Oživovací kůra A6 '98 81kW?

VW/Audi/Škoda/Seat - zvyšování výkonu (především TDI motory)

Moderátoři: šulda, Moderátoři

janbrasna
Nováček
Odpovědi: 0

Oživovací kůra A6 '98 81kW?

Příspěvek od janbrasna »

Zdravíčko,

řeším teď dilema, a sám se asi nerozhodnu, proto zkusím požádat o radu zkušenější.

Pár měsíců jezdím s '98 A6 1.9 TDI 81kW. Přechod z '03 Octavie Kombi 1.9 TDI s čipem je poměrně tristní (a přesedání z firemních Superbu s čipem a AMG CL 55 jsou také bolestivá), ale začínám si zvykat a nějak to překousnu.

Teď z jara ale zjišťuju, že to auto je svižné asi tak jako těchotný hroch.

Problém je jeden. Auto je v podstatě odpis z firmy a přišel jsem k němu jako slepý k houslím - má najeto 260tkm...

Ono podle diagnostiky z VAGu má parametry chodu motoru jako kdyby měl o 150-200tkm méně a je údajně výborný (jen mám obavu o mechanické části obecně s životností), emise naprosto epesní, olej neprosakuje, s čerpadlem není probém, oleje si taky moc nevezme a dokonce i turbo je stále původní a nikdy se neřešily zatuhlé lopatky. Jen mě trápí, kolik toho tenhle obyč Garrett VNT15 ještě vydrží, IMHO bude dost limitovat možnosti, co s tím provést.

Prostě tomu chybí dech, jak výkon tak hlavně krouťák téhle krávě chybí, hned bych nechal vyřešit čipnutí, jenže mám obavy, že by to rozhýbalo všechny zatím tiché bolístky, a při podobném nájezdu km by to asi odepsalo turbo, spojku a buh ví co ještě všechno a rozjelo to kolotoč sypaní pěněz do jinak odepsané černé díry.

Co si myslíte?

Premýšlím také o výměně brzd za efektivnější (DS?), protože s touhle váhou a nedotáčivostí jsou ty stávající brzdy výsměch.

Mimochodem u téhle směšné motorizace jsou podle TP největší kola 205/55 R16 ET45 :/ ... co s tím? Až před pár dny když jsem to dal přezout na letní jsem se všiml, že původní majitel tam měl tovární hliníkové 15ky, což je poměrně komické, zkusil jsem to projet a na těch 195/65 se nedá jezdit, to je zout je v prní zatáčce... Dá se to omezení v TP nějak obejít/změnit? Je rozumné tam dávat 17" nebo 18"? Při tak mizerném výkonu? (Dával bych je tam asi až po čipu, jinak by se to asi ani nerozjelo...)

Co to bude chtít je asi čeknout silentbloky na motoru a výfukové potrubí, protože zvuk to má jak traktor ... myslím ... víc traktorovitější než ostatní VW ropy.

A teď otázka ... při výše uvedeném ... má vůbec význam do toho takhle investovat?

Díky za postřehy.
cupra
Aktivista

Příspěvek od cupra »

zaujimavy pribeh,ja by som na tvojom mieste nechal zmerat vykon na mot. brzde,oni ti tam zistia celkovy stav motora.a podla toho v akom stave je motor , aspon ho chipnut,ale priamo na tej brzde,aby si zistil,kolko konikov pribudlo....ked sa aj bojis o spojku tu už po tolkych km bude treba aj tak vymenit,pokial nebola menena.turbo sa da aj zrepasovat,alebo kupit aj vetsie...a kedze si to kupil za babku niaka investicie nezaskodi... :-D :D ked už budeš tak daleko tak aj vetšie vstrekovače existuju...ale to asi vieš... (rofl)
BMW 330 XD 300 HP 650 NM chip by DONUZO(D-racing.sk)sprint soft 330+hp 700+Nm
janbrasna
Nováček

Příspěvek od janbrasna »

Ono nějaká investice nezaškodí, pokud má smysl. Spíš jde o to, jaká může být morální životnost - nechci na tom něco dělat, pokud to je výhledově mrtvola.
cupra
Aktivista

Příspěvek od cupra »

tak načo si to kupoval?a prečo sa tu pytaš na názory ostatných... :? ale samozrejme to nemyslim v zlom,keby si to nahodou tak pochopil ;)
BMW 330 XD 300 HP 650 NM chip by DONUZO(D-racing.sk)sprint soft 330+hp 700+Nm
janbrasna
Nováček

Příspěvek od janbrasna »

cupra píše:načo si to kupoval?
Hmm ... na ježdění? ;) Potřeboval jsem ze dne na den vyřešit auto, bylo to nejjednodušší. S výhledem to auto dojezdit. A v tuhle chvíli se rozhoduju, jestli ho skutečně jen nechám dosloužit, nebo mu dám trochu omlazovací kůru. A právě proto se ptám...
cupra píše:prečo sa tu pytaš na názory ostatných?
Zkušenosti. Potřebuji pomoct s rozhodnutím, jestli to u takového stavu má ještě smysl řešit. Jestli tomu nějaký upgrade pomůže, a jestli to pak přežije, nebo se to totálně dosype.
pafka
Aktivista

