jim to nevyšlo. Jestli se Ti nelíbí že obhajuji svůj názor, když Ty děláš to samé, no nemusím rozumět všemu.
Pokud napadá někdo mě, setká se ze stejným.

K tomu plnění v Paramu - to je pravda, i nafta a benzíny se takhle dělají. Ale ten jehož produkt se dělá si prověří základní produkt a požaduje o jeho kvalitě důkazy, odebírají se vzorky atd. Ke stáčecínu zařízení se přidá kontejner s aditivy, který by měl být zapečetěný. Ušetří se za dopravu a manipulaci.
Myslíte, že firma která má svůj výzkum a vývoj prodává balíky těchto originálních aditiv nějaké míchárně? Možná ano, ale prodá jí standardní produkt, který má určité vlastnosti a plní požadované normy. Ale to v čem je lepší a co ji stálo desítky milionů myslím zcela jistě nedá za takovou cenu, aby ji míchárna mohla konkurovat - kolik to stojí viz články pana Černého.
Aby bylo jasno neohrňuju frňák nad produkty slušných mícháren, mají jistě své místo na trhu, jen vlastnosti asi nebudou zcela stejné jako u renomovaných produkrů. A to je potřeba si uvědomit, zaleží na tom jak auto provozuju a v jakém stavu ho chci kdy mít s jakou mírou jistoty.
Naposledy upravil(a) bobG3 dne 21 úno 2010, 20:09, celkem upraveno 1 x.
G3 Variant synchro
Stejsky77
Přispěvovatel

Příspěvek od Stejsky77 »

Tady je např. odkaz toho Q8 pro PD za pěknou cenu.

http://www.prag-info.cz/_shop/index_.ph ... gi_detail=

Teď se ale naprostou náhodou zadařilo jej sehnat ještě pod 500 Kč. Taky si nejsem jistý, zda Paramo dělá oleje pro PD, ale používal jsem ho do dřívějšího golfa III. Ještě se dá sehnat Mogul 5W 40 PD, také za cenu kolem 500 Kč.

for bobG3: Nejsem odborník, proto tomu přeci nemůžu rozumět (noteeth) . Od toho jsi tu ty, certifikovaný odborník.....já to přečetl sláva :o .
Dokázal jsi přečíst i můj příspěvek? Chápu, že jako odborníka, tě se...u se svým názorem, ale také tu stále mluvím o značkových produktech renomovaných značek (mogul i Q8 mezi ně též patří) jen o jiné ceně. Už si rozumíme? ;)
oldaf
Aktivista

Příspěvek od oldaf »

for bobG3Pokud máš představu že to takhle na tý lince funguje tak to tě docela lituju, to jsi pravděpodobně jeden z těch lidí co uvěřej tomu že když jim na ho..o nalepím nápis milka tak pak budeš vyprávět jak ti to chutnalo, a to jen kvůli tomu že na tom byla značka. Je to to samý co u nás ve Vartě, z linky sjížděj baterky a některá dostane nápis varta, jiná bosch další perion, další arktis, a dalších 10značek, a pak si vyber.
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Jak to je s tím odborníkem jsem snad napsal, takže když to pořád opakuješ, asi to s tím čtením u Vás nebude tak slavné.
Žeby najednou značkové oleje?
Jádrem pudla bylo ale to, zda značkový olej od výrobce je stejný jako levný olej z míchárny, když oba plní normu výrobce auta. Nějak jsi z toho utekl. Nejedná se o špatný a dobrý, ale o dobrý a lepší. Zákonitě musí následovat otázka co mi ten lepší přinese a jestli se to dá vyjádřit - opotřebení/životnost atd.
A o tom by měla celá debata být, a ne o tom, jestli někoho podráždím tím, že se nějaký čas něčím zabývám, navíc když se na to někdo zeptá.
Spíš jsem čekal, že se do debaty vmísí někdo, kdo napíše, já mám tyhle zkušenosti a měřil jsem ložiska, nebo něco a naměřil jsem toto.
Dřív jsem měřil při generálce motoru a můžu třeba říct, že třeba klika ze škodovky měla po 129 000 km při kvalitním Castrolu výrobní tolerance (nikoli povolené, ale výrobní) při použití běžného oleje stejné specifikace (abych se někoho nedotkl) to bylo v oblasto dovoleného opotřebení atd.
Říkat používám tohle a zatím se mi motor nezadřel - on se nezadře ani při tom nejlevnějším ....to asi není to správné sdělení.
G3 Variant synchro
Stejsky77
Přispěvovatel

