Termostat
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
já chci čerpat vařenici MERO, která je přeci jen řidší než čistý olej, fakt je, že to čerpadlo se v benzínu zároveň chladí, zkusím to a dám vědět. Spíš mi ale jde o funkčnost systému jako celku, komponenty je možno dochytat. Existuje přece spec čerpadlo na olej na 12V a to musí ve vařenici makat hravě.peopleman píše:Já měl větší čerpadlo z Audi V8 na benzín a naftu-to stříkalo jak blázen,ale pak jsem čerpal olej,to už teklo čirůčkem a za cca hodinu se spálilo.
DmX
Nalej a uvidíš
A kam pustíš zpátečku? Do Meřa nebo do nafty?divermax píše:Hele, když už jste u těch teorií přestaveb, co určitě fungujou, dělám si teď Astru kombika na celoroční provoz na vařenici a napadlo mě následující řešení.
-místo rezervy dát starej plynovej toroid a plnit ho čistou naftou
- místo nádrže z dieslu dát nádrž z benzíňáka s čerpadlem
- pod čerpadlo dát spirálku z opláckýho filtru (nebo varný konvice na 12V) a ohřívat zesádelnatělou vařenici, spínat klidně ručně
- co nejdřív obě nádrže spojit téčkem a do vedení k toroidu dát lehký zpěťák ze sání na fiátka (pár se mi jich tu válí) nepřijde do styku s vařenicí, tak ho to nerozežere
A teď jak by to teda mělo fungovat![]()
-s vypnutým čerpadlem, (které má dost tuhej ventil na výstupu) by se měla sát nafta na rozjezd z toroidu a zároveň zapnutá spirála ohřívat sádlo v nádrži pod čerpadlem
- po vyexperimentovaném čase, kdy se rozpustí sádlo, (předpokládám, že to nebude dlouho trvat) zapnout čerpadlo v nádrži a do potrubí nahnat pod tlakem ohřátou vařenici, zpěťák se zavře rozdílem tlaků, bo vstříkovací čerpadlo nemá takový odběr
- před zastavením na noc vypnout čerpadlo a nasytit potrubí a vstřik naftou (zimní)
Na papíře to vypadá hezky, ale může to fungovat?
DmX
Elektronika auta a technika........
776 829390
776 829390
nechci tahat olej, ale mero a to je precijen ridsi, az se k tomu dostanu, tak to poradne otestuju. Co to cerpadlo 12V, co se inzeruje na olej? Co to je za cerpadlo co píšeš?oldaf píše:Čerpadlo z benzina ti olej neutáhne ani v létě natož v zimě, problém s tím má i naftové podávací čerpadlo. Už tady mám asi 5 naftových čerpadel spálených. Teď laboruju s čerpadlem z ESP, to zvládne i hustej olej.
DmX
Nalej a uvidíš
To ne, ale v zimě tomu bude přeci jen nějakej kilometr trvat než se ohřeje a tý nafty zpátečkou to tam nachlístá celkem dost, tak jen přemejšlim jestli se to vyplatí a nebylo by lepší míchat MEŘO rovnou s naftou.divermax píše:Zpátečka jde do filtru a pak do meřa, ta trocha nafty mu neublíží![]()
DmX
Elektronika auta a technika........
776 829390
776 829390
divermax píše:nechci tahat olej, ale mero a to je precijen ridsi, az se k tomu dostanu, tak to poradne otestuju. Co to cerpadlo 12V, co se inzeruje na olej? Co to je za cerpadlo co píšeš?oldaf píše:Čerpadlo z benzina ti olej neutáhne ani v létě natož v zimě, problém s tím má i naftové podávací čerpadlo. Už tady mám asi 5 naftových čerpadel spálených. Teď laboruju s čerpadlem z ESP, to zvládne i hustej olej.
