Stránka 6 z 7
Napsal: 13 pro 2013, 11:48
od Daniel91
Takže pokud jsem to dobře pochopil tak olej se skládá z mastných kyselin a glycerolu a musí se od sebe oddělit. Potřebujeme jenom ty mastné kyseliny, to je bionafta? A čemu vadí ten glycerol?
Napsal: 13 pro 2013, 16:28
od slovacek.milos
Daniel91 píše:Takže A čemu vadí ten glycerol?
nějak si to pochopil po svém, prosímtě jaké máš vzdělání nevím jak ti to vysvětlit
Napsal: 14 pro 2013, 05:53
od Daniel91
Vzdělání mám střední, lesnické.
Napsal: 14 pro 2013, 07:21
od slovacek.milos
Daniel91 píše:Vzdělání mám střední, lesnické.
snad ne bzenec přívoz
smyslem esterifikace není oddělit glycerín, glycerín je prostě jen vedlejší produkt, ten si vymaž z hlavy a pak si zas přečti
1. protonizace hydroxylové skupiny alkoholu R-OH2+
2. reakce protonizovaného alkoholu s karboxylovou kyselinou, kdy proton přechází na kyslík karbonylové skupiny, struktura R-COH=O+-H je mezomerní, tudíž může dojít do stavu R-C(OH)2+
3. vzniklá sloučenina reaguje s volným elektronovým párem alkoholu za vzniku R-C(OH)2-OH+-OH
4. tato sloučenina se reakcí s další molekulou alkoholu zbaví protonu
5. protonizací jedné hydroxylové skupiny vzniká -OH2+, která
6. odstupuje jako molekula vody
7. vzniká ester kyseliny
Napsal: 15 pro 2013, 10:29
od Daniel91
Jsem asi dementní, ale prostě to nechápu

. Chemie není moje silná stránka. Já chci jenom vědět co z toho oleje, který koupíme v obchodě, odstraňujeme? Normálně slovy mi napsat a ne cehmickým vzorcem. Ostraňujeme z toho vodu nebo ..........
Napsal: 15 pro 2013, 10:43
od radluk
Laicky napsano:
Esterifikaci snizis viskozitu vstupni suroviny, snizis bod zakalu a tuhnuti, mazivost zustava vynikajici, cili zadrene cerpadla na MERO se vyskytuji velmi malo.
Muzes varit MERO i z cisteho Palmoveho oleje - ktery pri stejne teplote vypada jak sadlo, kdezto po esterifikaci je krasne tekuty a ciry.
Glycerin je jen vedlejsi produkt esterifikace, vznika za pricineni metylalkoholu.
Z oleje vznika po reakci metylester.
Napsal: 15 pro 2013, 11:14
od Daniel91
Toto jsem potřeboval, děkuji. A ještě otázka, můžu místo methanolu použít tzv. vyskočky z pálení?
Napsal: 15 pro 2013, 11:24
od slovacek.milos
Daniel91 píše:Jsem asi dementní, ale prostě to nechápu

. Chemie není moje silná stránka. Já chci jenom vědět co z toho oleje, který koupíme v obchodě, odstraňujeme? Normálně slovy mi napsat a ne cehmickým vzorcem. Ostraňujeme z toho vodu nebo ..........
máš furt zaficxovaní že se z oleje musí něco odstranit, tak to bohžel nikdy nepochopíš a ono na co to chceš vlastně chápat k čemu ti esterifikace je

Napsal: 15 pro 2013, 12:14
od Slavkov
slovacek.milos píše:1. protonizace hydroxylové skupiny alkoholu R-OH2+
2. reakce protonizovaného alkoholu s karboxylovou kyselinou, kdy proton přechází na kyslík karbonylové skupiny, struktura R-COH=O+-H je mezomerní, tudíž může dojít do stavu R-C(OH)2+
3. vzniklá sloučenina reaguje s volným elektronovým párem alkoholu za vzniku R-C(OH)2-OH+-OH
4. tato sloučenina se reakcí s další molekulou alkoholu zbaví protonu
5. protonizací jedné hydroxylové skupiny vzniká -OH2+, která
6. odstupuje jako molekula vody
7. vzniká ester kyseliny
... to jsi zabil

... musím to jít rozchlastat nějakým C
2H
5OH

Napsal: 15 pro 2013, 12:22
od slovacek.milos
zalej to nakonec fernetem já to tak dělám

Napsal: 15 pro 2013, 12:26
od slovacek.milos
[quote="Slavkov"][quote="slovacek.milos"]
nebo vidíme sa naposledy CH4O
Napsal: 15 pro 2013, 20:35
od radluk
vyskocky skoro zadny methyl neobsahuji!!! Je to debilni povera, je ho tam par procent z celeho objemu! Navic neni cisty.
Vyskocky jsou tzv. ukap, jsou to tekave uhlovodiky, aceton, tolueny a podobne sracky, samozrejme i s casti zadaneho lihu, ktery se musi proste preventivne vylet. Z kvalitniho kvasu mas minimum metylalkoholu. Nejaky tam je, ale malo.
Napsal: 15 pro 2013, 21:49
od slovacek.milos
[quote="radluk"]vyskocky skoro zadny methyl neobsahuji!!! Je to debilni povera, je ho tam par procent z celeho objemu! Navic neni cisty.
Vyskocky jsou tzv. ukap, jsou to tekave uhlovodiky, aceton, tolueny a podobne sracky, samozrejme i s casti zadaneho lihu, ktery se musi proste preventivne vylet. Z kvalitniho kvasu mas minimum metylalkoholu. Nejaky tam je, ale malo.[/quot
to radku řekne jen blbec který neví že metyl vznikne suchou destilací dřeva nebo skvašením dřevin, to co hoří v krbu je metyl a nikomu to nevadí
výskočky jsou i tradice prostě na mazání, co tě bolí namažeš večer
ráno jsi fit
pokud má někdo problém s ušima poradím vyléčím do pár hodin

Napsal: 16 pro 2013, 10:59
od radluk
slovacek.milos píše:radluk píše:vyskocky skoro zadny methyl neobsahuji!!! Je to debilni povera, je ho tam par procent z celeho objemu! Navic neni cisty.
Vyskocky jsou tzv. ukap, jsou to tekave uhlovodiky, aceton, tolueny a podobne sracky, samozrejme i s casti zadaneho lihu, ktery se musi proste preventivne vylet. Z kvalitniho kvasu mas minimum metylalkoholu. Nejaky tam je, ale malo.[/quot
to radku řekne jen blbec který neví že metyl vznikne suchou destilací dřeva nebo skvašením dřevin, to co hoří v krbu je metyl a nikomu to nevadí
výskočky jsou i tradice prostě na mazání, co tě bolí namažeš večer
ráno jsi fit
pokud má někdo problém s ušima poradím vyléčím do pár hodin

No prave, proto kdyz nekdo haze do kvasu listi, stopky a u nekterych druhu ovoce i pecky, tak je tam metylu vic. Kdyz vypeckuju merunky do becky, tak tam metylu je šul nul. SAmozrejme nekde to nejde, ze - durancie
Napsal: 16 pro 2013, 11:12
od slovacek.milos
metyl je zdravý v kořce vůbec nevadí, v červené víně je běžně, etylakohol je taky jed stačí si projít hřbitov ten je toho důkazem
kdo metyl pije čitý s pozdravem vidíme sa naposledy
