ZIMA vs. (MEŘO, EŘO a pod.) aneb jak startujeme

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
djchrpa
Nováček
Odpovědi: 0

Příspěvek od djchrpa »

Zajímavé téma, zajímavá možnost úspor, tak proč to nevyužít. Už několik let provozuji diesely, kdysi jsem jezdil na rostlinný olej (i v mrazech okolo -12, míšený půl-na-půl s motorovou naftou) a jezdilo to v pohodě. Jednalo se tehdy o Peugeot 405 1,9D a Seat Ibiza 1,7D. U těchto vozidel mi samozřejmě bylo jedno, jaké následky motor ponese. Starty však byly naprosto v pořádku a samotný provoz taky.

V současné době jsem jezdil na Ekologickou naftu z Unicornu - na střídačku s normální naftou. (auto Fiat Punto 1,9 DS, r.v. 2000) Tzn. celý rok přes jaro-léto-podzim jeden týden Ekologická nafta, druhý týden klasická motorová. Teď v zimě, když začaly předpovědi strašit s -22 stupni jsem natankoval Ekologickou naftu za 500,- Kč a dolil klasickou motorovou za 200,- Kč (při cenách 25,9,- Kč vs. 29,2,- Kč). Provoz naprosto bezproblémový, i při teplotách lbížících se -20 stupňům provoz a starty naprosto bez problémů. Jediný problém, který jsem po dobu provozu zaregistroval byly praskající přepadové hadičky. Jednu dobu pravidelně, co dva měsíce.

Teď, při zanedbatelném rozdílu mezi cenou jednotlivých paliv přecházím zpět na klasickou naftu do doby, než se vrátí cena Ekologické nafty na adekvátních cca. 22-23,- Kč
m4xp0w3r7
Přispěvovatel

Příspěvek od m4xp0w3r7 »

djchrpa píše: Teď, při zanedbatelném rozdílu mezi cenou jednotlivých paliv přecházím zpět na klasickou naftu do doby, než se vrátí cena Ekologické nafty na adekvátních cca. 22-23,- Kč
Velmi pochybuji, že by se ceny ekonafty dostali jen tak někdy zpátky na úroveň 22-23kč. Pokud teda aj MN neklesne pod 30.

Protože:

1. V létě kdy stála ekonafta 23kč, tak stála motorová nafta cca 29kč. Dnes stojí bežně 32kč, takže úspora je pořád stejná cca 5-6kč na litr ne?

2. Řepka jako komodita frčí a za poslední rok stoupla na ceně nejvíc ze všech komodit. Společně s bavlnou. Slyšel jsem to na CT24 :D

3. Neexistující konkurence. Nechápu proč Unicornu nikdo pořádně nekonkuruje v oblasti bionafty. Směsná nafta za 30,50-31 mi moc lákavá nepřipadá.

Dneska jsem zas po čase bral plnou ekonafty. A nemůžu se ubránit pocitu, že na ekologickou naftu od Unicornu mi motor běží líp než na jakoukoliv motorovou naftu. Nezaznamenal jsem žádný nárust spotřeby, ani pokles výkonu. A přísahal bych, že motor má mnohem tišší chod a je kultivovanější v nízkých otáčkách (prostě to tak nedrnčí)... tak nevím jestli je to vůbec technicky možné, nebo si něco namlouvám.
Načepoval jsem si i do kanystru, takže asi budu brzo dělat pokusy v mrazničce a za oknem ;)
deflector
Přispěvovatel

Příspěvek od deflector »

to m4xp0w3r7: Ja mam uplne stejny postreh jako ty co se tyka chodu motoru, spotreby a vykonu...ale treba si to taky jen namlouvam :-)
m4xp0w3r7
Přispěvovatel

Příspěvek od m4xp0w3r7 »

Takže můj pokus: Zcela čistou ekologickou naftou naftu od Unicornu (bráno 22.12 Vsetín), nijak jsem ji neupravoval, jsem dal cca 0,2L do skleničky a do mrazničky. Dal jsem k tomu 2 teploměry, jeden ukazoval -20st (minimum teploměru), druhý -27st. Těch -27st je dle mě zcela reálných. No a k mému překvapení, bylo MEŘO po 2 dnech v tomto prostředí tekuté jako voda. Takže opravdu nechápu, že to někdo jiný má při nižších teplotách jako sádlo ??
deflector
Přispěvovatel

Příspěvek od deflector »

no on je mozna problem v tom, od koho to lidi berou..
Podle me je vetsi problem s naftou, jelikoz si benzinky mysli, ze to nafta vydrzi, ale pletou se..
Oproti tomu, aby unicorn prodal MERO, tak mu proste nic jineho nezbude, nez tam dat neco proti mrazu (diky tomu sla i cena nahoru si myslim) :-)
a tim padem ti to nezamrzlo...ale ja to jeste taky radsi vyzkousim.
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

deflector píše:no on je mozna problem v tom, od koho to lidi berou..
Podle me je vetsi problem s naftou, jelikoz si benzinky mysli, ze to nafta vydrzi, ale pletou se..
Oproti tomu, aby unicorn prodal MERO, tak mu proste nic jineho nezbude, nez tam dat neco proti mrazu (diky tomu sla i cena nahoru si myslim) :-)
a tim padem ti to nezamrzlo...ale ja to jeste taky radsi vyzkousim.
proč něco zkoušet a vymýšlet vymyšlené je tam cedulka a je tam napsíno kdy to zmrzne a jiná upozornění miloš ;)
m4xp0w3r7
Přispěvovatel