DmX
http://aukro.cz/item1262197554_cerpadlo ... a4_a6.html
hranicka píše:Když se tu probíraj ty termostaty, teď dělám 140W elektrickej předehřev, termostat mi vypíná až při 110°C, není to na lucase moc? vstup s výstupem čerpadla se vyšlusuje a předehřev bude zařazenej v tý smyčce, do který bude současně i přítok oleje.
No nevím ale 140wattama olej v zimě na 110°C neohřeješ.
On ten termostat má celkem velkou hysterezi, vypíná při 110°C a zapíná při cca 70.
Zkoušel jsem to ohřejvat a regulovat elektronicky, ale to topení je hodně malinký - hliníková kostička cca 1,5x4x4 cm a do tak malý plochy vyzářit 140W, to se ukázalo jako velký umění. Polovidiče prostě odcházely, nevydržel ani 140W TO-247 jednoohmovej odpor. Nakonec se ukázal jako spolehlivej ohřívač tranzistor TIP36C s 56Ohmovým odporem mezi B a C, na druhý straně ten termostat a uvnitř tý kostičky navrtanej docela složitej labyrint. Celý to následně bude přitlučený a zalepený epoxidem na ty dvě trubky od vstřikovacího čerpadla (až bude hotovo, nafotím). Na stole se ukázalo, že to funguje a hlavně je to hodně rychlý, takže do 1km by mohlo bejt zahřáto dost na to, abych mohl přepnout na olej.
Zkoušel jsem to ohřejvat a regulovat elektronicky, ale to topení je hodně malinký - hliníková kostička cca 1,5x4x4 cm a do tak malý plochy vyzářit 140W, to se ukázalo jako velký umění. Polovidiče prostě odcházely, nevydržel ani 140W TO-247 jednoohmovej odpor. Nakonec se ukázal jako spolehlivej ohřívač tranzistor TIP36C s 56Ohmovým odporem mezi B a C, na druhý straně ten termostat a uvnitř tý kostičky navrtanej docela složitej labyrint. Celý to následně bude přitlučený a zalepený epoxidem na ty dvě trubky od vstřikovacího čerpadla (až bude hotovo, nafotím). Na stole se ukázalo, že to funguje a hlavně je to hodně rychlý, takže do 1km by mohlo bejt zahřáto dost na to, abych mohl přepnout na olej.
W
hranicka
vsechna cest, mate to zmaknute, zejmena to technicke provedeni prvku a zarizeni, ale, zkousels spocitat, za jak dlouho ohreje topny vykon o 140W 1kg oleje za idealnich podminek dokonale izolace (teoreticky)? Ja preji experimentum a zkouseni, ale ty casove hodnoty vychazi opravdu mizerne pro tak maly vykon...
pro 1 kg oleje, vykon 140 W, delta T=110 a merne tepelne kapacity cca. 1900 Kj.kg-1.K-1 to vychazi skoro na 24 minut

Pokud budeme brat v potaz pritok studeneho - noveho paliva a tepelne ztraty, tak se muze stat, ze bude vyuzito na efektivni ohrev treba pouze 30 W.
Obrovske mnozstvi tepla pohlti cerpadlo, je tam obrovska plocha, motor je ochlazovan za jizdy - v zime velmi intenzivne...
vsechna cest, mate to zmaknute, zejmena to technicke provedeni prvku a zarizeni, ale, zkousels spocitat, za jak dlouho ohreje topny vykon o 140W 1kg oleje za idealnich podminek dokonale izolace (teoreticky)? Ja preji experimentum a zkouseni, ale ty casove hodnoty vychazi opravdu mizerne pro tak maly vykon...
pro 1 kg oleje, vykon 140 W, delta T=110 a merne tepelne kapacity cca. 1900 Kj.kg-1.K-1 to vychazi skoro na 24 minut

Pokud budeme brat v potaz pritok studeneho - noveho paliva a tepelne ztraty, tak se muze stat, ze bude vyuzito na efektivni ohrev treba pouze 30 W.
Obrovske mnozstvi tepla pohlti cerpadlo, je tam obrovska plocha, motor je ochlazovan za jizdy - v zime velmi intenzivne...