Vážení zkušení esterifikanti....

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
svars
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Příspěvek od svars »

Obrázek
Obrázek

lidi jako fakt průser :-D na fotkách je asi meřo z metanolu... malem sem hlavou rozbil strop jak vysoko sem radostí skákal... no a potom sem to zkusil trochu proprat vodou a vzniklo co? zdrclý mlíko!!!! ..:-(- viz starší fotky...

poměr 1000ml+120ml+4g...asi 3 hodiny...
Škoda 1.9, 81
ovocny
Přispěvovatel

Příspěvek od ovocny »

3 hodiny jsou celkem malo, napada me pri jake teplote? byl olej ohraty nebo to alespon stalo na slunicku?
svars
Přispěvovatel

Příspěvek od svars »

určitě... když sem to smíchal naměřil sem 58°C... potom už sem to neohříval ale nechal pomalu vychladnout... šel sem si sednout na ryby a když sem se vrátil dole asi deci glycesračky, nad tím čirá kapalina...

nalil sem do toha oasi pul litru vlažné vody a ejhle tvaroh.
Škoda 1.9, 81
ovocny
Přispěvovatel

Příspěvek od ovocny »

Ja neperu takze s tim taky neporadim. teplota by mela stacit az nad hlavu tak zkus jeste dat tomu priste vic casu.
A nebo potom vic metanolu. Ja zkousel 20% a slo to opravdu rychle jen to pak smrdelo po zbytku metanolu co nemel s cim reagovat.
svars
Přispěvovatel

Příspěvek od svars »

a nedela ten zybtek metanolu bordel v motoru? do čeho to leješ? někdo to zahřívá pro odpaření metanolu a vody...
Škoda 1.9, 81
ovocny
Přispěvovatel

Příspěvek od ovocny »

to jsem jenom zkousel na litrovce tech 20%. do auta jsem to sice nalil (prece se to nevyhodi :D ) ale v tech 60 litrech se to ztrati. methanol by tam nemel byt citit, je to odmastovadlo a mohlo by to delat bordel ale zkusenost z provozu nemam. Leju to do Oplu 2,0 DTI a popravde pokud je olej ridky a cisty tak leju naprimo olej.... precejenom je to bez prace a zadne naklady navic.
djpeto
Přispěvovatel

Příspěvek od djpeto »

svars:

skus 1000ml/180ml/7g a aspon 12h a potom odpustit glycerin, zohriat na 45C a prat teplou vodou ;)
EKOCar B100
#1:Octavia Combi '99 Black magic, AHF, EGRoff, TT-puky, 13000lm light.
#2:Octavia '97, modra metaliza, AGR,EGRoff,MAFoff
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

Tak jsem zkoušel esterifikovat totální sajrajtoidní vyfrit, ani jsem to nefiltroval, jen sedimentoval, samý sádlo, to byl zase kup...
A tady je výsledek!
Obrázek

Obrázek

Nejdřív se nic nedělo, celý se to zdrclo a vypadalo to, že se nezadaří. Zašpuntoval jsem to, zahřál zespod zapalovačem, až to začalo probublávat (přitom držel vší silou špunt, aby nevylít) a najednou celá reakce byla za minutu hotová. :)
Takže celej sud se dá na oheň a pak tam chlejstnu ten metyl s louhem a zašpuntuju. :)

Kropit to ani nebudu, jen to vyvařím a pak ještě teplý projedu přes starej palivovej filtr rovnou do kanystrů.

Poměr jsem měl pár kuliček louhu, trochu metylu a dolil vyfritem.

Né vážně, 3 díly metylu na 25 dílů vyfritu a v tomhle případě těžko měřitelný množství louhu. Když šlo zreagovat sádlo, nemá někdo poměr na esterifikaci kafilerního tuku a dalších podobných sajrajtů (ala mrtvý kočky)? Díky. (noteeth)
Rudolf Diesel to taky nekrmil naftou.
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

svars píše:určitě... když sem to smíchal naměřil sem 58°C... potom už sem to neohříval ale nechal pomalu vychladnout... šel sem si sednout na ryby a když sem se vrátil dole asi deci glycesračky, nad tím čirá kapalina...

nalil sem do toho asi pul litru vlažné vody a ejhle tvaroh.
vypadá to furt hrozně, sajrajt, to co je pod umyvadlem,

ale několikrát jsem popisoval že neperu, zkoučel jsem i to vzadu za barákem jak čerpám, jak jsem ti ukazoval ale je tam asi trochu solventní nafty a topáku, to jsem dolil, a to se hezky dělí, ale moc se to nepere,

klíč k problému bych zkusil jak jsem ti říkal koupit litr řepkového oleje a esterifikovat, ceny oleje se zvedli a hygiena zaspala, frituje se dokud kuchař neblije ;)
svars
Přispěvovatel

