No ja som najviac zboznoval ked nejaky debilko co ledva dokoncil uciliste, ale mal "tri pindy na cicke" (catar) si liecil komlexi na vojakovy, len preto ze bol Ing.
Ale po rozkaze sme ho vzali do skladu pradla, povedali mu zopar hrejivych slov aj posunkov a uz bol kludny. Ked ho zbadal tak mu salutoval
Inac s Jerichom uplne sushlasim, presne taky loosery to boli.
No pokud si dobre vzpominam, tak prakticky jedinym skutecne objektivnim znakem toho, zda byl nekdo sikanovanej slaboch nebo hrdina, je to, zda kejvnul na ty vyderacsky stbacky praktiky a nechal se iniciovat na mazaka, aby mel dalsi pulrok v klidu a uz zadnej mazlak nedostaval a dvacetkrat denne slovne onanoval, jaky ma jako mazak privilegia a ze uz mu neprislusi rajony delat. Jak se muze vydavat za silaka nekdo, kdo na kolenou s petistovkou v ruce a s holou zadnici pripravenou k poplacani prosil svoje "mucitele" aby se nad nim slitovali, povysili ho na mazaka a prestali ho sikanovat. Jak znamo, kdyz nekdo nechtel zaplatit a drzet tak s temahle nenazranejma bolsevikama krok a hubu, tak od tech kolektivistu dostaval mazlak pravidelne od vice osob (treba i cely roty) najednou, aby se prizpusobil tem slabsim a krivejsim, nechal se zlomit a v civilu pak nesiril tu pravdu o tom, ze vetsina byla moralne kriva a zbabela. No a kdyz se nechtelo nekomu pristoupit na tu neferovou hru proti presile pristoupit a na mazlak se vysral,
tak ho mazaci nechali dozorcim napraskat, ze se mu nechce delat a kdyz rek proc, tak se stal udavacem. Clovek, kterej na vojne nebyl, by si mel uvedomit, ze 99 procent se v tak pomerne brutalnim rezimu chovalo naprosto zbabele a krive, s radosti prosili o povyseni do mazackeho stavu
a v presile otravovali mazlakem ty, kdo se nechteli nechat zlomit.
A jak by na to mel reagovat civilista. Kazdyho poplacance, az ze sebe bude delat hrdinu a nadavat na bonzaky, by mel poslat do prdele jako stbaka a posluhovace kolektivistu a nutit ho, aby se radsi vojnou nechlubil a aby na ni radsi zapomnel. Soucasne by mu ale mel vsechno odpustit, protoze 99 procent civilistu by se pod takovym tlakem v takovej krivarne taky nechalo zlomit a rozhodne by nebyli o nic vetsi frajeri. Proste celou vojnu naprosto anulaovat. Bonzaci casto byli moc hrdi na to aby nekoho prosili aby je vzal pod ochranu toho stbackyho kolektivu, a kdyz na ne uderili v presile, tak si rekli, ze je to nefer a pak treba neco udali. Kazdopadne, jak poplacanci tak bonzaci byli v techto tvrdych neferovych podminkach obycejni srabove a jedinej, kdo ma nejakou moralku, jsou vecni mysi, kteri se nenechali zlomit a bojovali proti stonasobne presile jen pro vlastni presvedceni a cest. Tech ale bylo zanedbatelne mnozstvi, udava se 3 promile az jedno procento. Takze shrnuto a podtrzeno, civilisti a zensky at si vazi jenom vecnych mysi a poplacance a bonzaky poslou do prdele a at jsou k nim radeji shovivavi a velkorysi, nez aby jim kvuli vojne otravovali zivot. Takovy lamani charakteru, jaky probihalo na vojne, se celkem bezne jak za totality tak ve valkach deje, takze civilista by mel byt vlastne rad, ze kdyby neco takovyho proved, tak se mu dostane od poplacancu omlouvani a podpory.
No chlapče, byls vůbec na vojně a kdy a kde, že se tohle v tobě narodilo? Já jsem celou vojnu pětistovku ani neviděl, natož abych ji někomu dal
Jinak vcelku dobré odmašťovadlo vodou ředitelné vyrábí firma Chesterton, počítej ale s tím - ať už to děláš čímkoli, že je potřeba udělat to několikrát za sebou, olej z betonu jakoby leze ven. Dělal jsem to 3x a ještě to bude chtít aspoň jednou.
Kde sháníte ten trichlór a za kolik?
