Stingray píše:
Vodný intercooler ma účinnost v dobre doladenom systéme cca 115%.
Vzduchový intercooler ledva dosahuje 65% v klasickom systéme a 85% v presne vyladenom systéme.
Promiň že rejpu ale co je 100% ? Klasiký vodní ?
Pokud si to neplác jen tak, ale něco o tom víš, tak jak vychází velikej ten vodní chladič (voda-> vzduch). Já nejsem žádnej odborník, tak se upřímě ptám. Podle mě když mám odvézt stejný chladící výkon do stejného prostředí tak ten chladič musí být zhruba stejně velký (možná malinko menší - vody je tam míň) . Jestli sem si něco neuvědomil tak mě opravte, protože pořád nechápu , proč by měla bejt voda lepší než než klasika. Kromě úbytku velkejch trubek, nebo když se dá do vody led před sprintem, tak to pomůže ale jenom na chvíli.
Treba si dať pozor na percentá! Vodný intercooler je to najlepšie čo sa dá použiť na schladenie stlačeného vzduchu. W/A IC je schopný dosiahnuť 115% účinnost.
Pre zaujímavosť vyrabajú sa vo výkonových verziách aj 5000PS kde sa klasický vzduch/vzduch nie je vôbec možné použit. (velkost/tlakové straty) ú schoné vydržať tlak cez 12BAR!!! To je tlak používaný v dizlových traktoroch (tractor pulling). John Deere race traktor ( preplnanie tlakom 198psi!!)
Len pre zaujímavost viete si predstaviť akú teplotu má vzduch stlačený dvoma turbami na 12bar??? Prečo asi vodný intercooler??
ak na vstupe intercoolera je 200°C a intercooler ho schladí o 120° tak jeho efektivita je 120/200 x 100 = 60%. Voda má najlepšiu schopnost pre transfer tepla preto je vzhladom na veľkost W/A IC shopná vysoko prekračovať hodnoty klasických A/A IC.
Naposledy upravil(a) Stingray dne 03 led 2007, 08:14, celkem upraveno 1 x.
Stingray: "To je tlak používaný v dizlových traktoroch (tractor pulling). John Deere race traktor ( preplnanie tlakom 198psi!!)
Len pre zaujímavost viete si predstaviť akú teplotu má vzduch stlačený dvoma turbami na 12bar???
Prečo asi vodný intercooler??"
protože ten traktor v zátahu jede hrozně pomalu na to aby mohl náporem vzduchu chladit klasicky IC
Sem asi hroznej rejpal, ale ta vaše účinnost 115% by znamenala že zchladí vzduch na nižší teplotu než je výstupní teplota chladiva a to je termodinamický nesmysl (tuším první zákon). Já ty Vaše procenta pochopil jako chladící výkon. Ano v některých extrémních případech asi jiná cesta neni, ale já řeším použití v našich autech a ne ve speciálech na sprinty. Viděl sem dost fotek kde byl motor 4litr, turbo s průměrem přes 25cm, malinkatý vodní IC (v porovnání se vzduchovým) a nádoba na studenou vodu. Před startem se do ní nasype led->chladící médium s velkou tepelnou kapacitou pod teplotou okolí, pak následuje 10 vteřin maximálního výkonu, roztání ledu a ohřátí vody. Pro tento účel nemá voda konkurenci, ale nemůžu po ujetí 5km měnit vařící vodu za studenou, ale musím ji chladit zase chladičem, který bohužel ohřívá zase vzduch(což je dost nevděčné médium). Vy tvrdíte že je lepší chlazení principu A o proti klasickému B:
Já tvrdím že to tak neni, spíš je ještě horší. Ale uznávám že v některých aplikacích nemá konkurenci. Howg domluvil sem
Vento, AFN 81kw + čip (zatim nevim kolik ale jede líp než orig. 81kw )
[quote="Radim205D"]Stingray: "To je tlak používaný v dizlových traktoroch (tractor pulling). John Deere race traktor ( preplnanie tlakom 198psi!!)
Len pre zaujímavost viete si predstaviť akú teplotu má vzduch stlačený dvoma turbami na 12bar???
