Zdravim všechny zemědělce, chtěl jsem se zeptat někoho zkušenějšího na pár tipů a rad do života Mám zkušenosti se sekánim, obracenim sena a tak, ale ještě jsem nejezdil služby o žních s velkym traktorem. Mám teď do velkýho družstva domluvenou brigádu na léto s traktorem. Maj tam samý větší Johny a obrovský návěsy a překlaďáky. Nerad bych něco posral a převrátil a zkušeností a poučení se z chyb druhých neni nikdy dost, takže mi to sem sypejte, budu jen rád
ahooj,
Jizda s naloženým návěsem a lamaní zatačky chce to pomalejší nájezd a vpruběhu točení pomalu přidávát. Může se stát, že tě začne návěs tlačit a jak začne musíš kotlit a ujet tomu. Krajnice myslet na to. Moje souprava naložená dosahuje někdy i přes 48 tun a ty krajnice to nedají. Pak je ještě sakra rozdíl, když má návěs nucené řízení nebo náběžné. Taham annaburgera 33.79 ten má v základu nucené řizení a hydropneumatické odpružení naprav a oje. Jízda jak v peřince. Vysvětlím, nucené řízení: k traktoru je připojena ještě jedna tyčka která v zavislosti na natočení traktoru proti návěsu přepouští olej v pistnících které jsou umístěný na ojeti návěsu a tlak oleje jde do pistníc řízení samotných náprav u tohoto typu se neblokují nápravy při couvaní ani při rychlé jízdě návěs jede pěkně za traktorem jako ocasek a hlavně s traktorem vubec nehoupe. Náběžné řízení je pěkně naprd jsem už asi rozmazlený. Zkrátka u tohoto typu ti kola na návěsu zatočí samovolně podle toho jak návěs lámeš a uhel natočení kol je téměř nekontrolovatelný. Jízdy zatačkami musíš volně protože jak pusobí boční síla při prujezdu na návěs, tak ta pusobí i na rejdovací nápravy a najednou ti to klidně ve 20km/h v zatačce hodí plný rejd a návěs tě téměř předjede v horším případě se převratí. Rozbité krajnice nebo rozhoupané silnice jsou s tímto řízením naprd dokaže to rozhoupat návěs a kola začnou i při přímem směru lehce zatačet a přenáší se to i do traktoru který to rozhoupe taky. nic příjemnýho když proti jede kamion nebo osobak a ty to honíš sem a tam musí se zpomalit no a couvaní s tímto řízením a plnym návěsem jde prakticky jenom rovně musí se zablokovat řízení jinak ti každá náprava uhne jinam a vše se hrne a když máš tridem a zablokuješ nápravu tak prostě s plnou vahou jen tak neuhne už se mi s tímto návěsem když ho sem tam musím zapřahnout povedlo dostat při couvaná i zadní kolo traktoru do vzduchu prostě tě nepustí. To je asi tak nějak v kostce vše přeju mnoho šťastných km a zažitků
Leon ASZ, fmic, GTB 1756, 209PS 457Nm mírný kouř, Brembo 323mm a 280mm