Dymák píše:Nikde nečtu, že by padla otázka na twin turbo... Otázka zněla: velký turbo na malej motor!
Popřemýšlej hlavou co se v tom článku píše, pak se omluv

Moderátoři: šulda, Moderátoři
techi píše:No nepřímo jsem to myslel jako otázku na paralelní/dvoustupňové přeplňování. Díky za odkaz.kiklop32 píše:https://www.turbobygarrett.com/turbobyg ... een_turbos
Když se zeptám polopaticky, bude schopné malé 1749V plnit třeba 1,8b v malých otáčkách bez přetěžování ?
Dymák píše:Když si pročteš článek co jsem poslal, tak tam je psáno, že za určitých podmínek budou dvě malá turba ( 2x 1749V ) nabíhat rychleji, než větší turbo. Ale je to relativní vzhledem k energii spalin.techi píše:Neřešte otázky roztáčení atd. Myslel jsem to teoreticky.
Původní dotaz byl právě k twinu, čím by asi krmil ty zbylé dva válce? Slaninou?
Dovolim si nesouhlasit, opet zde narazime na obvodovou rychlost dve mensi turbodmychadla stejne konstrukce jako je to velke se budou roztacet drive nezli jedno velke,... ale pouze za urcitych podminek, ktere je nutno dodrzet ... jakych? To nemam sebemensi potrebu sdilet.The notion that two smaller turbos will build boost faster than one large turbo is not always accurate because even though the turbos are smaller, each one is only getting half of the exhaust flow.
za co se mám omlouvat?kiklop32 píše:Popřemýšlej hlavou co se v tom článku píše, pak se omluv
ty jsi na to reagoval článkem o twinech/paralelech.... a já jen upozornil, že otázka se týkala bezpečnýho tlaku!techi píše:Dobrý den, mám čistě teoretickou otázku. Říká se, že bezpečný tlak pro GT1749V je nějakých 1,2b. Ale co kdyby nedodávalo vzduch pro 4 válce ale jen 2, tedy litr zdvihového objemu ? Znamenalo by to, že by "bezpečný" tlak byl vyšší ?
Forest píše:Dovolim si nesouhlasit, opet zde narazime na obvodovou rychlost dve mensi turbodmychadla stejne konstrukce jako je to velke se budou roztacet drive nezli jedno velke,... ale pouze za urcitych podminek, ktere je nutno dodrzet ... jakych? To nemam sebemensi potrebu sdilet.The notion that two smaller turbos will build boost faster than one large turbo is not always accurate because even though the turbos are smaller, each one is only getting half of the exhaust flow.
Vzhledem k tomu, že málo lidí je schopna položit otázku a dát dostatek informací co, proč, jak, k čemu, tak je lepší se zamyslet k čemu to asi chce. Jinak jsem měl výhodu, nedávno jsem to taky studovalDymák píše:sorry za, ale jen na vysvětlenou
za co se mám omlouvat?kiklop32 píše:Popřemýšlej hlavou co se v tom článku píše, pak se omluv
otázka zněla:ty jsi na to reagoval článkem o twinech/paralelech.... a já jen upozornil, že otázka se týkala bezpečnýho tlaku!techi píše:Dobrý den, mám čistě teoretickou otázku. Říká se, že bezpečný tlak pro GT1749V je nějakých 1,2b. Ale co kdyby nedodávalo vzduch pro 4 válce ale jen 2, tedy litr zdvihového objemu ? Znamenalo by to, že by "bezpečný" tlak byl vyšší ?
OK, že "techi" maskoval svůj dotaz (ikdyž se mohl zeptat konkrétně) je jedna věc, a že ty jsi zřejmě mistr šifer je věc druhá
Hele přečti si znovu co si napsal a pak se zamysli nad pojmem "perpetum mobile"Dymák píše:když jsme u tý teorie - proč třeba nejde výcestupňový paralelní přeplňování, kde by jedna turbína poháněla druhou, větší? Myšleno tak, že za klasický turbo bych před coolera vrazil ještě jedno větší, který by nepoháněly výfukový plyny, ale stlačenej vzduch z prvního turba, a tím pádem by se znásobil plnící tlak - taková převodovka na vzduch
nebo to už někdo postavil? Ptám se, páč nevím
něco takovýho existuje, jmenuje se to expanzní turbína, může to sloužit na snížení teploty nasávanýho vzduchu, ale v žádným autě to asi nenajdeš.Dymák píše:když jsme u tý teorie - proč třeba nejde výcestupňový paralelní přeplňování, kde by jedna turbína poháněla druhou, větší? Myšleno tak, že za klasický turbo bych před coolera vrazil ještě jedno větší, který by nepoháněly výfukový plyny, ale stlačenej vzduch z prvního turba, a tím pádem by se znásobil plnící tlak - taková převodovka na vzduch
nebo to už někdo postavil? Ptám se, páč nevím
Turbochlazení využívá expanze plnicího vzduchu v turbíně. Tento systém
využívá dvou turbodmychadel. Turbína prvního z nich je poháněna výfukovými plyny
z motoru a pohání kompresor K1, který vzduch stlačuje ze stavu 0 do stavu 1 jako u
normálního přeplňování. Vzduch je za kompresorem ochlazen v mezichladiči, kde se
díky ztrátám částečně sníží i tlak. Následně vzduch vstupuje do kompresoru K2, který je
poháněn turbínou T2, a je stlačen na stav 3. Vzduch se opět ochlazuje v chladiči Ch2 na
stav 4 a následně ještě ochlazen expanzí v turbíně T2, čemuž odpovídá stav 5. Tímto
způsobem chlazení je možné v konečném bodě 5 dosáhnout velmi nízkých teplot, které
mohou dosáhnout i k bodu mrazu.