Příspěvek od pafka »

jestli je stav slušný(motoru), tak se toho vůbec neboj, vydrží hodně, a není to tak špatná volba, správná úprava,čip, a dáš naprdel 150 ps V6, 2,5 Tdi, když umře tenhle motor, jseš v tom za polovinu, než když je KO V6
go.vojta
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od go.vojta »

to vůbec neřeš.. A6 je podle mě hodně povedený vůz a osobně ta 110 je lepší volba než V6. pokud si to chceš nechat a řešíš jenm ten výkon. tak tady jsi na správném místě. za poměrně slušný peníz ten motor lze slušně oživit a spotřeba bude furt jinde než u V6tdi a nemusíš mít strach že budeš měnit vačky a vahadla, atd. spojku po těch km tě čeká i bez zvyšování výkonu a kola tam dej 17. do techničáku by neměl být problém je dopsat..
Passat B5 tdi, passat B4 tdi

BMW R1150GS
autoelektrika
Přispěvovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od autoelektrika »

Měl jsem šestku 1.9TDi,81KW,automat,taxík,najeto 400000km.Ve třista jsem to načipoval a lítala jako fík.Zkontroluj hlavně váhu vzduchu a filtry a musí to lítat,kor v manuálu.Jezdil jsem s načipovaným automatem do max. 8 litrů.V6 jezdí nejmíň za 12 litrů.
pre.vit
Přispěvovatel

Příspěvek od pre.vit »

autoelektrika píše:Měl jsem šestku 1.9TDi,81KW,automat,taxík,najeto 400000km.Ve třista jsem to načipoval a lítala jako fík.Zkontroluj hlavně váhu vzduchu a filtry a musí to lítat,kor v manuálu.Jezdil jsem s načipovaným automatem do max. 8 litrů.V6 jezdí nejmíň za 12 litrů.
A to, že V6 jezdí nejmíň za 12litrů jsi vzal kde?
A6 Avant Quattro 2,5TDi 132kW Tiptronic (2000)
autoelektrika
Přispěvovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od autoelektrika »

Známej má V6,tiptronik a jezdí po městě za 12l,od něj jsem to vzal.
pre.vit
Přispěvovatel

Příspěvek od pre.vit »

autoelektrika píše:Známej má V6,tiptronik a jezdí po městě za 12l,od něj jsem to vzal.
A tys jezdil těch 8 litrů po městě anebo kombinovaně?? Protože V6 po městě těch 12 vezme ale jinak mám kombinovanou do 9litrů... (nejmíň 8,14)
A6 Avant Quattro 2,5TDi 132kW Tiptronic (2000)
Patrik Tile
Přispěvovatel

Příspěvek od Patrik Tile »

12litrů :? To nechápu,jezdim město a když jedu opravdo ostře tak jedu tak za devět.Tak budu rad .Zdar (rofl)
Audi A4 AVANT,81KW,quattro,Chip by diesel-technik
fikjan
Sběrač informací

Příspěvek od fikjan »

Přesednou ze suberblba nebo z ochcávky do A6 je tristní :? (wallbash)
janbrasna
Nováček

Příspěvek od janbrasna »

pafka píše:jestli je stav slušný(motoru), tak se toho vůbec neboj [...] dáš naprdel 150 ps V6, 2,5 Tdi [...] jseš v tom za polovinu, než když je KO V6
Stav je podle všech testů dobrý, tak to asi zkusím. Na prdel dávat nepotřebuju, budu rád, když se to bude po městě chovat aspoň trochu dynamičtějš. Na hraní mám jiné ;)
S tím V6 to je pravda. Na tom něco bude. Mimochodem všechny služební V6 už jsou teď mrtvé, i některé 1.9, ale je fakt, že tahle je zdaleka v nejlepším stavu.
go.vojta píše:osobně ta 110 je lepší volba než V6 [...] pokud si to chceš nechat a řešíš jenm ten výkon [...] kola tam dej 17. do techničáku by neměl být problém je dopsat
Souhlas, je to pořád i o hodně lehčí, tzn. není to tak hodně nedotáčivé jako ty větší motory. Jinak ano, řeším výkon, jinak bych si to asi výhledově nenechával. Na technickou razím do měsíce, tak se jich poptám, jestli to tam nějak můžou dopsat.
autoelektrika píše:Měl jsem šestku 1.9TDi,81KW,automat,taxík,najeto 400000km.Ve třista jsem to načipoval a lítala jako fík.Zkontroluj hlavně váhu vzduchu a filtry a musí to lítat
Super, to rád slyším. Váha je dělaná před cca 80tkm, takže ta v pohodě, a filtry jsou dělané pravidelně u Porsche Inter, možná tam navíc necham dát bavlnu, potřebuje to dýchat ;)

Perfektní, díky všem za postřehy a zkušenosti!
fikjan píše:Přesednou ze suberblba nebo z ochcávky do A6 je tristní?
Ono '98 v základu versus '03 a '04 v maximálce je hodně podstatný rozdíl. Stejně jako v dynamice, jízdních vlastnostech a i věcech jako ESP a podobně, až si to zkusíš, pochopíš.
go.vojta
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od go.vojta »

patrik tyle- jestli jsem to správně pochopil tak když jetdíš s V6 po městě ostře tak jezdíš za 9??? ale no tak... pohádky až večer jo (LOL)
Passat B5 tdi, passat B4 tdi

BMW R1150GS
Odpovědět

Zpět na „Zvyšování výkonu VW group (DIESEL)“