ALU kola ve velkém TP
Moderátoři: šulda, Moderátoři
-
- Sběrač informací
ALU kola ve velkém TP
Dobrý den, měl bych dotaz ke kolům na své auto a předem se omlouvám, pokud sem tohle téma nepatří. Věc se má tak. Na autě ( VW Golf 4 ) mám nazuty 195/65/R15tky originály kola a zvažuji koupě nějakých pěkných 17tek, ale problém nastává celkově s výběrem. Dle velkého TP můžu jako alternativní kola použít jak R16 tak R17 a zeptám se právě na ty R17tky. V TP mám napsáno - 7Jx17 ET38 225/45/R17 91 W
Problém je takový právě v tom 7J a v 91W. Když narazím na pěkné kola,tak většinou nejsou 7J ale jsou 7.5J....Byl by to v případě nehody problém u pojištovny ? Další mně zajímá 91W, tedy index rychlosti...Zatím každé ALU co mi bylo nabídnuto splňovalo rozměr,ale na pneu bylo 91V, tedy na podstatně menší rychlost. JE opět tohle problém u pojištovny ? Jde o to že ta guma nejen že je dražší ale auto jako sériovka 74KW víc jak 190Km/h nevytáhne ( nezkoušel jsem ) a pneu do 270Km/h na našich silnicích člověk nevyužije. Děkuji
Problém je takový právě v tom 7J a v 91W. Když narazím na pěkné kola,tak většinou nejsou 7J ale jsou 7.5J....Byl by to v případě nehody problém u pojištovny ? Další mně zajímá 91W, tedy index rychlosti...Zatím každé ALU co mi bylo nabídnuto splňovalo rozměr,ale na pneu bylo 91V, tedy na podstatně menší rychlost. JE opět tohle problém u pojištovny ? Jde o to že ta guma nejen že je dražší ale auto jako sériovka 74KW víc jak 190Km/h nevytáhne ( nezkoušel jsem ) a pneu do 270Km/h na našich silnicích člověk nevyužije. Děkuji
-
- Sběrač informací
cindo888 Ono mi právě taky bylo řečeno že prý 7J a 7.5J není žádný rozdíl, ale je lepší se zeptat, protože pojištovna dnes řeší kde co. Opřeš auto o někoho, shodí ti kola, na kolech vyražené 7.5J a v TP 7J a může být třeba problém. A ten index rychlosti, klidně bych se na to vyprdl, ale většinou mi byly nabízeny právě co měly ten menší index 91V a byly to v podstatě nové gumy tak by byla škoda je shazovat a kupovat nové o rozměru co jsou zapsané. Každopádně děkuji,možná se ozve i někdo další
Nemám poruce velký TP, ale mám pocit že G4 má mít v TP zapsánu šířku ráfku 7,5 J takže 7J bude nejspíš chyba, ale ruku do ohně zato nedám.
Mám doma dokoce meil od VW kde mi poslali prohlášení že si mohu alternativně zapsat i jiný pneumatiky. Už netuším zda jsem chtěl jiný index rychlosti, ale v podstatě nebyl problém a vyšli mi vstříc. S tím když pak zajdeš na dopravní inspektorát tak ti změnu zapíší na počkání za nějaký poplatek.
Co se týká rychlostního indexu tak ho můžeš mít i nižší, ale tuším jen u zimních pneumatik a měl by jsi mít v zorným poli řidiče či u tachomtru napsáno jakou max rychlostí smíš jet. Já třeba u zimních pneu často řeším že nemohu sehnat s rychlostním indexem V a proto jezdím H.
Je to sice pičovina jako zvon, protože nejvyšší povolená rychlost u nás je 130 km/h a tady se bavíme o rychlostech od 190 do 270 km/h tedy rychlostní indexy T,H,V,W (190/210/240/270)
Tuším jsem chtěl po VW abych mohl mít u 225/45 R17 rychlostní index jen V a né W, protože konstrukční rychlost vozu je pouze 205 km/h a neměli s tím problém.
Mám doma dokoce meil od VW kde mi poslali prohlášení že si mohu alternativně zapsat i jiný pneumatiky. Už netuším zda jsem chtěl jiný index rychlosti, ale v podstatě nebyl problém a vyšli mi vstříc. S tím když pak zajdeš na dopravní inspektorát tak ti změnu zapíší na počkání za nějaký poplatek.
