broušení vrtáků

zcela mimo automobilovou tématiku

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
slovacek.milos
Aktivista
Odpovědi: 0

broušení vrtáků

Příspěvek od slovacek.milos »

ted jsem si koupil na temu snad už čtvrtý vehikl na broušení vrtáků a k ničemu takový že ho namontuješ na rozbrus, na hovno, poradte, měl jsem na vrtačku, na brusku, na rozbrus všechno na nic

měl jsem vychytané vrtáky barvy laky vracov, sada 70 korun! vrtací sprej malé otáčky a zajely do všeho jak do másla, už je nemají, :(
haromax
Přispěvovatel

Re: broušení vrtáků

Příspěvek od haromax »

No takove forichtungy jsou fakt na dvě věci ...na h.... a nic . Nejlip stolni brusku na patku brusky si namaluj uhel 120st .
Vzit pár starych vrtaků a potrénovat broušení a půjde to .
;) Kolikrát v terénu na stavbě chlapi brousí vrtáky flexou .
je fakt na to už to třeba mít v ruce .
Toyota C-HR 1,8 hybrid

minulost Skoda Octavia 2 tdi 103kw Bkd r.v. 2010 L@K
------------------------------------------------------
minulost :Skoda Octavia Tdi 66kw r.v 2001 chip 84kw
slovacek.milos
Aktivista

haromax píše: 05 zář 2025, 12:50 No takove forichtungy jsou fakt na dvě věci .vrtáky flexou .
mít v ruce .
dík, já to v ruce celkem mám,

mám na mysli něco pohodlného a oči už taky nesloží na 100%
Jarda S.
Aktivista

Příspěvek od Jarda S. »

všechny tyhle vehementy jsou k ničemu, to líp nabrousíš v ruce pokud je nemáš levý (LOL) pak jediný co by mělo smysl se spešl bruska za 10+ tisíc.....
Navara 2.5dci 126kw
Passat AVF 96kw
šulda
Moderátor

Příspěvek od šulda »

Pokud to máš v ruce, tak vo co de? Kolik potřebuješ brousit vrtáků, stovky? Jestli si to chceš zjednodušit, tak si to dávej k někomu kdo to umí. Nakupovat tyhle pikačovina na temu je (wallbash) Na stolní brusce ti je nabrousím bez přípravku, stačí dobrej kotouč, dobrá bruska, vědět do jakýho materiálu bude danej vrták vrtat a samozřejmě kvalitní vrtáky, jenže kvalitní vrták si zaplatíš, ale zase vydrží.
Člověk se pořád učí.
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

Brousím v ruce klasika bílej,orovnanej kotouč a netlačit, není to extra věda
A s vrtáky je to jak se vším, chceš kvalitu, zaplať, na normální vrtání stačí klasický český HSSka, pak máme občas nějaký od Würth,Berner a taky fungují, jednou jsem měl sadu Makita a ty byly nezničitelný jen se postupně nějak rozkutálely (noteeth) , špička jsou vrtáky Gühring ale to je jiná cenová ;) ale jak psáno výše - kolik toho zase navrtáš, je to pár děr za rok, pokud chceš dělat zámečnickou, to je jiná :D
slovacek.milos
Aktivista

tak už jsem tomu vehementu přišel na chut takový červený plastový na flexu za 50 korun, pomohlo video jak na to temučajna, už vrtáky ani nestrkám do dírek jen přikládám z vnitřní strany a pomocí silnějších brýlí a čelovky, de to nabrousit fakt přesně, zlehka a chvilku mi trvalo než jsem zjistil co vlastně dělám, ted mám tři sady a vrtá to, používám vrtací sprej makyta, je fakt dobrý, nabrousil jsem si asi padesát vrtáků a taky udělal pořádek furt jsem hledal metr ted jich mám 16, 12 zalamovacích nožú, 7 šuplér a čtyři úchylkoměry, se z té práce asi poseru ted (LOL)
roman1648 píše: 08 zář 2025, 10:49 Brousím v ruce klasika bílej,orovnanej kotouč
--------------------------------------------------------------------------------------
porad čím ty kotouče orovnat, už se mi ta bruska třepe že mi věci pochodujou po ponku,
--------------------------------------------------------------------------------------
já celkem vrtám, mám štěstí na nýtované čepy ramen, zarvané šrouby, a co kdo zkurví, vrtám i plechařinu body, nemám bodovačku tak vrtnu a CO bodnu,
Naposledy upravil(a) šulda dne 08 zář 2025, 11:33, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno.
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

