zkusím to příště ohřát na padesát

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
Nemusíš příště, prostě přidej trochu metanolu s louhem, uzavři a zatop pod tím.slovacek.milos píše:přitáhli mi nějaký olej husté to bylo jak med prej burákový nebo palmový ale nebyl bílý spíš jak med zkusil jsem dvacku a esterifikovalo se toho tak pět litrů a zbytek je jak původní olej,
zkusím to příště ohřát na padesát
ne úplně v pohod prostě když je ten olej hustá tak se ti to s metanolem nepromáchá a na ten malý objem co zreaguje vznikne želatina, a když to při 5Oti nemícháš pořádně hned tak to taky želatinujehranicka píše:Jestli ti vespod mezi glycerínem a esterem zůstává takovej bílej sajrajt a na hladině metyl, přidej čistej louh už bez metylu. Některý hlavně živočišný sajrajty ho prostě potřebujou víc.
ted sem dělal 40l neurčité sračky, na obalu sice byl rostlinný olej ale kdo ví... směs potřebovala 16g tuhýho 99% louhu na litr!! to je nějakých 640ghranicka píše:Miloši, jakej dáváš poměr na vyfrit se sádlem?
Pořád mi to vychází na půl kila tuhýho louhu na 50l oleje, zdá se mi to moc, ale když toho dám míň, tak se to vždycky zdrcne, metyl přestane reagovat a musím ten louh stejně přidat.
Když dáš louhu málo, dá se to v pohodě zachránit, dělám to snad při každý várce z jedný konkrétní restaurace (to byla ta ze včerejška), kde je pomalu víc sádla než oleje.svars píše: Ano, bylo mi to divný protože většinou mi to vyjde na 5-7g tak sem to radsi zkusil na 2l flasce, preci jen oleje je malo a nerad bych to vyhazoval...
jj, to je přesně ono..... jednou sem to nazkoušku udělal na litru - byl to supr pudinghranicka píše:Když dáš louhu málo, dá se to v pohodě zachránit, dělám to snad při každý várce z jedný konkrétní restaurace (to byla ta ze včerejška), kde je pomalu víc sádla než oleje.svars píše: Ano, bylo mi to divný protože většinou mi to vyjde na 5-7g tak sem to radsi zkusil na 2l flasce, preci jen oleje je malo a nerad bych to vyhazoval...
Pak se vytvoří ne 2, ale 4 vrstvy sedimentu v pořadí zvrchu: metyl, meřo, neesterifikovaná sraženina a dole glycerín s mejdlem. (nějak takhle: http://img405.imageshack.us/img405/1946/sediment.jpg ) Když přidám louh a zahřeju, reakce se zase rozběhne a v ideálním případě se sraženina takřka úplně rozpustí.
Neví někdo, co se stane, když se to s tím louhem přežene?