Když totiž zkratuju svorky autobaterie normálním kabelem, např. co se používá v autoelektrice, tak ten prostě shoří jak papír.
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
Taky se to pokusím vysvětlitSLÁDEK píše:Aha, tak tos mi to moc nevysvětlil - potřebuju to tak nějak selkým rozumem - prostě - když vemu to schéma podle Jaryna a budu to napájet autobaterií zabije mě to, když na to šáhnu, nebo né?![]()
![]()
Když totiž zkratuju svorky autobaterie normálním kabelem, např. co se používá v autoelektrice, tak ten prostě shoří jak papír.
Kód: Vybrat vše
http://www.etm.cz/?art=357
Díky.jezkovich píše:2jaryn: Gratuluju, máš to nádherně zpracovaný. Klobouk dolů.
Jen bych se chtěl zeptat jak měříš to napětí, resp. jak poznáš že je tam zkrat?
A jak olej prohánět filtrem? předpokládám že teda stačí samospád a neni potřeba čerpadlo, když to papír jen obtéká.
Jj, je to tak - z obrazovky / do obrazovky. Materiál filtru se žádným způsobem neúčastní filtrace, pouze na něm nečistoty ulpívají.Zdenda píše:No nevim, Pavle. Buď je materiál tý harmoniky natolik jemnej, že ty částice zachytí mechanicky, a pak vlastně nepotřebuju šaškovat s napětím, a nebo je hrubší, můžu skrz něj hnát olej v tebou popisovaném směru, ale částice se nebudou usazovat v koutech, ale projdou harmonikou až na desku. Takže bych se přikláněl k nepropustný harmonice a směru proudění do obrazovky/ z obrazovky
Jistej si ale nejsem
No právě proto tam musí být ta čtvrtka i kolem elektrod, aby se nečistoty nemohly odvalovat. I když spíš by dotykem na elektrodě získala opačný náboj a putovala zase na druhou stranu, takže čtvrtka je tam pro zrychlení filtrace. Vzhledem k velikosti filtrovaných částic, působí papír jakoby taková "pórézní houba", do které je nečistota elstat. silou vtažena a zachycena, a tak nemůže být strhávána proudem oleje. Pokud by k tomu docházelo, tak je zřejmě na čase tu harmoniku vyměnit. Tak to aspoň vidim já.Pavel píše:... Nějak mi ta harmonika postrádá účel když se částice uchycují na odizolavaných eletrodách. A není žádná síla která by držela částice proti směru proudění, pouze vertikální (kolmá) síla k elektrodě, tudíž se částice pomyslně bez problémů odvalují a většina jich stejně pak na konci elektrody stržena proudem kapaliny....
Proč je tam ta harmonika?Pavel píše:Když je proudění směrem z/do obrazovky, tak proč je tam potom tedy vlastně ta harmonika? Nějak mi ta harmonika postrádá účel když se částice uchycují na odizolavaných eletrodách. A není žádná síla která by držela částice proti směru proudění, pouze vertikální (kolmá) síla k elektrodě, tudíž se částice pomyslně bez problémů odvalují a většina jich stejně pak na konci elektrody stržena proudem kapaliny.
Možná se mýlím, ale pak jediné řešení by bylo harmoniky v prostředku jakoby prostřihnout aby zůstali na elektrodách jen takové véčka a proudili by to zleva/zprava a částice by se zachycovali.
Jinak fakt nevím co jiného by udrželo ve velikémmnožství částice na elektrodách.