Octavia - servomotorek Climatroniku

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Ondra
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Octavia - servomotorek Climatroniku

Příspěvek od Ondra »

Odešel mi servomotorek Climatroniku, který ovládá hlavní klapku přívodu vzduchu (hned pod pilovým filtrem). Nemáte někdo návod jak ho dostat ven. Hned jak odmontuji přední úložnou schránku, tak ten motorek vidím, je umístěn z boční strany vedle ventilátoru, ale nevím jak se k němu mám dostat.

Děkuji za radu

Ondra
Rudolf
Přispěvovatel

Příspěvek od Rudolf »

Drží to jen jeden šroubek ze spodu.Na klapku recirkulovaného vzduchu je to jenom nasazené a táhlo omezovací klapky se musí vycvaknout. Je to 14 dní co jsem to dělal, měl jsem tam prasklé jedno ozubené kolo. Jde to dobře rozebrat.
Jirka__S
Nováček

Příspěvek od Jirka__S »

Jo, přesně tak. Chce to trochu jen trochu trpělivosti, ale jde to. Taky jsem ho měnil (prasklé platové ozubené kolečko). Nový originální servomotorek = cca 3.500 Kč.
Ondra
Přispěvovatel

Příspěvek od Ondra »

Kluci, tak už jsem ten motorek dostal ven. Nemáte někdo tip, kde se dá sehnat za dobrou cenu??

Dík
Rudolf
Přispěvovatel

Příspěvek od Rudolf »

Co je tam špatné ?
bernardi
Přispěvovatel

Příspěvek od bernardi »

vie niekto napisat postup na zakl nastavenie klapiek climatroniku ?
serviceMan
Přispěvovatel

Příspěvek od serviceMan »

Adresa 08, pak 04 zákl. nastavení a kanál 01 a potvrdit... Začnou se nastavovat dvě klapky od dorazu k dorazu a pak druhé dvě. Až bude ve čtyřech polích hodnota 255 je zákl. nastavení dokončeno...
Ondra
Přispěvovatel

Příspěvek od Ondra »

Rudolf píše:Co je tam špatné ?
Podle mě je tam špatný ten elektromotorek, protože když ten motorek vydělám, tak běží, ale jak ho dám pod zátěž (tzn, napojím zpět na klapku), tak se zasekává. Všechna ozubená kolečka jsem kontroloval a vše OK.
prka
Aktivista

Příspěvek od prka »

Také se mi zasekávala recirkulační klapka ovládaná nastavovačem V71 u Octávie 1,9TDI 81KW r.v.2000. Z nastavovače V71 se ozývalo "lupání". Climatronic přitom psal chybu "4FA"- nastavovací servo pro distribuční klapku V70.
Jak Ondra správně říká je problém s elektromotorkem.
Pokud jsem měl nastavovač V71 vyjmutý, tak chodil bez problémů. Při zatížení/jestliže byl namontován/ nechodil.
Jak můžete vidět z přiloženého obrázku, otáčí šnek elektromotorku umístěný na osičce, ozubeným soukolím. Osička s elektromotorkem však není dostatečně tuhá ve svém uložení a při zatížení /zvýšeném odporu recirkulační klapky/ přeskakuje šnek v ozubení kolečka, se kterým je ve styku.Přitom se ozývá "lupání". Já jsem to opravil tak, že jsem do prostoru 1 nalepil sekundovým lepidlem kousek plastu, který tlačí elektromotorek, osičku i šnek více do ozubení prvního kolečka. Navíc jsem do prostoru 2 nalepil tenký plátek plastu, který podepírá osičku a nedovolí přeskočit šneku v ozubení.
Po opravě jsem žádné základní nastavení klapek Climatroniku neprováděl a vše je OK.
Takto mi to funguje již téměř rok bez problémů. Obrázek
váha
Aktivista

Příspěvek od váha »

no mě se z topení ozývá taky takoví lupání,ale paměť závad prázdná,mohlo by to dělat tohle nebo to je normální? :?
Escalade EXT 6.2 AWD flexfuel
Ladis001
Přispěvovatel

Příspěvek od Ladis001 »

serviceMan píše:Adresa 08, pak 04 zákl. nastavení a kanál 01 a potvrdit... Začnou se nastavovat dvě klapky od dorazu k dorazu a pak druhé dvě. Až bude ve čtyřech polích hodnota 255 je zákl. nastavení dokončeno...
Jde to udělat i přes menu climatronika nebo musim na vag?
prka
Aktivista

Příspěvek od prka »

Mě se závada na V71 /přeskakování šneku servomotorku v ozubení / začala projevovat "lupáním" na pravém konci přístrojové desky/před spolujezdcem/ po dobu asi 5sec. jen občas. Pak se doba "lupání" prodlužovala a během asi tří měsíců se zvuk ozýval hned po spuštění motoru/pokud byl Climatronik zapnut/ a nepřestal dokud se nestlačilo tlačítko recirkulace na Climatroniku. Při "lupání" jsou hmatatelné otřesy palubní desky/položíš-li ruku na palubku pod odkládací schránkou/. Ještě zřetelnější to je když vyndáš odkládací schránku a položíš ruku přímo na černou krabičku /V71/ těsně vedle pravého blatníku. Climatronik mi přitom psal závadu "4FA" -nastavovač distribuční klapky V70. Po uvedené opravě a vymazání závad na Climatroniku je vše OK. Nastavovat základní polohy klapek nelze pomocí Climatroniku. Já jsem je však po oravě nenastavoval.
Huml
Aktivista

Příspěvek od Huml »

v ACI stojí něco okolo 1300,-
Ladas
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od Ladas »

3500,- je dost ale ACI bych zrovna nepodporoval nesnáším ty laciný kopie ;)
Oct ALH 66Kw-4??Nm 1??PS
klika,písty,ojnice,saní ARL včetně IC,vedení 60mm,turbo Hybrid-Oleg,trysky PP764+11mm hlava DPF ON
SW Dieselpower
jednohmota+HDS57převodovka hybrid LHW,brzdy CupraR 323mm př. 288x22mm zad. CO JEDE MUSi BRZDIT!
Huml
Aktivista

Příspěvek od Huml »

Valeo nebude kopie, už jsem je montoval a jsou ok, řekl bych, že jsou to origo, ale to číslo je odstraněný ;)
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“