Ahoj chlapi,
známý chce rozjet živnost v oboru bytových klimatizací, poprosil mě o garanci, protože nemá na to vzdělání a já jsem mechanik opravář pro stroje a zařízení s dvacetiletou praxí.
Otázka zní, jaká případná rizika podstupuji a jak bývá ohodnocený takový "papírový" garant ?
Podotýkám, že dotyčný pracoval v tomhle oboru dlouho jako zaměstnanec a já o tom vím prd, jde pouze o legislatíní záležitost.
Garant živnosťák
Moderátoři: šulda, Moderátoři
-
- Přispěvovatel
Odpovědi: 0
Garant živnosťák
E91 N52B30 

Let me Google it for you
http://www.danarionline.cz/archiv/dokum ... $index=448
http://www.ipodnikatel.cz/Zalozeni-zivn ... -osvc.html
http://www.danarionline.cz/archiv/dokum ... $index=448
http://www.ipodnikatel.cz/Zalozeni-zivn ... -osvc.html
Dodge Challenger 6.4 V8
(Proč 6.4? Protože nedělaj 6.5!)
(Proč 6.4? Protože nedělaj 6.5!)

Nie. Predtsav si nasledujucu situaciu. Po absolvovani napr. ucilistia si vyuceny v nejakom odbore. Nemas takmer ziadnu prax, len tu co si povinne absolvoval pocas skoly. Cize nikto nema zaruku, ze to remeslo ktoremu si sa vyucil vies robit dobre. Chces si otvrit zivnost a vykonavat cinnost na ktoru si kvalifikovany na zaklade vzdelania (co si sa vyucil). U niektorych profesii ta samotny vyucny list neopravnuje na jej vykonavanie, ptoreze je podmienena este nejakou dalsou skuskou napr. certifikatom o odbornej sposobilosti, ktory si mozes spravit az po konkretne stanovenych rokoch praxe. Alebo je to podmienene iba samotnou dlzkou praxe. Ale podnikat chces hned, kedze ako absolventa bez praxe ta nikto nezamestna. Teda porebujes nejakeho garanta (zodpovednu osobu) ktora sa zaruci, ze na teba bude dohliadat a usmernovat ta tak aby si dane remeslo vykonaval v sulade zo vsetkymi stanovenymi kriteriami. Proste aby si svoju robotu robil dobre. No a do zivnostenskeho listu musis uviest zodpovednu osobu s ktoru musis mat (aspon v SR) uzavrety TPP a riadne za nu odvdzat odvody. Zjednodusene povedane budes musiet zivit (zamestnat) mrtvu dusu na dobu, kym sam nenadobudnes urcenu dlzku praxe, alebo nesplnis vsetky podmienky na udelenie nejakeho certifikatu (skusku o odbornej sposobilosti), ktory ta opravnuje vykonavat tuto cinnost samostatne. Potom si uz odborne sposobily a rucis sam za seba, cize zodpovednu osobu uz nepotrebujes. Pokial si vyuceny dajme tomu murar a chces robit automechanika (otvorit si vlastnu dielnu), pretoze to robis uz 10 rokov a cosi si sa naucil, tak potrebujes zodpovednu osobu na furt. Alebo si spravit vyucny list v odbore automechanik a dokladovat prax.ROMEK píše:treba u nas na SK ked si chcel remeselnu zivnost tak si musel vydokladovat vyucný list + 2roky prax alebo napisať čestne prehlasenie ze spominanu pracu vies vykonavať /či to este funguje neviem/
nieje ten GARANT len nejake potvrdenie praxe?
Pokud by byl vyučený automechanik , tak se může domluvit třeba s živnostníkem nebo mechánem v zaměstnání, že budou jeho"dohled" a živnost dostane. Samozřejmě dotyčný dohled patrně bude zodpovědný za případné excesy dotyčného začátečníka...Aspoň tak si myslím, že to je. Nebo se mýlím?
nepropadat panice...
No to bol moj pripad po skoncení skoly som nemal ziadnu prax. a nikdo mna nechcel zamestnat ako autoelektrikara lebo som bol len absolvent.TDI tech píše:Nie. Predtsav si nasledujucu situaciu. Po absolvovani napr. ucilistia si vyuceny v nejakom odbore. Nemas takmer ziadnu prax, len tu co si povinne absolvoval pocas skoly. Cize nikto nema zaruku, ze to remeslo ktoremu si sa vyucil vies robit dobre. Chces si otvrit zivnost a vykonavat cinnost na ktoru si kvalifikovany na zaklade vzdelania (co si sa vyucil). U niektorych profesii ta samotny vyucny list neopravnuje na jej vykonavanie, ptoreze je podmienena este nejakou dalsou skuskou napr. certifikatom o odbornej sposobilosti, ktory si mozes spravit az po konkretne stanovenych rokoch praxe. Alebo je to podmienene iba samotnou dlzkou praxe. Ale podnikat chces hned, kedze ako absolventa bez praxe ta nikto nezamestna. Teda porebujes nejakeho garanta (zodpovednu osobu) ktora sa zaruci, ze na teba bude dohliadat a usmernovat ta tak aby si dane remeslo vykonaval v sulade zo vsetkymi stanovenymi kriteriami. Proste aby si svoju robotu robil dobre. No a do zivnostenskeho listu musis uviest zodpovednu osobu s ktoru musis mat (aspon v SR) uzavrety TPP a riadne za nu odvdzat odvody. Zjednodusene povedane budes musiet zivit (zamestnat) mrtvu dusu na dobu, kym sam nenadobudnes urcenu dlzku praxe, alebo nesplnis vsetky podmienky na udelenie nejakeho certifikatu (skusku o odbornej sposobilosti), ktory ta opravnuje vykonavat tuto cinnost samostatne. Potom si uz odborne sposobily a rucis sam za seba, cize zodpovednu osobu uz nepotrebujes. Pokial si vyuceny dajme tomu murar a chces robit automechanika (otvorit si vlastnu dielnu), pretoze to robis uz 10 rokov a cosi si sa naucil, tak potrebujes zodpovednu osobu na furt. Alebo si spravit vyucny list v odbore automechanik a dokladovat prax.ROMEK píše:treba u nas na SK ked si chcel remeselnu zivnost tak si musel vydokladovat vyucný list + 2roky prax alebo napisať čestne prehlasenie ze spominanu pracu vies vykonavať /či to este funguje neviem/
nieje ten GARANT len nejake potvrdenie praxe?
Bol som snad na 10tich pohovoroch. Na zivnostaku k remeselnej zivnosti chceli vyucnemu listu prax tak som zabehol za chalanmi do servisu kde som popri skole chodil na prax spravila to flaska a bonboniera

a dostal som normalne zivnostak na remeselnu zivnost a ze by mi niekto robil garanta alebo by som tam niekoho zapisaneho to eee
Honda CR-V, Peugeot Partner,VW Caddy, Škoda 1000MB DELUXE