Vážení zkušení esterifikanti....

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
svars
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Příspěvek od svars »

hranicka píše:
svars píše:u mě to samý pořád je to kalný..... jednu dávku sem mrdnul do kastrolu a zahral... pekně to bublalo, asi voda, nahoře se udělal bílej povlak tak sem to slil... bylo to hezký čirý jak před praním, do doby než to schládlo na okolní teplotu...asi 15°... ted je to zas trochu zakalený.... nerozumím tomu, jestli tam zbývá nezreagovaný louh nebo co...

lidi co perete, ozvěte se!!! :-D
Sádlo? Zkus tam kápnout ještě trochu metylu s louhem a zahřej.

+-, kolik na litr?
Škoda 1.9, 81
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

svars píše: +-, kolik na litr?
Přidal bych cca +15% toho, co už jsi tam dal. Takže jestlis předtím dal dejme tomu litr metylu, přilej ještě 150ml a zahřej, uvidíš, jestli to bude lepší.

Pokus se zkumavkou se povedl výborně, tak dnes jsem vařil ve větším.

Obrázek
Rudolf Diesel to taky nekrmil naftou.
djpeto
Přispěvovatel

Příspěvek od djpeto »

svars píše:no, dovezu olej.. přefiltruju přes prostěradlo.. namíchám směs, nechám zreagovat... sleju výsledek do kýble. - směs čirá.. ponořím do toho topnou spirálu (2.2kw) a nechám ohřát, asi 70°. potom sleju do 10l bandasky, - směs čirá,.. napustim vodu a třepu.... takto asi 4x... - směs je kalná... potom to zas sleju do kýble, ponořim spirálu, zahřeju, víc jak 100° bo teploměr už neukazuje (asi 5 min) směs je čirá. sleju do bandasky přes papírovej filtr na kafe, nechám schládnou - směs je kalná.. :?

ja filtrujem cez ciernu geotextiliu-zachyti okrem struhanky aj sadlo. necham zreagovat do druheho dna, odpustim glycerin, zmes kalna. zohrejem na 45, zmes cira, teplou vodou (20L) periem asi 3 hodiny pomocou akvarioveho kompresorka, dvakrat opakujem, zmes je ako pomarancovy dzus. zapnem spiralu 1,8kw a obehove cerpadlo a necham zohrievat a cirkulovat (obrazky su tu na fore). mero zacina byt cire uz po hodine susenia, ale pred vypnutim spiraly kontrolujem odparovanu vlhkost tak, ze nad reaktor dam zrkadlo a nesmie sa na nom kondenzovat voda. ked zmes nevykazuje ziadnu vlhkost, vypnem spiralu a necham este hodinu cirkulovat. potom filtrujem cez 5mikronovy filter do sudu. robim naraz 80L a periem 40L vody.

nechaj tu tvoju zmes par dni odstat v sklenenom pohari a uvidis ako sa sama vycisti.
EKOCar B100
#1:Octavia Combi '99 Black magic, AHF, EGRoff, TT-puky, 13000lm light.
#2:Octavia '97, modra metaliza, AGR,EGRoff,MAFoff
svars
Přispěvovatel

Příspěvek od svars »

jooo, je to v sušení..... dneska sem sušil, fakt pořádně a je to čistý jak dětská prdelka :-D

DÍK VŠEM ZA POMOC..!!!! :) :punk:
Škoda 1.9, 81
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

Po 24 hodinách mi reakce pořádně neproběhla, na hladině byl pořád metanol a pod ní bahno, (ukázalo se v plným světle, že je to směs cca 70% sádla a 30% rostlináče), tak jsem se rozhodl trochu zvýšit teplotu.

Nedovedete si představit ten pocit, když přijdete po deseti minutách k sudu, pod kterým topíte a první, co vás třískne do očí, je tohle:

Obrázek

Tak nějak jsem poznal, co je dilema 2 základních pudů - boj nebo útěk. (noteeth)
Zvolil jsem boj - hašení, protože kdyby to vybuchlo, tak snad rovnou volat hasiče. A světe div se, po vychladnutí byl metanol pryč, bahna zbylo tak 5% a tvoří jen jakýsi pavučiny. Takže jsem přilil něco louhu a metanolu a zatím to vypadá dobře. Do sudu se teď vejde o 10% víc. :)

No nic, bude se shánět tlaková nádoba.
svars
Přispěvovatel

Příspěvek od svars »

Obrázek

kde prodávaj takový nádoby?
Škoda 1.9, 81
svars
Přispěvovatel

Příspěvek od svars »

hranicka píše:Po 24 hodinách mi reakce pořádně neproběhla, na hladině byl pořád metanol a pod ní bahno, (ukázalo se v plným světle, že je to směs cca 70% sádla a 30% rostlináče), tak jsem se rozhodl trochu zvýšit teplotu.

