Lokotka: "V tom malým zatížení se nemusí řešit žádný z těchto limitů a s využitím toho obecnýho přístupu na vykašlání se na NOx by se měla "snadněji" najít cesta na vyšší efektivitu spalování. Proč to doposud nikdo neudělal"
Pochop že vykašlání se na NOx automaticky neznamená menší spotřeba, a to hlavně pokud se bavímě o Eur 3 rotačce, kde ty limity nebyly ještě moc přísné. Proč takový soft nikdo nemá je podle mě ze dvou důvodů A)nikdo nemá tak dobré zázemí/čas/znalosti aby mohl nějak signifikatně snížit spotřebu oproti seriovému softu. B) soft od výrobce je tak dobrý že to ani nejde. Další proměnou v NOxech vs. spotřeba je kompresní poměr (čím vyšší tím lépe pro účinnost hůře pro NOx), a všimni si toho poklesu z rotačkových 19,5:1 na 18:1 u PD a 16:1 u CR. Tedy eur3 ještě těma emisema nebylo moc svázané a tak se soft na lepší spotřebu dělá těžko. Jak jsem řekl, se softem na rotačku jsem si něco nahrál, a nikdy mi to nepřineslo snížení spotřeby, právě naopak. O řečích čiptunerů že to sníží spotřebu si myslím své, prostě poštelují lehce pump voltage aby pc ukazovalo o malinko méně - vlk se nažere a koza zůstane celá.
Takže jo, možná když zamontuješ nový turbo s REA, který budeš vypínat při malých otáčkách, bude to žrát o 2 deci míň.