Domácí úpravna vody

zcela mimo automobilovou tématiku

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
Slavkov
Aktivista
Odpovědi: 0

Domácí úpravna vody

Příspěvek od Slavkov »

Provozujete někdo něco takového?
Chci napojit 2G RD (7-8 lidí) na studnu. Tzn. klasická domácí vodárna, za ní mechanické filtry... a co dál? S ohledem na tvrdost vody tam asi přijde změkčovač... železa tady moc nemáme...
Nechci jenom něco "před kávovar", ale "plnoprůtok" na barák.
Máte nějaké zkušenosti třeba s univerzálními úpravnami vody (např. AquaEmix)?
Řešíte nějaké UV lampy proti bakteriím atd.
Hledám informace z reálného provozu. Vyjma pořizovací investice (rád bych řešení do cca 50TKč), jaké jsou pak další provozní náklady?
GIV Variant TDi ???kW
maka123
Přispěvovatel

Příspěvek od maka123 »

Loni jsem se o to zajímal, nejdůležitější je kvalita vody-jeden rozbor 1500kč 2 krát do roka . Byl jsem se ptát na úpravně vody, stačí aby ti tam spadl slimák a voda není pitná a ty to ani nevíš. Nechal jsem udělat rozbor a voda u nás není ani užitková, ale půl vesnice jí celý život pije (zemědělský kraj).
Slavkov
Aktivista

Příspěvek od Slavkov »

Rozbor mám a nic mi tam osobně nevadí, "hygienické šetření" jsem si provedl a také OK :D

Ostatně, s klidem nechám kuchyňské dřezy napojené na vodovodní řád a na studnu napojím záchody, koupelny, pračky, myčky, bazén.... Stačí mi snížit spotřebu o polovinu a bude to super. V takovém případě bych ani neřešil stočné...
GIV Variant TDi ???kW
WOB
Aktivista

Příspěvek od WOB »

jak čistá voda to je? studniční vodu jako užitkovou používám i na koupání jedu bez čištění už několik let a nic mi není... ;) a pračce taky ne.

Na změkčení se používá plnoprůtokovej filtr Atlas, ale co pul roku tam musíš měnit filtr s nějakýma krystalama. Ze začátku jsem to vyměnoval, ale pak jsem se na to vykakal, a nic se nezměnilo.
hansdob
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od hansdob »

Vyrostl jsem na vodě která dle rozboru byla nepitná (dusičnany nejvíc a ještě cosi) pochybuji že by se něco zlepšilo dřív byli studně oploceny mezi poly a napsano vodní pásmo dnes už plot není pásmo taky ne pochybuji že by byla voda čistčí rodiče na ní jsou stále já již jen když jsem na dílně tak z ní mám kafe nebo štavu v zimě čaj a žiju myslím že nás ohrozujou jiný věci víc.
přesnou historii nepamatuji.....třebaaaa zetor 25K
yirka
Aktivista

Příspěvek od yirka »

dej tam jenom dobrej mechanickej filtr, nebo hrubej a jemnej, aby byla výměnná kartuš za dobrou cenu, pokud chceš změkčovat vodu tak jen v případě, že je opravdu hodně tvrdá, to se dá vygůglit. Pokud nemáš železo a mangan jseš štastnej človek a pokud ti to vyšlo mikrobiologicky, tak nic víc neřeš a šetři penízky
WOB
Aktivista

Příspěvek od WOB »

u těch bakterií... nalij tam jedno savo a nech to tam minimalně dva dny.
Tomas.cz
Aktivista

Příspěvek od Tomas.cz »

Slavkov píše:Rozbor mám a nic mi tam osobně nevadí, "hygienické šetření" jsem si provedl a také OK :D

Ostatně, s klidem nechám kuchyňské dřezy napojené na vodovodní řád a na studnu napojím záchody, koupelny, pračky, myčky, bazén.... Stačí mi snížit spotřebu o polovinu a bude to super. V takovém případě bych ani neřešil stočné...
Kolik se u Vás platí za kubík?
Slavkov
Aktivista

Příspěvek od Slavkov »

... cca 85 až 90CZK za m3 VaS... a řeším cca 350 až 500 kubíků ročně 8)
GIV Variant TDi ???kW
d.d.t
Přispěvovatel

Příspěvek od d.d.t »

dej tsm nejakej piskac co se dava k bazenum a kartus urcite ne a kdyby jsi byl od mostu muzu ti dat vodareneskej co mame v praci
1pavel
Aktivista

Příspěvek od 1pavel »

Slavkov píše:Ostatně, s klidem nechám kuchyňské dřezy napojené na vodovodní řád a na studnu napojím záchody, koupelny, pračky, myčky, bazén.... Stačí mi snížit spotřebu o polovinu a bude to super. V takovém případě bych ani neřešil stočné...
Přesně takle to mám řešený cca 15 let , kuchyně napojený na město ( vaření a myčky ) zbytek na studnu , u vodárny mám velkou nádrž 200 L přez kterou honím vodu tak nečistoty se usaděj , spotřeba městské vody na dvě domácnosti cca 1 m3 /měsíc . Ale pozor vodu ze studně nesmíš vypoštět do kanalizace , jinak budeš platit stočné paušálem a pak se ti ta vodárna nevyplatí (LOL)
A5 3.0 TDI 210 KW pracovní
škoda 120 L zábava
G7 GTD
puci
Aktivista

Příspěvek od puci »

ja fungujem tiež na studni, kopanej, cca 5 metrov hlbka. za vodárnou mám jeden tkaninovi, 30 mikronovi a za ním kryštalický filtrer, mením každý polrok. vodu dávam raz ročne testovať, z labáku mi povedali, že ju môžem baliť a predávať. 2 krát ročne studnu dezinfikujem savom. Varíme z nej, ja ju aj pijem, ináč zbytok rodiny pije čaj. ale je pravda, že voda je tvrdá a zanáša to systém, to jediné ma na tom sere. minule som mal odmontovanú expanzku teplej vody a pekný sajrajt tam bol, takže predpokladám, že to bude všade. Rozvody mám spravené z geberitových trubiek, kvôli tomu, že ma vodár upozornoval na zanášanie kvôli studni. a geberit by mal mať povrch vnútra trubiek odolný voči zachytávaniu častíc z vody.
Stráž si kvalitu vody a myslím, že ak je v pohode, tak to nerieš.
Ja som tiež hľadal riešenia, ako vodu upraviť a ked začali padať pálky, tak som sa na to vyprdol.
bývalka OI, ALH, ex taxík, 433 000, egr+kat off, PP764, GT1749VA, výfuck 63,5mm, FMIC, soft Profituning, 312x25 mm+232x9 mm, TT puky, bilstein B4, jednohmota+HDS, 167 PS/340NM
aktuálne šrotik po k...tovi Seat Alhambra AUY
Mik
Přispěvovatel

Příspěvek od Mik »

Ja mam iba studnu tak som musel riesit UV lampu kvoli mikrobiologii + filter 5 mikro na pevne castice a filter na zmakcovanie vody,
http://www.cistavoda.sk/uv-lampy-na-vod ... t-s8q-pa-2
Odpovědět

Zpět na „Diskuze - MIMO mísu“