Před časem mi začala blikat kontrolka žhavení a motor přepnul do nouzového režimu. Nic nenormálního pro tyhle motory, říkám si, že to bude nějaké čidlo nebo nějaká jiná prkotina, ale udělali diagnostiku a ta psala - Regulační mez nedosažena, Turbodmychadlo vadné. Že prý je to úplně normální závada, že je v háji turbo, což při mých 150.000 km není nic neobvyklého. Řekl jsem si, že to teda vyměním a budu mít pokoj. Udělali mi "super" cenu, nabídli dvouletou záruku bez omezení km a tak jsem to nechal udělat, hlavně kvůli té záruce, abych to za chvíli neřešil znovu. Takže vyměnili turbo, jenomže po pár desítkách kilometrů to začalo dělat znovu. Je pravda, že auto s novým turbem jede líp, turbo nehvízdá jako to staré, ale jinak se auto chová stejně jako před výměnou, tedy si nadále vesele padá do nouzáku, kdy se mu zlíbí... Dejme tomu, že závada na turbu je tedy vyloučena, nezbývá než se poohlídnout jinde...
Popsat celkově chování auta je trochu složitější, ale zkusím to...
Takže nejprve si rozdělíme chování auta na dva režimy - režim "normální", kdy auto jede úplně normálně a režim "nenormální" (pozor, ne Nouzový režim, to je až další fáze), kdy auto netáhne, má pomalé reakce na plyn, cuká za jízdy i na volnoběh, mírně jakoby prská (skoro jako by chtělo malinko střílet

Režim normální, předkoládám, nemá smysl popisovat...
Režim nenormální nastává nepravidelně, nemám vysledované proč se auto dostává do tohoto režimu. Klidně to neudělá 200 km a nebo to třeba dělá celý den a nechce to přestat. Je to poznat hned, když šlápnu na plyn, auto nemá výkon, cuká, má zvláštní, takový „prdivý, dunivý“ zvuk, otáčky velmi neochotně a pomalu stoupají a pokud to je na vyšší kvalt (4,5,6) a já podržím plyn, tak auto spadne kolem 2000 ot/min do „nouzového“ režimu (oranžová kontrolka žhavení začne blikat a napíše to „motor do dílny“). Ideální pro spadnutí do nouzáku je táhlé stoupání v rychlosti mírně přes 100km/h na 5/6 stupeň, to je celkem jistota, že to spadne. Ovšem zjistil jsem, že jsem schopný ovlivnit, jestli to spadne nebo ne – stačí podřadit, tím samozřejmě zvýšit otáčky někde kolem 2500 ot/min a ejhle, auto vystřelí kupředu, jako by se nic nedělo. Tedy ve 2500 ot/min se auto chytí a jede normálně, pokud otáčky stoupnou na tuto hodnotu během méně než 7 vteřin. Zhruba 7 vteřin totiž trvá, než to pod plynem spadne do nouzáku, to je jedna z mála věcí, které jsem vysledoval. Samozřejmě když zastavím, vypnu a nastartuju motor, tak se to vzpamatuje. Pak to klidně začne po pár kilometrech dělat znovu. Dost blbě se ten „nenormální“ režim popisuje…
Ještě jedna věc, když v tom „nenormálním“ režimu zastavím a nechám auto běžet na volnoběh, tak to má jak jsem říkal takový ten divný zvuk, jako by to prskalo z výfuku, sem tam to cukne pod zadkem, jako by se to trochu dusilo, malinko nižší otáčky, trochu to jakoby duní a toto celé trvá nějakých 90 vteřin. Během tohoto "nenormálního" stavu jsem si všiml, že auto hrozně smrdí zplodinama, jako stará Škoda 120 (skoro

Tak nevím, jestli jsem to popsal dost srozumitelně...
K tomu všemu se mi čas od času k blikající kontrolce žhavení přidá svítící kontrolka motoru, která po cca 5 nastartováních zhasne. Diagnostika píše pořád "Regulační mez nedosažena" a k tomu ještě "zkrat ke kladnému pólu"... Takže otázka zní, co způsobuje ten "nenormální" režim, ze kterého to padá do nouzáku?
Jestli někoho něco napadá, budu vděčný za každý názor.
Díky.
Mimochodem chystají se mi měnit komplet motorovou kabeláž (od turba k ŘJ atd.), prý by to mohlo být tím, protože na drátech u turba našli část drátů odizolovanou a mohlo by to být ještě někde seknuté...