@batoo : tak oni by tam ti mravenci bez tech kraloven nebyli, ze? Mimochodem ty stromecky jim asi moc dobre nedelaly, myslim.
Jeden clovek z mesta, majitel autoservisu, ktery zbohatl na dovozu aut, tak si v ramci dokresleni sveho zbohatlickeho image poridil pumu a chodil s ni po malomeste, kde jsem vyrostl.
Nezridka se stavalo, ze ho napadla, casto mu vlezla na strom (na retezu, ale zkousejte si to nejak strhavat, zatrzeny drap neni nic prijemneho) - proste cekal jako trouba, nez to milou pumu preslo
Co jsem slysel, kdyz ho pak jednou napadla dost drastickym zpusobem, tak ji nekomu prenechal. Opravdu nevidim v necem takovem nic pozitivniho.
Ja se mohu priznat k tomu, ze jsem choval sklipkany. Jednu dobu jsem mel neco kolem 200 sklipkanu (vetsi, ne zadne prcky, to by byl jeden kokon/snuska) vice. No a diky teto cinnosti jsem si vydelaval v prumeru v obdobi cca 13-17 vice, nezli je dnes prumerna mzda (zohledneno v souladu s upadkem meny).
Jako predskolni dite jsem zacinal jesterkama, v deviti jsem dostal uzovku cervenou (zel, pajcnutou s uzovkou cernou jak jsem pozdeji zjistil), tu jsem pak vymenil za sklipkany, cast z nich jsem vymenil za gekony a chameleony, mel jsem i stiry, fretku, zelvy, agamy, gekonciky, zabu ... dodnes obdivuji rodice, ze to psychicky zvladli ale asi byli radeji, ze se venuju necemu takovemu nezli fetu nebo chlastu. Navic diky tomuto obchodovani jsem se imho naucil vnimat hodnotu penez (byt projekt twinturbo o tom nesvedci).
Rozhodne musim uznat, ze v tomto trochu uzivateli batoo prejicne zavidim. Ted uz si nemohu diky zivotnimu stylu dovolit chovat nic.
Na konec si dovolim zminit asi toho nejlepsiho pritele z rise zvirat, bohuzel, diky jeho minulosti uz nas jeho pritomnost nemuze tesit. Chteli jsme udelat dobry skutek a vzali jsme si ho od rodiny, ke ktere si ho "na chvili" odlozila majitelka - mlada, emancipovana krava s pritelem, ktery mel sadisticke sklony. Zili vsichni tri v 6. patre v 1+kk. Kaslala na nej, takze Kim, jak se moc ve vyvinu nehybal, tak mel dost vyklenuty hrudnik namisto aby rost do sirky, proste gaucak.
Ujali jsme se ho ve dvou letech. Neumel nic, jen "pocem" a "na". Podarilo se mi ho naucit vse vyjma "aport" a plizeni, rozeznaval i vlevo, vpravo, ... na to, ze do dvou let neumel nic a mel takovy jalovy chovani, nasledne mel disciplinu. Pri vyjizdkach na kole a bezkach mu nedelalo problem ubehnout 40 km, jednou ubehnul dokonce 76 km (bez nuceni a s radosti, ikdyz pak druhej den hur chodil). Rec je o tom, co jsem ujel ja, samozrejme, on toho nabehal kolem daleko vice - rec je o vyletech v prirode, na silnici bych ho nebral.
Zel, jak jsem zminil, jeho minulost mu byla osudna - od zavirani do nejake komory trpel klaustrofobii a nektera gesta mu pripominala minulost plnou sadistickeho zachazeni ze strany pritele byvale majitelky, takze se obcas bezduvodne ohnal a cim byl starsi, tim se staval nevypocitatelnejsim.
Kdyz prisel na svet prvni synovec, snazil jsem se Kima mit v panelaku ale sousedi si stezovali, protoze jakmile jsem odesel, tak zacal usilovne vyt. Nikdo se ho v jeho osmi letech nechtel ujmout a utulek by snasel hodne spatne, takze nezbylo, nez ho nechat uspat
Meli jsme (a mame) nekolik kocek ale pravdou je, ze ani stovka kocek nemuze nahradit jednoho psa. Nenadarmo se rika "pes, nejlepsi pritel cloveka".