rudy5 píše:Keby je zle že sa môže niečo chytiť druhé tak podľa mňa snehový alebo prášok .len väčšinou keď sa chytí auto sa len dáva pozor až sa nechytí nič okolo aj tak z neho už nič nezostane .
To máš pravdu ale u spalováku jim nic nebrání v tom použít vodu, což není případ elektromobilů dokud nedojde k přerušení hlavních napájecích kabelů /odpojení baterie) ... přemýšlím, JAK k tomuto dojde v moment, kdy se uvolní energie uložená v akumulátorech
Dotaz na Andreho: jak náročné je v tvých elektromobilech odpojit hlavní napájecí kabely?
Nevím, do jaké míry je Garáž.cz důvěryhodný zdroj, ale nechce se mi věřit, že by byli tak hloupí, že by v tomto případu, kdy jde dle mého skromného názoru čistě o překlad, pokřivovali realitu, tedy lhali.
Cituji výňatek:
Tesla dokonce pro hasiče připravila něco jako manuál, jak postupovat v případě požáru.
V něm se říká, že hasiči musí při zásahu bezpodmínečně použít dýchací techniku. Zplodiny, které produkují hořící baterie, jsou totiž vysoce toxické. Ideální je co možná nejrychleji přestřihnout hlavní napájecí kabely a následně auto hasit neuvěřitelným množstvím vody.
Mluví se o tom, že na uhašení jednoho elektromobilu, a to ani nemusí hořet úplně celý, je potřeba minimálně 12 000 litrů vody, která má být namířena hlavně k bateriím. I poté, co je hlavní požár uhašen, mělo by být auto buď ponořeno do vodní lázně nebo zasypáno ideálně pískem, aby se zamezilo přístupu vzduchu.
Poté je nutné auto ještě alespoň 24 hodin nechat takto „uklizené“ a až následně je možné jej zkoumat a zjišťovat, co se vlastně stalo. I tak je ale lepší, aby takové auto, nebo to, co z něj zbylo, parkovalo spíše venku než v uzavřených prostorech.
... no, představa, že tímto, co vyžaduje takový specifický a náročný přístup, jsou ulice plné tak si neumím představit výjezd hasičů. S sebou budou muset tahat přívěs s pískem a
nebo nádrž plnou vody do které tento ponoří protože jak jsem velice zběžně zjistil,
drtivá většina cisteren nedosahuje citovaného objemu vody.
Smutná tečka je, že důvodem pro vzplanutí může být prosté dobíjení (není nad vizi, že si dobíjím elektromobil a lehne mi barák plamenem) nebo při prudké akceleraci (kdo by to po elektromobilu chtěl, co?).
Tak já nevím, stále mi spalováky vycházejí líp.