vyměna oleje Felicia
Moderátoři: šulda, Moderátoři
vyměna oleje Felicia
Zdravim jaký olej do felicie 1.3mpi 50kw rv97 má to necelych 150000km chtěl bych tam nalit něco kvalitniho ale ne moc drahyho co do převodovky za olej? A jaký je vlastně interval vyměny oleje v převodovce? Jaké značce filtru dáváte přednost?
Felicia 1,3 MPI je motor z roku 1964. Na olej žádné extra požadavky nemá. Podle vyjádření výrobce lze použít každý motorový olej, který plní specifikace VW 500.00, VW 501.01 nebo VW 502.00. Osobně bych použil kvalitní minerální olej (ideální v poměru cena x výkon je Mogul Felicia nebo Mogul GX (nově Mogul Extréme)) s viskozitou SAE 15W/40 a specifikací VW 501.01. Samozřejmě nic nezkažíš olejem SAE 10W/40, ale nezbytně nutné to není. Použití syntetických olejů u tohoto motoru jsou vyhozené peníze.
Výměnný interval je max. 15.000 km nebo rok (podle toho, co nastane dříve).
Ohledně převodovky - výměnný interval oleje je 60.000 km nebo 5 let (podle toho, co nastane dříve) a doporučuje se olej SAE 80W nebo SAE 80W/90, API GL-4.
Výměnný interval je max. 15.000 km nebo rok (podle toho, co nastane dříve).
Ohledně převodovky - výměnný interval oleje je 60.000 km nebo 5 let (podle toho, co nastane dříve) a doporučuje se olej SAE 80W nebo SAE 80W/90, API GL-4.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
Nešiř bludy. Převodovka má doporučenu normu VW 501.50, SAE 75W90, GL4+. Pak to řadí jak po másle. Jako bývalý feldař mohu jen doporučit. Stačí i pročíst zkušenosti ostatních na feliciaforu. Měl jsem tam Mobil GX80 a v zimu tuhé řazení. S Divinoil 75W90 o dost lepší. Ač nemusím Castrol, tak v převodových patří pro koncern ke špičce, ale drahý TAF-X jsem tam dávat do feldy nechtěl. Ale zase šetřit tak, že tam lít sračky jako PP80. 

Pracoval jsem řadu let ve značkovém servisu Škoda a do Felicií jsme dávali obyčejnou PP80. Nechápu, proč by měl olej do Felicie plnit specifikaci VW, když převodovky z Felicie jsou starší než fúze Škody s koncernem. A už vůbec nechápu, proč bych měl používat olej API GL-4+, když v té převodovce není ani jediný hypoidní či jinak vyosený převod.
Jak to řadí nebo neřadí, to je věcí osobního názoru každého člověka. Nemyslím si, že při použití oleje 80W nebo 75W poznáš rozdíl v řazení, to je holý nesmysl.
Nešířím bludy, ale fakta. Laskavě se uklidni a nenapadej mě, buď prosím tak laskav!!!
Jak to řadí nebo neřadí, to je věcí osobního názoru každého člověka. Nemyslím si, že při použití oleje 80W nebo 75W poznáš rozdíl v řazení, to je holý nesmysl.
Nešířím bludy, ale fakta. Laskavě se uklidni a nenapadej mě, buď prosím tak laskav!!!
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Praxí ve značkovém servisu bych se zase tak moc neoháněl. Myšleno zejména schopností vše oprcávat v neprospěch zákazníka. Ještě by si mohl něco říct o prospěšnosti longlife intervalů a doživotních náplních v převodovce. Je to přeci podle firemních dílenských příruček. V tomto případě dobových 
PP80 je 80W, takže jste tam nedávali ani to co bylo tehdy v dílenské příručce, tak se tím moc nechlub.
V autorizáku klasika. Však ono to stačí.
Škoda Felicia - Jak na to? 1999

Dílenská příručka 1994

A jaký by jsi tam dával olej do motoru. Máš nějaké historické zásoby API SG?
To, že v době vzniku feldy byly běžně oleje 80W a 15W40 neznamená, že vyšší specifikace nemůže být použitá. Ostatně novější příručky tyto oleje uvádí.
Bludy nešířím. Osobní zkušenost a porovnání rozdíl mezi Mobil 80W a Divinol 75W90. Znatelný rozdíl v řazení. Nechápu tu cenovou úsporu dát po cca 60 tis. o tři stovky víc. Tak jak ty sleduješ dieselpower forum, tak jsem já po dobu co jsem měl feldu sledoval léta felicia forum a uvedené vychází i z praxe členů klubu včetně zkušených servisáků a úpravců (např. Dedla - Motor Excel).

PP80 je 80W, takže jste tam nedávali ani to co bylo tehdy v dílenské příručce, tak se tím moc nechlub.

Škoda Felicia - Jak na to? 1999

Dílenská příručka 1994

A jaký by jsi tam dával olej do motoru. Máš nějaké historické zásoby API SG?

Bludy nešířím. Osobní zkušenost a porovnání rozdíl mezi Mobil 80W a Divinol 75W90. Znatelný rozdíl v řazení. Nechápu tu cenovou úsporu dát po cca 60 tis. o tři stovky víc. Tak jak ty sleduješ dieselpower forum, tak jsem já po dobu co jsem měl feldu sledoval léta felicia forum a uvedené vychází i z praxe členů klubu včetně zkušených servisáků a úpravců (např. Dedla - Motor Excel).
Felicia 1,6 kombi LPG
->Octavia II 1,9 BXE TDI kombi
.

-
- Aktivista