Příspěvek od svars »

u mě to samý pořád je to kalný..... jednu dávku sem mrdnul do kastrolu a zahral... pekně to bublalo, asi voda, nahoře se udělal bílej povlak tak sem to slil... bylo to hezký čirý jak před praním, do doby než to schládlo na okolní teplotu...asi 15°... ted je to zas trochu zakalený.... nerozumím tomu, jestli tam zbývá nezreagovaný louh nebo co...

lidi co perete, ozvěte se!!! :-D
Škoda 1.9, 81
svars
Přispěvovatel

Příspěvek od svars »

hranicka píše:Tak jsem zkoušel esterifikovat totální sajrajtoidní vyfrit, ani jsem to nefiltroval, jen sedimentoval, samý sádlo, to byl zase kup...
A tady je výsledek!
Obrázek

Obrázek

Nejdřív se nic nedělo, celý se to zdrclo a vypadalo to, že se nezadaří. Zašpuntoval jsem to, zahřál zespod zapalovačem, až to začalo probublávat (přitom držel vší silou špunt, aby nevylít) a najednou celá reakce byla za minutu hotová. :)
Takže celej sud se dá na oheň a pak tam chlejstnu ten metyl s louhem a zašpuntuju. :)

Kropit to ani nebudu, jen to vyvařím a pak ještě teplý projedu přes starej palivovej filtr rovnou do kanystrů.

Poměr jsem měl pár kuliček louhu, trochu metylu a dolil vyfritem.

Né vážně, 3 díly metylu na 25 dílů vyfritu a v tomhle případě těžko měřitelný množství louhu. Když šlo zreagovat sádlo, nemá někdo poměr na esterifikaci kafilerního tuku a dalších podobných sajrajtů (ala mrtvý kočky)? Díky. (noteeth)

vypadá to fajn :-) - jakou to mělo barvu po smíchání s vodou?
Škoda 1.9, 81
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

svars píše: vypadá to fajn :-) - jakou to mělo barvu po smíchání s vodou?
Však píšu, že jsem to nekropil a ani nebudu. Tohle je přímo výstup chemický reakce, na dně zkumavky je sraženina v tuhým skupenství, asi mejdlo, glycerín by měl bejt tekutej. Nechal jsem to přes noc venku, zejtra na tu zkumavku mrknu a vyvařím to, pak uvidíme výsledek.
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

svars píše:u mě to samý pořád je to kalný..... jednu dávku sem mrdnul do kastrolu a zahral... pekně to bublalo, asi voda, nahoře se udělal bílej povlak tak sem to slil... bylo to hezký čirý jak před praním, do doby než to schládlo na okolní teplotu...asi 15°... ted je to zas trochu zakalený.... nerozumím tomu, jestli tam zbývá nezreagovaný louh nebo co...

Sádlo? Zkus tam kápnout ještě trochu metylu s louhem a zahřej.
djpeto
Přispěvovatel

Příspěvek od djpeto »

svars píše:u mě to samý pořád je to kalný..... jednu dávku sem mrdnul do kastrolu a zahral... pekně to bublalo, asi voda, nahoře se udělal bílej povlak tak sem to slil... bylo to hezký čirý jak před praním, do doby než to schládlo na okolní teplotu...asi 15°... ted je to zas trochu zakalený.... nerozumím tomu, jestli tam zbývá nezreagovaný louh nebo co...

bud nedostatocne vyprate (nepises ako peries), alebo nedostatocne ususene, alebo olej pred esterifikaciou obsahuje kadejaky bordel (nepises ako filtrujes) ;)
EKOCar B100
#1:Octavia Combi '99 Black magic, AHF, EGRoff, TT-puky, 13000lm light.
#2:Octavia '97, modra metaliza, AGR,EGRoff,MAFoff
svars
Přispěvovatel

Příspěvek od svars »

no, dovezu olej.. přefiltruju přes prostěradlo.. namíchám směs, nechám zreagovat... sleju výsledek do kýble. - směs čirá.. ponořím do toho topnou spirálu (2.2kw) a nechám ohřát, asi 70°. potom sleju do 10l bandasky, - směs čirá,.. napustim vodu a třepu.... takto asi 4x... - směs je kalná... potom to zas sleju do kýble, ponořim spirálu, zahřeju, víc jak 100° bo teploměr už neukazuje (asi 5 min) směs je čirá. sleju do bandasky přes papírovej filtr na kafe, nechám schládnou - směs je kalná.. :?
Škoda 1.9, 81
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“