Bmw 324d rozvod
Moderátoři: šulda, Moderátoři
Bmw 324d rozvod
Cawte chalani mal by som otazku ako nastavim rozvod na e30 324d? Rozvod som uzneraz skusal davat hore mam aj 2 nahradny komplet motor skusal som aj na nom ale vzdy mi vznikne rozdiel pol zubu voci cerpadlu a kluke ked to dam presne s pripravkami bez nich to sadne nastartuje sa auto viacmenej ide pokial mu slapim plny dosiahne cca 3000 ot a viac nepusti pustim plyn a cele sa zachveje skoro az zdochne zatial som predvstrek nesteloval ale ma trochen ostrejsi zvuk
Ne mas tam klasiku remen kluka je osobitne cerpadlo vacka taktiez.vysvetlim takto zacnem davat remen od kluky dam na olejove cerpadlo a potom na vstrekovacie a vtedy mi vznika rozdiel pol zub ku vacke sa ani nedostanem a uz mam rozdiel a podotykam ze kluka a cerpadlo su zaistene pripravkom taktiez na 2 motore to iste ci novy ci stary remen neni to moje prve auto co menim rozvod ale este s niecim takym som sa nikdy nestretol pri retazi by som aj zabudol ze som daco robil...
Je to jednoduché.
Rozvod na tomhle motoru se napíná "na dvakrát"
Zajistíš si čerpadlo, setrvák (to už máš). Nějakým způsobem si zajistíš vačku (sikovky nebo goliáš - je tam tuším taková čtvercová plocha , jejíž hrana by měla směřovat rovnoběžně s dosedací plochou ventilového víka a samozřejmě vačky 1. valce obě vzhůru), a povolíš rozvodové kolo na vačce.
Následně nasadíš řemen, dopneš jej napínací kladkou (resp. pružinou, která tlačí na kladku) pak vezmeš za vačkové kolo, otočíš s ním co nejvíce do leva, aby napnula část klika - čerpadlo - čerpadlo -vačka, a poté akorát zajistíš napínací kladku jejim šroubem (nebo matkou, teď už si nepamatuju přesně).
Na zuby by ti měl řemen vycházet i na ozubené kolo čerpadla.
Vím, že čerpadlo je v základním nastavení trošku předpružené, tzn, že pístek je v poloze, kdy už je ve zdvihu. Takže je možné, že jsi jej zajistil špatné (menší průměr trnu třeba) a ono se ti po povolení původních rozovodů hnulo (čemuž tedy nasvědčuje i ten tvrdší chod jak řikáš)
Já osobně bych z toho nedělal žádnou vědu a buďto zase rohodil rozvodya čerpadlo přesunul o zub proti směru hodinových ručiček, anebo bych spíš zkusil prvně natočit čerpadlo jestli by šel předvstřik nastavit takhle v daném rozsahu.
K těmto motorům mám obrovské pouto - byl to můj první diesel, díky kterému jsem pochopil princip naftových motorů a přeplňování
Mám je rád, měly hrozně nádherný zvuk když měly jenom trubku (myslím teď td)
Rozvod na tomhle motoru se napíná "na dvakrát"
Zajistíš si čerpadlo, setrvák (to už máš). Nějakým způsobem si zajistíš vačku (sikovky nebo goliáš - je tam tuším taková čtvercová plocha , jejíž hrana by měla směřovat rovnoběžně s dosedací plochou ventilového víka a samozřejmě vačky 1. valce obě vzhůru), a povolíš rozvodové kolo na vačce.
Následně nasadíš řemen, dopneš jej napínací kladkou (resp. pružinou, která tlačí na kladku) pak vezmeš za vačkové kolo, otočíš s ním co nejvíce do leva, aby napnula část klika - čerpadlo - čerpadlo -vačka, a poté akorát zajistíš napínací kladku jejim šroubem (nebo matkou, teď už si nepamatuju přesně).
Na zuby by ti měl řemen vycházet i na ozubené kolo čerpadla.
Vím, že čerpadlo je v základním nastavení trošku předpružené, tzn, že pístek je v poloze, kdy už je ve zdvihu. Takže je možné, že jsi jej zajistil špatné (menší průměr trnu třeba) a ono se ti po povolení původních rozovodů hnulo (čemuž tedy nasvědčuje i ten tvrdší chod jak řikáš)
Já osobně bych z toho nedělal žádnou vědu a buďto zase rohodil rozvodya čerpadlo přesunul o zub proti směru hodinových ručiček, anebo bych spíš zkusil prvně natočit čerpadlo jestli by šel předvstřik nastavit takhle v daném rozsahu.
K těmto motorům mám obrovské pouto - byl to můj první diesel, díky kterému jsem pochopil princip naftových motorů a přeplňování

Jo, při zpětné montáži se stává, že řemen rád přeskočí na rozvodovém kole klik. hřídele, takže já si dal do díry napínáku 18 oříšek a montpákou přes oříšek a vodní pumpu řemen napínal .Pak je dobré zkontrolovat obdélník za kolem vačky aby byl rovnoběžný s hranou hlavy, srdíčko mezi vačkami 1. válce /za rozv. kolem/ směřovalo kolmo nahoru, nandat zkusmo kryt rozvodu, zda značka OT na závaží řemenice je proti výřezu na krytu a je to. Protočit a natočit. Samozřejmě je čerpadlo zafixováno vrtákem přůměr 10...
Také mě tenhle motor imponoval, seřizování ventilů svérázným způsobem, řemen vydržel mnoho km a chod byl velmi kultivovaný..

Také mě tenhle motor imponoval, seřizování ventilů svérázným způsobem, řemen vydržel mnoho km a chod byl velmi kultivovaný..
nepropadat panice...