Prosím o radu ohledně 1.6D

vše o motorových, převodových a podobných olejích - čím se miláčci namažou

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
caddy I
Nováček
Odpovědi: 0

Prosím o radu ohledně 1.6D

Příspěvek od caddy I »

Prosím o radu ohledně oleje u VW 1.6D. Autíčko jsem před nějakou dobou přivezl z Německa a jak už to bývá nikde zmínka o popužitém oleji.Známý doporučil každopádně 10W/40 a od fy Sunoco mi ho tam nalil.Nevím zda to byla náhoda, nebo to bylo načasované - ozvaly se hydroštely.Nevěděl jsem nic lepšího, než tam tedy ještě přidat jakýsi zaručený přípravek, podpořující funkci zdvihátek. Cvakání stejné.Olej tedy šel po pár km ven, hydroštely jsem dal nové a vzhledem ko tomu že se jedná o motor starší konstrukce, rozhodl jsem nakonec o 15W/40 a sice od Castrolu.Od té doby proběhly další dvě výměny (vždy po 8tis km) a vypadá vše v pořádku.Od výměny k výměně na uvedené km nespotřebuje motor žádný olej.
Takže bych požádal zkušenější o názor zda konečná volba byla správná a dále o radu co nalít u VW z r. 89 do 4rychl.převodovky,kde bych provedl rád výměnu.Ale takovou, aby řadila i po výnměně aspoň tak dobře jako před ní :-), aby nezačal po výměně téci či prolínat olej apodobně.
Děkuji za Váš názor i za případnou radu.
RUNDA

Příspěvek od RUNDA »

Tak tam nechaj ten 15w-40 ked si s nim spokojny.ja mam teraz mogul extreme 10w-40 a ked sa otepli pojde tam paramo trysk super turbo M7ADSIV.pred zimou som mal divinol 15w-40.vymena vzdy po 5-6t km.do prevodovky som dal BP SGX.radenie sa vyrazne zlepsilo,ale mam pocit ze prevodovka viac slzi cez spoje.asi rozpustil nejake usady ktore doteraz tesnili...
caddy I
Nováček

Příspěvek od caddy I »

Díky za odpověď - v motoru asi ponechám minerální olej - jak jsem napsal, motor funguje, spotřeba oleje žádná.
S tou převodovkou tedy stále váhám - jak sám vidíš výměna ve tvém případě možná způsobila to čeho se obávám.Nebo špatně zvolený druh, nebo značka oleje??
Na druhou stranu myslím, že moje převodovka (u vozu r.v.1989) by výměnu náplně i přes takové ty názory že není dobré se do něčeho hrabat dokud to funguje :-) zasloužila.Mechanické částice, zkondenzované vodní páry, atd
Tak ještě zkusím u VW prodejce,zda na tak starý vůz lze nalézt jakou značku výrobce doporučoval.V originál "manuálu" je sice uvedena specifikace, ale k doporučenému výrobci ani zmínka.
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Já jsem o problémech s netěsností a se špatným řazením po výměně oleje v převodovce četl a slyšel už celkem dostkrát. A to i v případě, že při výměně je použit správný olej.

I já sám řeším stejný problém - ne s těsností, ale s kvalitou řazení. Do svého auta mám do převodovky předepsán olej do automatu specifikovaný jako Dexron IID a k tomu jakási specifikace Ford, myslím že M2C-186A. Sehnal jsem přesně tenhle olej (od OMV) a zastudena převodovka zlobí.

Kdybych to tušil, nikdy bych olej v převodovce neměnil (byl tam 200.000 km a nebyl problém).
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
caddy I
Nováček

Příspěvek od caddy I »

Tak, a je to. V loňském roce jsem měnil téměř veškerou mechaniku od řadící páky až po skříň - řadí perfektně - olej nechám být. Hladina je správná, převodovka zvenší naprosto suchá, zoxidovaná, zaprášená.
Špatných zkušeností po výměně je jak vidím více, než těch dobrých.
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Podívej se na anketu a prohledej fórum. Životnost syntetické náplně 200000, nebo 8 let - to je celoživotnostní náplň. Pokud tam máš klasiku tak 40 000. Já jsem už sháněl synchrony, 2 a 3, po výměně oleje za značkový podle specifikace je to už 3 roky a dobrý. Akorát tu mám jednu rezervní převodovku, kterou jsem mezitím pro jistotu koupil :-D
G3 Variant synchro
Odpovědět

Zpět na „Mazání a motorové oleje“