Cha, cha, cha, to se vskutku divim, ze nevite od vasich spolubojovniku, co to bylo zapijeni neboli zapijecka. Jiz za komancu bylo zvykem, ze pri poplacani zadnice se na nekterych utvarech davala poplacancum jako obetina treba lahev chlastu, karton cigaret nebo mensi financni hotovost. To se lze docist na internetu. Nu, a kdyz ledy po revoluci povolily,
fyzicke nasili v podobe placani se zrejme stalo nepotrebnym anachronismem a naopak bylo treba posilit tu ekonomickou slozku lamani charakteru, rozumej, která se pak v civilu provozuje jako korupce. Inu: dengy davaj, svobodu dostanes a budes nas kamarad. A kdo nam neda, nebude nas kamarad a bude trpet o to vic, však on se prizpusobi a nebo si bude muset vybojovat svobodu pestmi. A tak se místo placani zadnice, (nekde fungovaly obe metody dohromady) pristoupilo k mnohem humanejsi ale presto krivacke metode, která spocivala v tom, ze asi pet tydnu před odchodem starsin do civilu bylo mysem nabidnuto, ze kdo jim zaplati petistovku, kterou s nima prochlasta v hospode, tak bude povysen na mazaka a bude mit okamzite vsechna privilegia jako napr. to, ze uz mu nebude nikdo komplikovat vykon surovaciho rozkazu nalejvanim kyblu mazlaku na podlahu.
My jsme to meli za petistovku, nekde to meli za karton cigaret a chlast a u tech elitnejsich utvaru dokonce za triapultisice. To se lze docist na internetu, mam k dispozici dokonce fotku takove zapijecky, kterou jsem stahnul z internetu. Dlouho jsem si myslel, ze je to takova supertajna podstata reseni všech zadrhelu uvnitr ozbrojenych sil, dostanes se do problemu a guma misto aby to resila soudne a poslala to do sveta, tak te zacne vydirat a penize to nakonec srovnaji, zrovna tak jako při kapitulaci a kolaboraci muze armada poskytnout nepriteli kdovijake statky a sluzby. A tak jsem si myslel, ze me za vyzrazeni ty financni estebarny, o kterej nikdo v civilu nemluvi, oddelaji tajny sluzby pro vyzrazeni neoficialniho statniho tajemstvi. Pak jsem ale zjistil, ze armada sama delala mezi zakladakama anonymni pruzkum a na internetu zverejnila, ze na 40 procentech utvaru probihalo lamani charakteru zapijenim zatimco v 60 procentech utvaru klasickym poplacanim zadnice. Takze, jesli si chudacci veterani mysli, ze nikdo nic v civilu o tom jak uzavreli na vojne smlouvu s Mefistotelem, nevi, tak je musim vyvest z omylu, protože to zverejnili samy gumy na internetu. Co vim, tak pramalo civilistu vi, ze taky existovaly tzv. vecne mysi, ktery, pokud nakonec taky nezaplatili, tak byli dal a dal sikanovani hlavne ze zarlivosti poplacancu a museli si respekt vybojovat pestmi. Pokud vim, tak prej třeba u absiku za komancu zadny pasovani nebylo, protože jim to bylo proti srsti hrat si na nabor do stb. Znam jednoho vs, kterej slouzil mezi vs u geodezie v Ralsku, kde pasovani nebylo a když ho preradili do Tabora, kde se na to tvrde hralo (tam pritom polili jednomu chlupy u ptaka chlastem a pak to zapalili), tak jim celou dobu lhal, ze uz je pasovanej, aby mel od mazarny pokoj a vyslo mu to. Vzpominam si na jednoho sedlaka od Budejek, kterej první den na vojne, kdyz se ho zeptali, zda jim radeji zaplati a bude mi klid, nebo bude dal trpet a bude si muset svobodu vybojovat pestma pronesl naprostou klasiku: Ale kluci, ja jim tu petistovku radsi dam a budu mit pokoj, však ja si ji zase z mych mysi zpatky vymamim. A takle uvazuvalo 99 procent zakladaku. Co se tech poctu iniciovanych a vecnejch mysi tyce, tak to vim zase z internetu. Za komancu si gumy u delostrelcu ve Stribre vedli evidenci o tom, kdo se nechal poplacat a jednej vecnej mysi při odchodu z vojny sdelili, ze patri mezi jediny tri vecny mysi mezi tisicem poplacancu. Takze pouze tri promile tam prošli nezlomeni. Co se tyce naseho utvaru, tak tam vim jen o jednej vecnej mysi asi ze 120 lidi, ten pracoval v civilu jako vyhazovac. Mozna ze jich tam bylo o jednoho, dva vic, ale o tom nic nevim, protože jsem si zadnou evidenci o jinych rotach nevedl.
No a co se situace na naší rote tyce, tak u nas bylo asi 15 zapitcu a 4 mysi (vcetne me).
