topná nafta 40 let stará

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
jkjirka
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

topná nafta 40 let stará

Příspěvek od jkjirka »

Ahoj, můžu mít cca 600L nafty, je ještě z doby, kdy se neobarvovala na červeno, má žlutavou barvu. Problém je v tom, že je už cca 40 let pod zemí pod barákem ve velký nádobě. Je čistá, průhledná, zápachem připomíná spíš petrolej. Myslíte, že to na ní ještě pojede?
Ludra
Přispěvovatel

stará nafta

Příspěvek od Ludra »

Když toho nedáš víc než 20% do směsi s normální orig. naftou a to teď ještě než přijde zima...a do staršího typu motoru-atmosf. předkomůrkáč, tak tam snad by se to dalo postupně spálit. Ale do zánovních a nových Ne....l
Esco Mk4 1.8D-Boš,5dv,r89,190tkm,taž,dělňas,někdy též Scíplina!+ Š120(2x).Děláme tesařinu,krovy,toč.schody,šopy,pergoly,zahr.bódy,architekturu,jezírka,zahrady vč.rostlin a živ.plotů,který máme skladem.Foto pošlu
Petr H.
Přispěvovatel

Příspěvek od Petr H. »

(LOL) před 40 lety žádná topná nafta neexistovala. Byly bloky(lístky) na naftu topnou nebo motorovovou. Rozdíl byl pouze v barvě kuponu. A v tom, že u pumpy se musela motorová natočit do auta a topná do kanystru. Výsledkem samozřejmě bylo, že všichni cucali naftu z nádrže a lili jí do kamen, a naopak naftu s kanystrů přelévali do nádrží aut. Ale taky se úplně běžne topilo petrolejem, takže to klidně může být petrolej.
nemám žádnou kárku na naftu...
karel.tdi
Sběrač informací

Příspěvek od karel.tdi »

odzkouseno,jedzdil sem na 15 let starou cervene obarveno kapalinu z nadrze ze ktere kamos bral tekutinu do kotle asi topny LTO, nebo nafta ci co se driv bravalo jezdilo v pohode i kdyz rotapumpe BOSCh

karel
jkjirka
Přispěvovatel

Příspěvek od jkjirka »

Takže vyjel jsem toho prvních 20 l v motoru 1.6 TD. Neni to tedy asi topná nafta ale normální hodně stará nafta. Jede to na ní, nastartovat se to dá taky. Jezdim na čistou tuhle naftu. Musel jsem jí akorát nechat odstát a odčerpad vršek, protože je v ní už hodně vody, cca 20%. Smrdí spíš po petroleji, nebo fermeži
Petr H.
Přispěvovatel

Příspěvek od Petr H. »

Jestli si odčerpal vršek jako tu naftu tak O.K. jestli vodu tak nevim nevim... (noteeth). Jestli chceš mít jistotu tak přilej motorovej olej asi jako do 2taktu, pak nic nezadřeš. Jestli to na volnoběh pokuřuje modře, je to nejspíš petrolej, pak to radši míchej 1:1 z naftou. Jestli je v tom hodně vody, jako že píšeš, že jo tak investuj do pár plechovek Velfobínu. I když to necháš odstát pořád je tam dost rozptýlené vody. To by si musel nechat odstát alespoň 14 dní. Takhle budeš mít zachvíli plnej filtr vody... a navíc za chvilku může začít mrznout.
jkjirka
Přispěvovatel

Příspěvek od jkjirka »

nemyslim, si, že je to petrolej, ale docela to na to šedomodře kouří za studena. Trochu oleje jsem tam pro jistotu přidal
Petr H.
Přispěvovatel

Příspěvek od Petr H. »

jkjirka píše:nemyslim, si, že je to petrolej, ale docela to na to šedomodře kouří za studena. Trochu oleje jsem tam pro jistotu přidal
pokud to předtím nekouřilo tak jo .. ale taky už můžou bejt oddělené jednotlivé frakce. Nahoře lehčí dole těžší. Tohle se ti stane i v sudu co dýl stojí .. rok dva. Na dně už je to pak husté jak olej. Dej to napůl z naftou, nebo tam dej tak 1:50 -100 olej . Nouzově pomni mezi prsty a musí to zůstat na omak mastné.
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

já bych se toho nebál, někde jsem tu psal objevil jsem naftu ještě za komunistů, těžko říct asi 20 let stará byla spíš žlutá, hodil jsem ji na zvedák a napřímo natočil do fábky nic jsem nepoznal jela normálně :-D miloš
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“