Nedovedete si představit ten pocit, když přijdete po deseti minutách k sudu, pod kterým topíte a první, co vás třískne do očí, je tohle:

Obrázek

Tak nějak jsem poznal, co je dilema 2 základních pudů - boj nebo útěk. (noteeth)
Zvolil jsem boj - hašení, protože kdyby to vybuchlo, tak snad rovnou volat hasiče. A světe div se, po vychladnutí byl metanol pryč, bahna zbylo tak 5% a tvoří jen jakýsi pavučiny. Takže jsem přilil něco louhu a metanolu a zatím to vypadá dobře. Do sudu se teď vejde o 10% víc. :)

No nic, bude se shánět tlaková nádoba.

já vidět něco podobnýho tak asi nemarním čas focením :-D adrenalin v krvi, to je pocit... ;)
Škoda 1.9, 81
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

svars píše: já vidět něco podobnýho tak asi nemarním čas focením :-D adrenalin v krvi, to je pocit... ;)
Vyfotil jsem to, až už bylo dávno uhašeno, tvar sudu ale už tak zůstal.
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

Hoši, tohle je docela děsivá fotka, taky to mohlo někomu urazit lebeňu kdyby to řachlo :D :o Base Jump slabý odvar :)
Radši bych to vylél a použil nějaký hrnec, jak je něco uzavřené, tak je to vždy naprd a o držku...
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

radluk píše:Hoši, tohle je docela děsivá fotka, taky to mohlo někomu urazit lebeňu kdyby to řachlo :D :o Base Jump slabý odvar :)
Radši bych to vylél a použil nějaký hrnec, jak je něco uzavřené, tak je to vždy naprd a o držku...
radluk když dáš hrnec tak ti při šedesáti lapne metanol,

jé bych to bral v pohodě letos mám za sebou první topnou sezonu na saraty a olej, že dekl sem tam políbí strop dílny sem si zvykl a nějaká šupa nás nerozhází

horší když rupne vřelý olej http://www.google.cz/imgres?imgurl=http ... CBwQ9QEwAA

;)
divermax
Přispěvovatel

Příspěvek od divermax »

svars píše:Obrázek

kde prodávaj takový nádoby?
V Anglii a v USA, nejbliž se obcas neco objevi v Nemecku, chce to chytat inzeraty. DMX
Nalej a uvidíš
divermax
Přispěvovatel

Příspěvek od divermax »

slovacek.milos píše:ta esterifikace neproběhla jak má jinak ten barák by byl řes ni vidět, to mléko to taky nevím, co to je za sajrajt,

výroba z etanolu mě obešla, i když jsem si ji chtěl vyzkoušet, to bys měl řešit s dijipeto ten psal že se mu to nějak nedělilo a měl problém s čistotou,

kdybys chtěl mé výrobky mohu zasílát jen na emal neumím zde umístnit foto ;)
nesouhlasim s Tebou, Miloši, esterifikace proběhla jak má, pak se mu při praní vytvořila emulze. Parkrát se mi to taky stalo, když jsem pral v tvrdé vodě a nepřidával panák octa na 40litrů. Po přidání octa se emulze fofrem rozdělí.
Tvůj gravitační způsom neoddělí zbytkový glicerol, který ale nezpůsobuje zákal. Proto se ti zdá, že je polotovar křišťálově čistý. Kdybys ihned vypral možná by ses divil. Ale už jsem tvou klackovou metodu propagoval i ve slunném Chorvatsku. 8)
DMX
Nalej a uvidíš
slovacek.milos
Aktivista

nesouhlasít můžeš ale to je všechno co stím naděláš,

neperu a potíže nemám

;)
slovacek.milos
Aktivista

svars píše:u mě to samý pořád je to kalný..... jednu dávku sem mrdnul do kastrolu a zahral... pekně to bublalo, asi voda, nahoře se udělal bílej povlak tak sem to slil... bylo to hezký čirý jak před praním, do doby než to schládlo na okolní teplotu...asi 15°... ted je to zas trochu zakalený.... nerozumím tomu, jestli tam zbývá nezreagovaný louh nebo co...

lidi co perete, ozvěte se!!! :-D
dneska jsem byl u unicornu natočil deset litrů, odlil zamíchal s vodo a po dvaceti minutách se to oddělilo, meřo je kalné žluté, voda mírně zakalená,

co se týče těch vzorků pod umyvadlem tak je tam vrstva mléka centimetrová vrstva tvarohu a nad tím už čisté mírně zakalené meřo, jsou to tři vzorky co jsem dělal před třemi lety,
slivky i z minulého roku
a co jsem dělal před 14 dny

chce to čas

;)
djpeto
Přispěvovatel

Příspěvek od djpeto »

slovacek.milos píše: neperu a potíže nemám
potize ako potize. pisal si ze sa ti zasiera palivovy filter srackami a karbonuju ti trisky. aspon na toto si spominam z tvojej debaty. nemat potíže podla mna znamena len naliat a jazdit... ;)
EKOCar B100
#1:Octavia Combi '99 Black magic, AHF, EGRoff, TT-puky, 13000lm light.
#2:Octavia '97, modra metaliza, AGR,EGRoff,MAFoff
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“