Příspěvek od m4xp0w3r7 »

slovacek.milos píše: proč něco zkoušet a vymýšlet vymyšlené je tam cedulka a je tam napsíno kdy to zmrzne a jiná upozornění miloš ;)
Třeba proto, že nemáme absolutní důvěru v provozovatele benzinek, vy snad jo?
No a tak jsem si experimentem zjistil, že to nezmrzne ani po 2 dnech v -27st.... takže je to ještě lepší než na cedulce a to se vyplatí (noteeth)
slovacek.milos
Aktivista

pokud nemáš důvěru tak tam nejezdi asi nepojedeš do bordelu kde tě nakazí HIV co miloš ;)
m4xp0w3r7
Přispěvovatel

Příspěvek od m4xp0w3r7 »

To bych nejezdil a nechodil nikam :D Nevěřím nikomu, ani moc sám sobě :D Tak pro jistotu vše otestuju a vezmu ještě čepičku. Na benzince i v bordelu (hm)
deflector
Přispěvovatel

Příspěvek od deflector »

to Milos: duveruj, ale proveruj..napsat si muzou cokoliv, otazka je jestli to tak opravdu maji..a vypada to ze jo :-)
slovacek.milos
Aktivista

ono to tak nějak odpovídat musí si vem trak když natočí na doklad plnou 2OOO litrů a za chvíli na dálnici mu zamrzne nafta,
výjezd opraváře s diagnostikou, odtažení traku do servisu, odtažení návěsu, oprava,

to už je pěkný balík na podání žaloby,

mi to tak před 8 lety vyprávěl svagr dělal vedoucího dopravy, že se jim zastavil man na dálnici poškodilo se čerpadlo vadným palivem a škoda 15O.OOO,-kč ;) miloš
deflector
Přispěvovatel

Příspěvek od deflector »

to je pravda..ale sam vis jak je to v CR s naftou!
Obcas si myslim, ze je lepsi jezdit na RO, protoze alespon vim na co jedu :-)
m4xp0w3r7
Přispěvovatel

Příspěvek od m4xp0w3r7 »

Tak dneska jsem viděl naftu na benzine za 33,50... takže jezdím, už jen na b100+zimní vif
sikin1987
Aktivista

Příspěvek od sikin1987 »

m4xp0w3r7 píše:
djchrpa píše: Teď, při zanedbatelném rozdílu mezi cenou jednotlivých paliv přecházím zpět na klasickou naftu do doby, než se vrátí cena Ekologické nafty na adekvátních cca. 22-23,- Kč
Velmi pochybuji, že by se ceny ekonafty dostali jen tak někdy zpátky na úroveň 22-23kč. Pokud teda aj MN neklesne pod 30.

Protože:

1. V létě kdy stála ekonafta 23kč, tak stála motorová nafta cca 29kč. Dnes stojí bežně 32kč, takže úspora je pořád stejná cca 5-6kč na litr ne?

2. Řepka jako komodita frčí a za poslední rok stoupla na ceně nejvíc ze všech komodit. Společně s bavlnou. Slyšel jsem to na CT24 :D

3. Neexistující konkurence. Nechápu proč Unicornu nikdo pořádně nekonkuruje v oblasti bionafty. Směsná nafta za 30,50-31 mi moc lákavá nepřipadá.

Dneska jsem zas po čase bral plnou ekonafty. A nemůžu se ubránit pocitu, že na ekologickou naftu od Unicornu mi motor běží líp než na jakoukoliv motorovou naftu. Nezaznamenal jsem žádný nárust spotřeby, ani pokles výkonu. A přísahal bych, že motor má mnohem tišší chod a je kultivovanější v nízkých otáčkách (prostě to tak nedrnčí)... tak nevím jestli je to vůbec technicky možné, nebo si něco namlouvám.
Načepoval jsem si i do kanystru, takže asi budu brzo dělat pokusy v mrazničce a za oknem ;)
naprosto s tebou souhlasim u sveho JTDcka sem to taky tak pocitoval.Jinou nez Unicorn ve zlinskem kraji nesezenu,takze znacku neresim. akorat mi chcala ta nafta do olje kdyz sem podzacel motor.
Ted tam mam jeste zbytek smesne nafty od silmetu s beznou naftou.
bojim se jezdit v zime na eko,protoze mi nekdy auto stoji 14 dni.
kolik ted stoji EKO na unicornu? 27,?28? nemam predstavu
ex fiat punto 1,4 GT turbo 96 kw
ex fiat tipo 1,7 D 42 kw
ex fiat brava 1,6 - 76kw
ex fiat bravo JTD 105 95 kw
chip 285 Nm +
ex fabia 1,9 TDI PD jen malicka uprava odhad 85-90 kw max,ale jede pekne
lancia lybra 2,4 JTD 132 kw 420 Nm
m4xp0w3r7
Přispěvovatel

Příspěvek od m4xp0w3r7 »

sikin1987 píše: naprosto s tebou souhlasim u sveho JTDcka sem to taky tak pocitoval.Jinou nez Unicorn ve zlinskem kraji nesezenu,takze znacku neresim. akorat mi chcala ta nafta do olje kdyz sem podzacel motor.
Ted tam mam jeste zbytek smesne nafty od silmetu s beznou naftou.
bojim se jezdit v zime na eko,protoze mi nekdy auto stoji 14 dni.
kolik ted stoji EKO na unicornu? 27,?28? nemam predstavu
26.12 - Vsetín unicorn - B100 25,90, benzina MN-33,50, Frystak B30 31,10
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“