jj souhlas s tebou. Pojmy minerál, polosynt. a syntetika jsem záměrně nazýval tzv., ať v tom má každý jasno.MirekX píše:pojmy syntetický, polosyntetický a minerál jsou naprosto nepřesné zažité pojmy, které absolutně nic neříkají o kvalitě oleje a mezi olejáři už se dávno nepoužívají (10 let, jestli ne víc) . A dostalo mě to , že z minerálního oleje se v motoru usazují minerály.... panebože, dlouho jsem se takhle nezasmál.
Každej se snaží do motoru nalít to nejlepší, a akždý si myslí, že olej 0W60 je prostě to nej na světě. opak je pravda, čím větší je rozdíl těch čísel, tím se možná na první dojem olej tváří kvalitně, ale na to aby tyhle vlastnosti měl je třeba spousta aditiv, které mají zase třeba špatnou střihovou stabilitu. Něco za něco. podle mě teď olej VW 507.00 je supr, 5W30 je ideál a cena je dobrá.
Motorový olej - 5W-40 alebo 10W-40
Moderátoři: šulda, Moderátoři
Octavia II Elegance 1.9 TDI BXE
-
- Přispěvovatel
Zkus si precist zatim tohle a dal se proklikat dal. Jsou tam docela zajimave informace. Napriklad o viskozite.Stejsky77 píše:Máš k dispozici tu encyklopedii? Nebo aspoň kdo jí vydal a nějaký autor, já bych jí pak našel. Tohle mě moc zajímá. Čistě teoreticky lze v motoru smíchat např. tzv. minerální olej naplněný v motoru lze dolít tzv. syntetickým či polosyntetickým aniž by byla narušena schopnost oleje. Takže teorie jsou různé. Dík za jakýkoliv další poznatky.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Motorov%C3%BD_olej
Encyklopedie byla k pujceni ve vedecke knihovne... Potreboval jsem ji na diplomku, kdyz jsem navrhoval transformator. (informace o trafooleji).
...Historie miziv od stredoveku, chemicke, elktricke, fyzikalni, mechanicke... vlastnosti maziv, oleju (prevodovy, motorovy, transformatorovy...). Skoda ze si moje derava hlava nevzpomene.

Oktavka O1 66kwALH,K&N, KYB, Silentbloky ramene AudiTT, Apec, EGR off, KAT k.o., panda tune, jednohmota
Jo dík kouknu se na to.Nightrider píše:Zkus si precist zatim tohle a dal se proklikat dal. Jsou tam docela zajimave informace. Napriklad o viskozite.Stejsky77 píše:Máš k dispozici tu encyklopedii? Nebo aspoň kdo jí vydal a nějaký autor, já bych jí pak našel. Tohle mě moc zajímá. Čistě teoreticky lze v motoru smíchat např. tzv. minerální olej naplněný v motoru lze dolít tzv. syntetickým či polosyntetickým aniž by byla narušena schopnost oleje. Takže teorie jsou různé. Dík za jakýkoliv další poznatky.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Motorov%C3%BD_olej
Encyklopedie byla k pujceni ve vedecke knihovne... Potreboval jsem ji na diplomku, kdyz jsem navrhoval transformator. (informace o trafooleji).
...Historie miziv od stredoveku, chemicke, elktricke, fyzikalni, mechanicke... vlastnosti maziv, oleju (prevodovy, motorovy, transformatorovy...). Skoda ze si moje derava hlava nevzpomene.
Octavia II Elegance 1.9 TDI BXE