lidi jako fakt průser

poměr 1000ml+120ml+4g...asi 3 hodiny...
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
vypadá to furt hrozně, sajrajt, to co je pod umyvadlem,svars píše:určitě... když sem to smíchal naměřil sem 58°C... potom už sem to neohříval ale nechal pomalu vychladnout... šel sem si sednout na ryby a když sem se vrátil dole asi deci glycesračky, nad tím čirá kapalina...
nalil sem do toho asi pul litru vlažné vody a ejhle tvaroh.
hranicka píše:Tak jsem zkoušel esterifikovat totální sajrajtoidní vyfrit, ani jsem to nefiltroval, jen sedimentoval, samý sádlo, to byl zase kup...
A tady je výsledek!
Nejdřív se nic nedělo, celý se to zdrclo a vypadalo to, že se nezadaří. Zašpuntoval jsem to, zahřál zespod zapalovačem, až to začalo probublávat (přitom držel vší silou špunt, aby nevylít) a najednou celá reakce byla za minutu hotová.![]()
Takže celej sud se dá na oheň a pak tam chlejstnu ten metyl s louhem a zašpuntuju.
Kropit to ani nebudu, jen to vyvařím a pak ještě teplý projedu přes starej palivovej filtr rovnou do kanystrů.
Poměr jsem měl pár kuliček louhu, trochu metylu a dolil vyfritem.
Né vážně, 3 díly metylu na 25 dílů vyfritu a v tomhle případě těžko měřitelný množství louhu. Když šlo zreagovat sádlo, nemá někdo poměr na esterifikaci kafilerního tuku a dalších podobných sajrajtů (ala mrtvý kočky)? Díky.
Však píšu, že jsem to nekropil a ani nebudu. Tohle je přímo výstup chemický reakce, na dně zkumavky je sraženina v tuhým skupenství, asi mejdlo, glycerín by měl bejt tekutej. Nechal jsem to přes noc venku, zejtra na tu zkumavku mrknu a vyvařím to, pak uvidíme výsledek.svars píše: vypadá to fajn- jakou to mělo barvu po smíchání s vodou?
Sádlo? Zkus tam kápnout ještě trochu metylu s louhem a zahřej.svars píše:u mě to samý pořád je to kalný..... jednu dávku sem mrdnul do kastrolu a zahral... pekně to bublalo, asi voda, nahoře se udělal bílej povlak tak sem to slil... bylo to hezký čirý jak před praním, do doby než to schládlo na okolní teplotu...asi 15°... ted je to zas trochu zakalený.... nerozumím tomu, jestli tam zbývá nezreagovaný louh nebo co...
lidi co perete, ozvěte se!!!
bud nedostatocne vyprate (nepises ako peries), alebo nedostatocne ususene, alebo olej pred esterifikaciou obsahuje kadejaky bordel (nepises ako filtrujes)svars píše:u mě to samý pořád je to kalný..... jednu dávku sem mrdnul do kastrolu a zahral... pekně to bublalo, asi voda, nahoře se udělal bílej povlak tak sem to slil... bylo to hezký čirý jak před praním, do doby než to schládlo na okolní teplotu...asi 15°... ted je to zas trochu zakalený.... nerozumím tomu, jestli tam zbývá nezreagovaný louh nebo co...
lidi co perete, ozvěte se!!!