Moje spolumysi si plnili naprosto vzorne a ani jednou se za celej pulrok nevaleli před zapitcema na becku, zatimco ja jsem byl po obede tak lenivej, ze jsem ani jednou nesedel u stolu a svy místo na becku jsem si vždy uhajil v jakychsi mikrostrkanicich se starsinama. A kdo byl poslusnejsi, plnil si a choval se zbabeleji a servilneji, tak tomu byla pochopitelne nabidnuta nejdriv iniciace. Takze ty dva nejvetsi plnici byli zapiti jiz pet-šest tydnu před odchodem starsin do civilu, zatimco tomu dalsimu, kterej mel se starsinama ke konci jejich funkce jakousi ministrkanici, bylo vyhrozovano, ze jestli bude vzpurnej, tak ho nikdo nezapije a bude mysi dal a dal. A hle dostal strach, rychle se prizpusobil a za další tejden nadsene oslavoval, ze uz to ma taky za sebou. Ja jako nejvetsi vzpurnak jsem jako jedinej o iniciaci absolutne nejevil zajem, nechtel jsem před nekym klecet s petistovkou v ruce a prosit ho o zruseni poroby a dokonce zivota mu byt vdecnej, ze mi na zaklade stbacky smlouvy ulehcil život. A když uz mi další dva tydny nabizeli moznost vykoupeni, a ja ji stále odmital, udelali starsinove cosi, na co mam svůj vlastní nazor a co taky mohu pripadne verejne prezentovat.
Jinak jsem byl predpredposledni nastupak 2003 / 2004 a slouzil jsem u CO v Jindrichove Hradci.
Tak doufam, ze jsem takovemu odbornikovi jako vy osvetlil, co to byla financni iniciace.Tyhle sahodlouhy blaboly pisu, ne ze bych byl tak dulezitej a tak se v tom vyzival, ale jen proto, ze, kdo na vojne nebyl, tak absolutne nevi, na jakych mechanismech a intrikach mazarna fungovala a mysli si, ze 99 procent vojaku byly spravni chlapy a velky hrdinove a ze si k nim nikdo nic nedovolil a ze sikana postihovala jen jakysi slabossky odpad, který strasne trpel a z ktereho se nakonec vylíhli bonzaci. Ze slo především o prizpusobeni a deviantni lamani charakteru a jakousi absurdni komedii to si jaksi nechtej nasi civilisti a především nase picky (ohromny fandove armady) jaksi vubec pripustit. A pritom se michaji do věci, o kterych vi uplny prd a fanaticky soudi na zaklade propagandy poplacancu, která je ne nepodobna te (vcetne nejruznejsich lzi), co delali bolsevici a fasisti o svych odpurcich. Tak je rad vyvedu z omylu a myslim si, ze jde jenom o to, jesli jsou poplacanci v civilu ochotny slevit ze svyho falesnyho nabubrelyho zelenyho ega a rict o sobe, zda se nechali iniciovat nebo si museli svobodu pestmi vybojovat. Kurva, tak at jednou vyjde cela pravda najevo a at si na to udela kazdej svůj vlastní nazor a at tu nikdo nesiri nejakou vylhanou propagandu.
Musím konstatovat, že až na vyjímky peněžní vydírání za mne nebylo, aspoň u nás na ůtvaru/1976 - 78/ , šlo spíš o psychický teror , který se nedal vykoupit penězi, pouze oddanou poslušností a dočkání se mazáctví. Ono 90 kč na měsic, co byl žold to moc nešlo a podpory z domova většinou nebyly žádné, protože třeba můj otec prohlásil, že mám všeho co potřebuji ažaž..Horší bylo, že velcí mazáci byli současně i poddůstojníci , někteří již dokonce i kandidáti strany.. Takže třeba při mém extempore , kdy svobodník vrazil facku mému kolegovi vojínovi a já mu ji ihned za kolegu vrátil ,/ neboť kolega byl z jiného těsta/ se na mne vrhli dva desátníci chytli mne a zmíněný svobodník, vyžrané prase mne nakopl do holeně. Na víc se nezmohl, protože to byl sráč. A soudruzi nelenili a dali mi ROZKAZ abych je následoval a před velitelem roty prohlásili, že jsem napadl poddůstojníka.. Takže spojení mazáctví s funkcí a hodností je nejhorší kombinace. Vojna byla "přínosná" v tom, že mladý člověk v civilu si většinou kamarády vybírá a vůbec netuší, když je nucen přebývat ve dne v noci s velkým množstvím jiných lidí přibližně stejného věku /kdo byl na internátu to již věděl/ kolik je na světě idiotů, pitomců , zbabělců, slouhů a dalších druhů lidské povahy a charakteru. Když se k tomu přidá mladá nezkušenost a stádnost zmíněných , je z toho tenhle lidský bordel. Tehdy jsem získal názor, že tak 8 z 10lidí jsou kreténi a ani dnes bych moc neměnil. Je to možná příkrý odsudek, říkal jsem si, zda není chyba ve mně, ale mám za to, že ne..Tam se projeví téměř každý.., bohužel. A to jsme nebyli v boji.., ale možná bych byl překvapen.. Proto se největší přátelství získávají v boji, kde jde o kejhák, protože tam je každý obnažený až na dřeň....