Příspěvek od Stejsky77 »

Nebuď pořád tak dotčenej, pořád neustáváš, že do tebe rejpu, protože se necháš a já se nad tím bavím ;) . Klidně urážej, že neumím číst, mě to nevadí, ale od začátku tu plácám něco o značkových olejích, jen levnějších, naprosto jsem odsoudil bezejmenné oleje nějakých mícháren. To tu ode mě vůbec nezaznělo. A pak kdo je na tom špatně s tím čtením heh, ty ješito (LOL) .
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

oldaf píše:for bobG3Pokud máš představu že to takhle na tý lince funguje tak to tě docela lituju, to jsi pravděpodobně jeden z těch lidí co uvěřej tomu že když jim na ho..o nalepím nápis milka tak pak budeš vyprávět jak ti to chutnalo, a to jen kvůli tomu že na tom byla značka. Je to to samý co u nás ve Vartě, z linky sjížděj baterky a některá dostane nápis varta, jiná bosch další perion, další arktis, a dalších 10značek, a pak si vyber.
No u té linky jsem se podívat byl, samozřejmě podvádět se dá všude, ve slušných míchárnách to ale nedělají, berem v práci kubíky ročně, když vyjdou špatně rozbory.
S Vartou - řešilo se to tady jinde, Varta je součástí skupiny a každý člen chce asi prodávat svoje baterie, je nesmysl budovat několik závodů když stačí jeden.
Stejně tak se na lince v Itálii montují Ardo Wirpool atd, ale i když jsou někdy jejich komponenty stejné, jejich kvalita stejná není, tu si hlídá každý výrobce zvlášť. Většinou záleží na tom do jaké cenové hladiny bude výrobek patřit.
Jo, žijeme v globálním světě, to je důvodem proč mám radši výrobce oleje a platím víc, tam je pravděpodobnost, že dostanu to co chci větší, jistota = 100%, ta snad ani dnes není.
G3 Variant synchro
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Stejsky77 píše:Nebuď pořád tak dotčenej, pořád neustáváš, že do tebe rejpu, protože se necháš a já se nad tím bavím ;) . Klidně urážej, že neumím číst, mě to nevadí, ale od začátku tu plácám něco o značkových olejích, jen levnějších, naprosto jsem odsoudil bezejmenné oleje nějakých mícháren. To tu ode mě vůbec nezaznělo. A pak kdo je na tom špatně s tím čtením heh, ty ješito (LOL) .
Ale jo, bavím se rád. Bohužel, dneska nevíš kdy se čeho kdo chytí, zvlášť kyž slyší kouzelné slovíčno úspora. A pokud přijde známej co pro Tebe něco udělal a nechal si dobře poradit ohledně úspory s otázkou co dělat aby:zdvihátka zas zdvihaly, nadzvedáky nadzvedávaly, jestli tahle vačka může vačkovat atd. Co jim člověk může říct. KOlik to asi bude stát a poslat je tam, kde vím že je neojebou, protože to sám už nedělám. Tak proto ta alergie.
Jedno mě ale hlava nebere. Že se tyhlety věci poměrně často dějí, když v pojednáních na olejích je perfektní zaměnitelnost, bez problémů atd. Asi teorie a praxe není vždycky stejná, i mě Marek sháněl zdvihátka, naštěstí za rozumnou cenu po výměně oleje. Na mou omluvu musím říct, že nebylo možné dohledat, co v motoru vlastně je, zřejmě tam byl specifikaci splňující minerál a já tam dal polosyntetiku - po staru řečeno.
G3 Variant synchro
Stejsky77
Přispěvovatel

