RADA: Domáci test kúpenej bionafty
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
RADA: Domáci test kúpenej bionafty
Nazdar chalani, takže kúpil som 100litrov bionafty na skúšku od chlapíka, ktorý to vyrába vo veľkom. No ako každý človek sa bojím, čo do svojho auta lejem. Chlapík tvrdí, že je to kvalitná bionafta z repkového oleja a vystatoval sa s certifikátmi z výkumného ústavu, že je to vyhovujúce ako palivo. Chcem sa spýtať, ako zistím podomácky, či je to kvalitné. Bionafta ma tmavohnedú farbu, má vôňu po rastlinnom oleji, je hustejšia, ako klasická nafta, no čo ma znepokojuje- že emisie dosť smrdia a oveľa citeľnejšie ako pri klasickej nafte) -niečo ako spáleny olej v reštikách a pod. Pri parkovaní s otvorenými oknami je to vo vnútri dosť cíciť. Máte niekto s týmto skúsenosti ?
PS: zatial som to len zriedil 20nafta:30bionafta-auto ide pekne, ticho, na výkone neubralo. Auto: Audi a6 c4 2.5tdi 5valec rv.97
PS: zatial som to len zriedil 20nafta:30bionafta-auto ide pekne, ticho, na výkone neubralo. Auto: Audi a6 c4 2.5tdi 5valec rv.97
No takže jednu vzorku som dal do ladničky. Druhú som zmiešal z vodou v zavaraninovej flaške pretrepal, urobila sa hustá biela pena ako na pivae a až po 15minutách začalo byť zvrchu vidno asi 2cm vysokú žltú tekutinu. Do druhej flašky som urobil to isté akurát som to len zvoľna premiešal. Kvapaliny sa oddelili no medzi zostala asi 1mm široká biela hmota a po krajoch bublinky. To asi nieje dobré, že? Ináč bionafta má farbu jak med. Ešte jedna vec. Ako sa v domácich podmienkách perie bionafta ??-to budem musieť asi robiť aj ja že?hranicka píše:o moc hustější bejt nesmí, po vytažení z ledničky musí perfektně týct a při běžný teplotě musí bejt průzračná. A na dně se nesmí usazovat glycerín (okrová až hnědá hustá kapalina, která postupně tuhne)
..
dej fotku ale to asi nebude moc ok.. po protřepání by se ti měla dobře udělaná bio okamžitě oddělovat od vody, bez bublin a hlavně bez bílejch koláčů. Oddělená voda by měla být téměř čistá. Testuju si tak svoje výrobky, dokud to dělá bordel prolejvám vodou.
Škoda 1.9, 81
Re: ..
Takže tu sú fotky asi po 5-tich minútach po miernom pretrepaní. Sory za kvalitu, digitál som nechal u priateľky, tak zajtra spravím lepšie foto. Toto len na porovnanie.--ináč to pranie, stále neviem ako na to. Stačí polievať zvrchu vodou ako som čítal niekde a sediment s vodou odstrániť, alebo takýmto spôsobom s pretrepávaním? Netreba to potom nejak sušiť, alebo také niečo ?? PS: Môj výrobok to nieje. Kúpil som to od chalana, čo tvrdí, že je to velmi kvalitné ! (1,10€/liter) posúdte

..
taky se mi to zdá nějaký divný... vrstvy by měli bejt jen dvě, voda, mero, čistá hrana na přechodu. navíc, pokud to jen mírně třepeš je 5min dost. Já to míchám vrtačkou, a během minuty je to oddělený. Asi špatně vypraný, jak píše radluk.
Škoda 1.9, 81
- imakebiodiesel
- Sběrač informací
Odpovědi: 0
voda mydlo
s toho obrazku je jasne ze olej na vstupe
obsahuje vodu (mero zakalene ) a vysledny produkt
ma v sebe dost mydla cize neprate a nesusene
ani ta titracia nic moc pri spravne prevedenej
esterifikacii je toto moc vela mydla
do 2.5 tdi ak to je 5valec by som to ale dal v pomere 50:50
minimalne by som to dosusil a aditivum