No tak to byls šmejde na pionýráku a o skutečný šikaně víš kulový s přehazovačkou, to si teda piš
Tvůj spolubojovník popisoval jako šikanu že musel dělat rajóny za mazáky,
Tři týdny před odchodem mazáků do civilu se ožralý blbeček VM díval na Chlapci a chlapi a nechajíc se inspirovat hláškou: „Co je černé, bude bílé“, zavzdychal:“ Hoj, to byla za komunismu šikana, proč bychom to nemohli vyzkoušet teď, ha, na rajóny (úklid) už nám tu zbývá jen Frolda (poslední myš).“ Měl jsem podle rozkazu přidělen úklid klubovny. Úklid řídí dozorčí roty, který je zodpovědný za jeho hladký průběh a za to, že nikdo (mazáci) nebude do něho zasahovat. Ani nevim, jesli je jeho povinosti hlasit nalejvani mazlaku sodovi. Sám bych úklid provedl pouze vytřením vodou s jarem, což by mi zabralo nanejvýš deset minut. Blbeček VM za asistence blbečka JK mi ale rozpatlal v koutu místnosti po podlaze mazlavé mýdlo (tzv. mazlák) říkajíc přitom, že víc už od mazáků dneska nedostanu. Inu tak hodina práce navíc, ale co, byla to férová provokace, na to nelze nic namítnout, tak jsem si odešel pro šůrovák (uklízecí nářadí) rozhodnut, že úklid provedu. Když jsem se vrátil, nevěřil jsem vlastním očím. Další ožralý blbeček DL mezitím, co jsem byl pryč, rozpatlal mazlák téměř po celé místnosti. Dohromady asi tři hodiny práce. Chtěl jsem jít na pivo a ne se někde potit u ohavné mazlavé kaše. Ještě by mi v hospodě zavřeli. Tak jsem jim řekl: „Heleďte chlapci, když jste mi takové (mega)množství mazláku nandali skoro ve třech lidech, tak byste mohli jednat férově. Pokud ten druhý mazlák vezmete zpět a jeden z vás mi s jeho úklidem pomůže, tak OK, jinak se vám „vyseru“, půjdu si lehnout na postel a dělejte si, co chcete. Kdo chce moc, nedostane nic. Víte, co se stane. Dozorčí roty zavolá „gumu“ (vojáka z povolání), aby mě přišel povzbudit v chuti do práce a nezbude mi nic jiného než říci, proč nechci makat. Blbeček VM odvětil:“Tak si nás klidně napráskej, nám se vůbec nic nestane, my jsme s gumou stejně na tebe domluvený a ta nás ještě pochválí, že tě správně vychováváme a rozkáže ti šůrovat.“ Ještě jsem se pak několikrát pokoušel úklid začít, ale při pohledu na to Žluté moře jsem zase rychle zalezl znechucen zpět na postel. Tak dozorčí zavolal gumu a já jsem gumě vysvětlil, proč, že se mi dělat nechce. Dva blbečci za to dostali šest dní bez vycházek a pak šli do civilu, třetího ani guma neodhalila.
Cha, cha, cha, kdybych chtel, tak uz jsem mel davno zaplacino a zadnej mazlak bych uz nedostaval. Jenze me to clenstvi ve strane tech, kdo se nachali vydirat, aby se měli dobře a byli pod ochranou, opravdu nerajcovalo. A co se tyce provadeni rajonu, tak si uz nepamatuju, jesli ma dozorci za povinnost hlasit sodovi narusovani poradku na rote, to znamena i to, ze tam někdo rozlejva mazlak. Pokud jo, tak mel zavolat SODA na ne a ne na mne a ze mne by se nestal „udavac“. To je jenom o tom, jak by to asi spravne fungovat mělo. Za bojove situace, az by vlastní vojaci hazeli spolubojovnikum pod tank jezky, tak by to byl taky pruser a opravdu nevim, jak by se to resilo. A co se pionyraku tyce, tak mate naprostou pravdu, kdybych jim hned zaplatil, tak bych dneska vzpominal na vojnu taky jako na pionyrak, protože ty mazarny si tam prizpusobivci uzili opravdu zanedbatelne minimum.
Jinak rikam, kdo zaplatil nebo si nechal naplacat, tak at se moc nevytahuje. Chapu ze se pod takovym tlakem nechal pokrivit, omlouvam ho, ale at radsi v civilu drzi hubu a na vojnu zapomene , protože zil na ukor tech, kdo zaplatit nechteli.