Příspěvek od Stejsky77 »

Tak teď jsme se konečně tak nějak shodli, jsme zajedno, že olej má být značkový, bezejmenné nebo nějaké míchané oleje také neuznávám. Ale je pro mě zbytečné platit za olej např. Castrol jak psal Martin, když mohu nalévat mnou používaný dvakrát lacinější Q8. Kvalita zde určitě je, a renomovaná firma to je také. I když asi je to o tom, že si firma nechá pěkně platit za jméno. Při porovnán technických listů Castrolu a Q8 zjistíme, že mají takřke shodné vlastnosti.
Rozhodně jsem ti nechtěl říct, aby maba při výměně oleje za jeho 5W použil 10W nějakého tesco oleje, to ne, takže to jsme se zřejmě nepochopili. Ale nebránil bych se dát 10W třeba toho mého Q8. Při použití těch no name olejů samozřejmě roste riziko a může dojít k tomu co říkáš. Takže teď už jsme se doufám shodli.
Michal_0077
Přispěvovatel

Příspěvek od Michal_0077 »

skoda ze se u oleju zverejnuje jen jakou plni normu nikoliv konkretni cisla vysledku jednotlivich mereni... Pak by bylo co porovnavat... Navic tyhle normy pochazeji od automobilek... a vsichni vime na kolik km a let automobilky urciji zivotnost aut! napr dozivotni olej v prevodovce :)
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Michal_0077 píše:skoda ze se u oleju zverejnuje jen jakou plni normu nikoliv konkretni cisla vysledku jednotlivich mereni... Pak by bylo co porovnavat... Navic tyhle normy pochazeji od automobilek... a vsichni vime na kolik km a let automobilky urciji zivotnost aut! napr dozivotni olej v prevodovce :)
To je právě to, proč tu byly ty vášně. pokud mluvím o začkovém oleji, míním tím olej od výrobce, ne z míchárny, která oleje nevyrábí, jen kupuje balíky aditiv a pokud dodrží postup a kvalitu základního oleje má, olej deklarované vlastnostia také certifikáty. Je dobrý a taky vlastně značkový, ale z jiného pohledu. To jak moc dobrý nevíš. Ale pokud podle mě připlatím a koupím od výrobce, jsou požadavky motoru splněny s mnohem větší rezervou= motor se míň opotřebovává. Pro důchodce s novým autem, pro lízačky na 3roky nepodstatná záležitost. Pro člověka s autem které má auto ve slušném stavu s 200 - 300k km, používá denně, vyžaduje spolehlivost, najede cca 40 - 50k km ročně a nemá na to aby každé 3 roky koupil jiné auto ve slušném stavu už to otázka k zamyšlení je, alespoň podle mě.
Já si ověřil, jaký je rozdíl mezi minerálem a polosyntetikou - postaru -když oba oleje splňují specifikaci, a rád bych věděl, jestli někdo nezkoušel rozdíl mezi značkovými oleji 10W40 označované jako polosyntetika a 5W40 označované jako plná syntetika, protože rozdíly v opotřebení mezi těmito oleji neznám.
No, pokud se bude dařit tak to na rozbor zkusím dát, bohužel za svý...
Jinak Golf3 měl životnost 8 let a 200k km , někdo říká 300k km.
G3 Variant synchro
borelli
Přispěvovatel

Příspěvek od borelli »

Dnes jsem byl na výměně oleje, je možné, aby po ujetí cca 10Km nový olej (předtím i teď Shell Helix diesel plus 10w40) zčernal a měl skoro stejnou barvu jako před výměnou ? To mám fakt tak zasraný motor 11 leté O1 ?
Octavia 2 08, TDI BLS DPF, ECU úprava TDIfun - EGR off, GT1646V, 324Nm/148 PS
STRÝCO
Přispěvovatel

Příspěvek od STRÝCO »

Sadze farbia vynikajúco a trocha starého oleja tam vždy ostane. Je to normálne.
Odpovědět

Zpět na „Mazání a motorové oleje“