Tvl ty takovej starej praktik se ptáš na takovou blbost (noteeth) , no čím, orovnávacím kamenem, dnes už to prodávají i s rukojetí
https://www.mojedilna.cz/orovnavac-brus ... 14QAvD_BwE

Jo, plechařinu dělám stejně ( prahy ) vycvakám nebo navrtám si dírky já nevím po 5cm a ty pak vyvařím
slovacek.milos
Aktivista

já romane nikdy kotouč nesrovnával, pořád jich mám co kdo přinesl, ale co jsem dostal ted tu brusku co mám na ponku tam nepasují, tak si koupím to kladívko a orovnám je, brousí dobře ale jak ji vypneš tak v menších točkách třepe s ponkem, udělal jsem si uklízecí a udržovací den
Tomas6
Aktivista

Příspěvek od Tomas6 »

Správně nabroušený vrták je základ. A když si nejsu jistý že je dobře nabroušený, skočím do krámu a koupím radši nový. Kolikrát je potřeba vrtat přesně a blbě nabroušený vrták sice vrtá, ale uhne a třeba vrtat šteft v hlavě a pak zjistit že jsi o dva mm bokem. Nic moc no.
Naštěstí tu mám kousek kšeft s nastrojářskýma věcima, tak když něco, skočím do auta a za 5 minut mám to co potřebuju.
Onehdá jsem řešil zalomený šteft od parohů na hlavě na 2.0 tfsi, jako někdo se už snažil, zalomil v něm torx, na to naprskal ceočkem pecku a k tomu bodl matku. Asi se jim nedařilo to vytáhnout tak dali těsnění, turbo, přivařili k pecce matku a auto prodali. Koupil známý, nějaký čas to fungovalo pak to začalo pískat. Tak jsem vytasil motor, matku urval a pod svárem zalomený torx. Prvně jsem chtěl sundat hlavu a nechat vyvrtat na fréze, nebo vyjiskřit, nakonec jsem koupil nějaký spešl vrtáček s naletovanou sk destičkou za snad 200, no byly tři průměry, no a normálně jsem to ruční vrtačkou vyvrtal. Kobalťák se toho ani nechytal. Musel jsem teda dát vložku, páč jsem závit dodrbal, vrtání ze šikma, nálitek na hlavě zavazel hlavičce na vrtačce atd. Boj to byl veliký, ale i tak kdyby ta díra vyšla i s trápením na 2000, tak furt to bylo lepší jak to nechat jiskřit nebo něco.
OIII 1.4 TSI 240 000km
FI HTP LPG 340 000km
šulda
Moderátor

Příspěvek od šulda »

Tomas6 píše: 08 zář 2025, 12:41 Správně nabroušený vrták je základ.
A k tomu je potřeba správný a dobře udržovaný brusný kotouč, pak je to brnkačka ;) No vím no, to se mi to kecá když sem se to učil před 40lety a od tý doby jich nabrousil tuny :D
Člověk se pořád učí.
Tomas6
Aktivista

Příspěvek od Tomas6 »

Nekecá. Tak to prostě je. Ono se dá nabrousit vrták aby nějak vrtal, osmičku díru pro šroubek na brance, to nějak nabrousí i ten co to neumi, to půjde za kouře a pištění vyvrtat i polonabroušeným kopytem. Ale nějakou přesnou práci.... Jak když fakt něco přesného, tak vrták koupím nový. Něco dokážu líznout na brusce sám, jestli dobře nebo špatně nevim, na díru v brance je to ok, velké vrtáky od 13mm už nedokážu, nikdy to nevrtalo, tak to dycky donesu klukovi v dědině co to za chvilku pokecu umí. A vedle v dílně co jsou chlapi co dělají s nerezem tak ti vždycky seberou kýbl vrtáků a donesou je nek.do brusírny. A z tama.se.jim.to vrátí jak břitva. Já tam nechal brousit párkrát stromeček a potom vrtal líp jak nový. Tož tak no.
OIII 1.4 TSI 240 000km
FI HTP LPG 340 000km
Odpovědět

Zpět na „Diskuze - MIMO mísu“