Co se týká rychlostního indexu tak ho můžeš mít i nižší, ale tuším jen u zimních pneumatik a měl by jsi mít v zorným poli řidiče či u tachomtru napsáno jakou max rychlostí smíš jet. Já třeba u zimních pneu často řeším že nemohu sehnat s rychlostním indexem V a proto jezdím H.
Je to sice pičovina jako zvon, protože nejvyšší povolená rychlost u nás je 130 km/h a tady se bavíme o rychlostech od 190 do 270 km/h tedy rychlostní indexy T,H,V,W (190/210/240/270)
Tuším jsem chtěl po VW abych mohl mít u 225/45 R17 rychlostní index jen V a né W, protože konstrukční rychlost vozu je pouze 205 km/h a neměli s tím problém.
T-ROC 2.0 TSI 4Motion
Golf IV 1.9 TDi ASZ
Pravdou je že po nehodě pojišťovna do protokolu zapisuje stav pneumatik ,výrobce ,rozměr i index rychlosti .ale jestli to hrotí ,když to nesedí při plnění... takovou zkušenost nemám ,ale můžou jde o jejich prachy ..
Zimní pneu může mít nižší rychlostní index to se řeší jak už bylo řečeno nálepkou nebo nastavením na maxidotu .
Zimní pneu může mít nižší rychlostní index to se řeší jak už bylo řečeno nálepkou nebo nastavením na maxidotu .
Skoda Octavia 2 tdi 103kw Bkd r.v. 2010 L@K
------------------------------------------------------
minulost :Skoda Octavia Tdi 66kw r.v 2001 chip 84kw
------------------------------------------------------
minulost :Skoda Octavia Tdi 66kw r.v 2001 chip 84kw
-
- Sběrač informací
favo To je právě ta věc při které dumám, zda se vůbec jedná o 7J nebo o 7.5J a co jsem koukal na různé stránky s kolama, tak bylo že na VW lze až 19tky a co jsem koukal po 17tkách tak některé byly jak 7J tak 7.5J takže vlastně tuším je to rozměr náběhové hrany, která by měla být o nějakého toho půl až milimetr větší, což pochybuju že někdo vůbec okem pozná. Co vím jistě tak je rozteč 5x100, 5x112 měly až ty golfy 5. S pneu máš pravdu, nejeví to logiku jezdit a mnohdy platit více na pneumatikách kterou jsou ti u nás v ničemu. Tím bych chtěl říct že má dawo pravdu, pneu celkově 15tky co jsou u TDIček z výroby nemají index rychlosti MENŠÍ než je rychlost vozu ( tuším na 15tkách je to označení T ).
dawo, podobný problém měl kamarád na jedničkové octavii a na STK mu vylepili štítek s rychlostí
nadával že mu to tam překáží 
P.S. Každopádně děkuji všem, kteří mi pomohli tohle objasnit
dawo, podobný problém měl kamarád na jedničkové octavii a na STK mu vylepili štítek s rychlostí

P.S. Každopádně děkuji všem, kteří mi pomohli tohle objasnit

7J - značí šířku ráfku v palcích, měl jsem na zimních 6J a docela to plavalo v zatáčkách -(pneu 205- 55- 16), přezul jsem to na 6,5J a dost velký rozdíl!!!
půl palce je cca 12mm....
půl palce je cca 12mm....
Octavia combi 1,9 TDI,ASV,egr off,puky TT,jednohmota,VA,sprint764,FMIC.- už minulost
O II combi, BKD, brzdy 312-, turbo Oleg
O II combi, BKD, brzdy 312-, turbo Oleg
-
- Sběrač informací
Bill děkuji za vysvětlení 6J mám právě na těch 15tkách a věř tomu, v zatáčkách to pruží a skáče jako kůň
Takže kluci, stačí tedy jenom zavolat nebo navštívit VW, nechat si vystavit alternativní rozměry kol, nechat zapsat na úřadě a kola nazut ? Nebo bude kolem toho běhání více ? Doufám že stačí tohle
děkuji