Prečo asi vodný intercooler??"
protože ten traktor v zátahu jede hrozně pomalu na to aby mohl náporem vzduchu chladit klasicky IC
Si uvedom akú blbosť si povedal......... ak niekto videl niekedy intercooler napr. Nissan Skyline s 1000PS tak to je pekne velký a mohutný kus hliníku......teraz si uvedomnte že ak má dizel motor disponovať výkonom 3000PS tak na to treba obrovské kvantá vzduchu a nafty. Tak obrovské množstvo vzduchu nevie klasický A/A IC efektívne schladiť.
skodik píše:tak je někde zrada ,protože fabie zas takovej výkon nemá
fabie ,golf IV ,octa TDI PD maj ten chladic na zpatecce nafty do nadrze, je to kvuli tomu ze u PD se palivo hodne ohriva a bez toho chladice by v lete mohla mit nafta v nadrzi klidne hodne pres 100C coz je nezadouci
jinak kdyz se zapoji chladic na privod do cerpadla tak to muze mit prinos na vykonu cca 2-3k ,ale pri beznym jezdeni hlavne v zime to muze zase delat potize
podelny motory tdi pd, maj pred filtrem malej ohrivac na naftu vodou z chladiciho systemu a zase z hlavy maj chladic nafty zase vodou, ale je to tak zpravne a funguje to udrzuje to naftu kolem 60-70C° coz je pro beznej provoz idealni
skodik píše:tak je někde zrada ,protože fabie zas takovej výkon nemá
fabie ,golf IV ,octa TDI PD maj ten chladic na zpatecce nafty do nadrze, je to kvuli tomu ze u PD se palivo hodne ohriva a bez toho chladice by v lete mohla mit nafta v nadrzi klidne hodne pres 100C coz je nezadouci
jinak kdyz se zapoji chladic na privod do cerpadla tak to muze mit prinos na vykonu cca 2-3k ,ale pri beznym jezdeni hlavne v zime to muze zase delat potize
podelny motory tdi pd, maj pred filtrem malej ohrivac na naftu vodou z chladiciho systemu a zase z hlavy maj chladic nafty zase vodou, ale je to tak zpravne a funguje to udrzuje to naftu kolem 60-70C° coz je pro beznej provoz idealni
toto je chladič, tedy spíš výměník z Audi A8, chladí tam palivo jdoucí zpět do nádrže
Nazdar já se z vodními IC setkavam dost často a to u lodních motoru a Sprinklerovich čerpadel které pohani disl motor převážně Iveco ne John Deer.U lodních motoru je motor chlazeny přes vimněník chlazenej vodou s moře a zaroveň prochází i přes IC a voda vychází z výfuku za turbem do moře. Lodní motor sem spravoval jen jednou ale u motoru co sou u Sprinkleru ktery dělám často je chlazeni dělané podobně a kdyš oddělám hadici o IC tak je vzduch dost studeny ale je to závisle na teplotě vody v nádrži v lete je jiná než v zimě tím pádem by měl myt v zimě motor větší.
Myslím že u aut je to zbitečny pokud nemate zajištěny přívod chladne vody když má chladicí kapalina 90stupňu tak teplota vzduchu v sání bude o něco niší .
Asi to má význam jen u motoru kde mate možnost chlazeni IC vodou která neprochází chladícím systémem motoru a má stalou teplotu .
Dnes jsem navštívil kamarády u Forda a zjistil jsem , že Focus RS byl vyráběn s tímto vodním intercoolerem, zjistil jsem cenu- teď se radši posaďte: prodejka s daní- 78.022,- Kč a chladič k tomu- 18.000,-. To skutečně není překlep. Čao.
Holz-tdi píše:Dnes jsem navštívil kamarády u Forda a zjistil jsem , že Focus RS byl vyráběn s tímto vodním intercoolerem, zjistil jsem cenu- teď se radši posaďte: prodejka s daní- 78.022,- Kč a chladič k tomu- 18.000,-. To skutečně není překlep. Čao.
vodný výmenník je 3800sk, vodný intercooler do 15tis.
a chladic neni problem vyrobit, pouzit nejakej vhodnej z topení nebo zmensit klasickej vodní. Nevidim v tom problem. otazkou je porad ta ucinnost, protoze, to ze to ma nejakej podělanej traktor nic neznamena a na 95% nadupanejch aut je videt FMIC a ty lidi asi vedí proc a o penezich to taky nebude. Takže si myslim, že se to opravdu využívá pouze tam, kde neni z jakehokoliv duvodu mozna instalace FMIC. A pokud je jedina vyhoda, to že to ma nacpany ledem na sprintu vetsí učinnost, tak to je pro montaž pro vetsinu lidí tady asi malo. teda krome Stinga, kterej pokud s tim svym 350PS zazrakem nezajede pod 13,00 asi odejde kanalama