Maďarsko 1956

zcela mimo automobilovou tématiku

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
tommi 81
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Maďarsko 1956

Příspěvek od tommi 81 »

V květnovém čísle časopisu VÁLKA-REVUE je stručný článek o průběhu povstání Maďarů proti komunistické vládě v r.1956. Je to solidní časopis o vojenské historii,takže u článků uvádí zdroje a literaturu,ze kterých čerpá.
Jako pár detailů za zmínku stojí,že s komunisty byli pouze příslušníci tajné policie,zatímco armáda a četnictvo se přidalo na stranu obyvatelstva,takže prostřednictvím "zvacího dopisu" nemohla jak jinak než přispěchat pomoc Rudé armády.Nejspíš v rámci zachování tradice rusko-finské války byla první vlna "pomoci" s 30.000 muži a 1.100 tanky a další obrněné techniky obyvateli odražena a Rusové se museli vrátit se 150.000,potom už vítězství nestálo nic v cestě. Mezitím Rusové zatkli v rozporu s mezinárodními právy vládní maďarské představitele při jednání o zastavení bojů.
Za své mluví fakt,že počet maďarských obětí není přesně znám,22.000 lidí bylo odsouzeno,13.000 bez soudu vězněno v internačních táborech.K trestu smrti bylo odsouzeno 229 lidí,popraveno ovšem bylo 350.
jericho-3
Aktivista
Odpovědi: 0

Příspěvek od jericho-3 »

Můj otec mne neprozřetelně vzal v roce 1968 na propagační film pro vyvolené o Madarsku 1956, byli tam samé uniformy, a důležité civilní ksichty , bylo mi 14 let, politice jsem moc nerozumněl, ale čeho jsem si všiml, jaké tam bylo ticho/i než zhasli/ a jak lampasáci a ostatní klopili zrak a styděli se jeden před drůhým, bylo to tak intenzivní, že jsem pochopil, že všichni moc dobře věděli, že je to lež a že oni jsou jen sračky, které držely hubu..O filmu nemá cenu mluvit, byla to slátanina, která měla ukázat, jak by to dopadlo, kdyby ten ruskej ksindl nepřijel s tanky...Ale tu atmosféru nikdy nezapomenu, ta sebranka dobře věděla, že jsou jen prodejné děvky...
nepropadat panice...
Odpovědět

Zpět na „Diskuze - MIMO mísu“