Stránka 1 z 7

Esterifikace se nezdařila...

Napsal: 25 čer 2011, 12:14
od slovacek.milos
přitáhli mi nějaký olej husté to bylo jak med prej burákový nebo palmový ale nebyl bílý spíš jak med zkusil jsem dvacku a esterifikovalo se toho tak pět litrů a zbytek je jak původní olej,

zkusím to příště ohřát na padesát :(

Re: esterifikxe se nezdařila

Napsal: 25 čer 2011, 13:37
od hranicka
slovacek.milos píše:přitáhli mi nějaký olej husté to bylo jak med prej burákový nebo palmový ale nebyl bílý spíš jak med zkusil jsem dvacku a esterifikovalo se toho tak pět litrů a zbytek je jak původní olej,

zkusím to příště ohřát na padesát :(
Nemusíš příště, prostě přidej trochu metanolu s louhem, uzavři a zatop pod tím. :)

Napsal: 26 čer 2011, 09:55
od slovacek.milos
taky to tak vidím , dneska jsem na to mrkl a je tam 8 litrů esterifikátu a řídká želatina, prostě se to nespojilo a na tu část bylo metanolu s louhem moc,

asi to byl nějaký margarín s olejem příště to ohřeju nasadím intenzivní míchání,
budu to mít zas ten sajrajt ;)

Napsal: 14 srp 2011, 11:20
od slovacek.milos
dneska jsem začal dělat opět ten burákový olej a i sádlo sajrajt,ohřál jsem to na 5O stupnů a esterifikace mi probíhala už za hodinu, ještě horké jsem to slíval do sudu,šlo to jak po másle, spodek jsem slil z toho se ještě vytěží půlka,

za 3.5 hodiny skoro 2OO l na hotovo ;)

Napsal: 14 srp 2011, 14:23
od hranicka
Jestli ti vespod mezi glycerínem a esterem zůstává takovej bílej sajrajt a na hladině metyl, přidej čistej louh už bez metylu. Některý hlavně živočišný sajrajty ho prostě potřebujou víc.

Napsal: 14 srp 2011, 16:33
od slovacek.milos
hranicka píše:Jestli ti vespod mezi glycerínem a esterem zůstává takovej bílej sajrajt a na hladině metyl, přidej čistej louh už bez metylu. Některý hlavně živočišný sajrajty ho prostě potřebujou víc.
ne úplně v pohod prostě když je ten olej hustá tak se ti to s metanolem nepromáchá a na ten malý objem co zreaguje vznikne želatina, a když to při 5Oti nemícháš pořádně hned tak to taky želatinuje


já to jen tak píšu že jsem burák ještě neměl a jak to fachčí ;) ;)


ale nic jsem nepřidával ani neubíral počát stejně dva litry deci a 18 až 2O litrů ;)

Napsal: 18 srp 2011, 19:36
od hranicka
Miloši, jakej dáváš poměr na vyfrit se sádlem?
Pořád mi to vychází na půl kila tuhýho louhu na 50l oleje, zdá se mi to moc, ale když toho dám míň, tak se to vždycky zdrcne, metyl přestane reagovat a musím ten louh stejně přidat.

Napsal: 18 srp 2011, 20:14
od svars
hranicka píše:Miloši, jakej dáváš poměr na vyfrit se sádlem?
Pořád mi to vychází na půl kila tuhýho louhu na 50l oleje, zdá se mi to moc, ale když toho dám míň, tak se to vždycky zdrcne, metyl přestane reagovat a musím ten louh stejně přidat.
ted sem dělal 40l neurčité sračky, na obalu sice byl rostlinný olej ale kdo ví... směs potřebovala 16g tuhýho 99% louhu na litr!! to je nějakých 640g :-D (běžně mi to vychází na +-230g)...vyšlo z toho necelých 35 l nafty a než si to sedlo trvalo to 3 dny.

Napsal: 19 srp 2011, 11:08
od radluk
svars
Delals titraci? Ze tak velke mnozstvi NaOH? Nebo jak jsi to zjistil, ze potrebujes 16g/l.

Napsal: 19 srp 2011, 11:50
od Vecernicek
Miloši k tomu burákovýmu oleji... nevíš co je zbytek za sajrajt?
Mě by třeba zajímalo jestli tam nezůstanou proteiny a sacharidy (offtopic) (wallbash) Přece jen ty rostliné tuky tam někde musí být!

Napsal: 19 srp 2011, 12:03
od slovacek.milos
já bych tov tom louhu vůbec neviděl sivem že dávám 48 procentnílouh a pořád tovychází

naopak když přidám metanolu reakce je rychlejšía hned se to čistí,

Napsal: 19 srp 2011, 12:05
od slovacek.milos
Vecernicek píše:Miloši k tomu burákovýmu oleji... nevíš co je zbytek za sajrajt?
Mě by třeba zajímalo jestli tam nezůstanou proteiny a sacharidy (offtopic) (wallbash) Přece jen ty rostliné tuky tam někde musí být!
nevím esterifikuju a jedu

protejny jebu ;)

Napsal: 19 srp 2011, 14:28
od svars
radluk píše:svars
Delals titraci? Ze tak velke mnozstvi NaOH? Nebo jak jsi to zjistil, ze potrebujes 16g/l.
Ano, bylo mi to divný protože většinou mi to vyjde na 5-7g tak sem to radsi zkusil na 2l flasce, preci jen oleje je malo a nerad bych to vyhazoval...

Napsal: 19 srp 2011, 14:40
od hranicka
svars píše: Ano, bylo mi to divný protože většinou mi to vyjde na 5-7g tak sem to radsi zkusil na 2l flasce, preci jen oleje je malo a nerad bych to vyhazoval...
Když dáš louhu málo, dá se to v pohodě zachránit, dělám to snad při každý várce z jedný konkrétní restaurace (to byla ta ze včerejška), kde je pomalu víc sádla než oleje.
Pak se vytvoří ne 2, ale 4 vrstvy sedimentu v pořadí zvrchu: metyl, meřo, neesterifikovaná sraženina a dole glycerín s mejdlem. (nějak takhle: http://img405.imageshack.us/img405/1946/sediment.jpg ) Když přidám louh a zahřeju, reakce se zase rozběhne a v ideálním případě se sraženina takřka úplně rozpustí.

Neví někdo, co se stane, když se to s tím louhem přežene?

Napsal: 19 srp 2011, 14:52
od svars
hranicka píše:
svars píše: Ano, bylo mi to divný protože většinou mi to vyjde na 5-7g tak sem to radsi zkusil na 2l flasce, preci jen oleje je malo a nerad bych to vyhazoval...
Když dáš louhu málo, dá se to v pohodě zachránit, dělám to snad při každý várce z jedný konkrétní restaurace (to byla ta ze včerejška), kde je pomalu víc sádla než oleje.
Pak se vytvoří ne 2, ale 4 vrstvy sedimentu v pořadí zvrchu: metyl, meřo, neesterifikovaná sraženina a dole glycerín s mejdlem. (nějak takhle: http://img405.imageshack.us/img405/1946/sediment.jpg ) Když přidám louh a zahřeju, reakce se zase rozběhne a v ideálním případě se sraženina takřka úplně rozpustí.

Neví někdo, co se stane, když se to s tím louhem přežene?
jj, to je přesně ono..... jednou sem to nazkoušku udělal na litru - byl to supr puding :-D a když sem to vyklopil drželo to tvar ... :-D