Po kolika KM měníte olej?
Moderátoři: šulda, Moderátoři
Po kolika KM měníte olej?
Mám 1,9 Tdi Škoda octavia 66Kw. Nalil jsem tam olej 5w40, tak se chci zeptat, po kolika kilometrech by jste ho vyměnili.
Re: Po kolika KM měníte olej?
Při používání kvalitního oleje není problém měnit po 15000km nebo 1x za rok podle toho co nastane dříve. Samozdřejmě, že zkrácení intervalu výměny není na škodu, je to na každém a jeho uvážení. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že 15000 interval je naprosto bez problémů, viz. Š Octavia, najeto 420000km, a na motoru vše původní, jen běžná údržba(olej, rozvody, filtry)Jurajus píše:Mám 1,9 Tdi Škoda octavia 66Kw. Nalil jsem tam olej 5w40, tak se chci zeptat, po kolika kilometrech by jste ho vyměnili.
- travel242fx
- Přispěvovatel
Odpovědi: 0
no na golfe sa meni po 15000 a je to myslim to iste co octavia tak neviem ale podla mna tie OLEJE CASTROL PLNA SYNTETIKA ked to teda pouzivate "ja pouzivam TXT vydrzia minimalne 15000Km.Takze sa mi to zda zbytocne vyhadzovanie penazi.Ale pravda je tiez za kolko tych 15000 najazdite ja to najazdim za pol rokaMatrix píše:Já měním též po 10.000 km

Renault KANGOO 1,5dci, 78kW , r.v.2010: najeto 388000km - OFF
Skoda octavia combi 1,6 Tdi 85kW , r.v.2017 najeto 170000km - ON
Skoda octavia combi 1,6 Tdi 85kW , r.v.2017 najeto 170000km - ON
Měním, když si o to můj Passátek PD řekne. Mám variabilní interval 30-50tkm/max 2 roky. V praxi se to ozve vždy po cca. 33tkm. Leju tam Castrol SLX Longlife II. Mezi výměnami musím dolévat tak 0,5-0,7 litru, což je na ty kilometry dost slušné. Jsem moc spokojen. Takový interval opravdu vykompenzuje poněkud vyšší cenu oleje.
Taky měním olej kolem 10000km dávám tam olej castro TXT softec zátím v pohodě akorát mě zarazilo
když jsem vyměnil olej byl hned černý .Když jsem měl benzináka tak jsem musel ujet pár tisícovek Km aby tak zčernal. No myslím si že to bude tím Dieslem a meže to určitě turbo . Ale disel je Diesel chrochty chrochty

Ne, turbo to nešpiní (respektive ne tolik). Spiní to saze, které se dostanou do prostoru oleje. Kvalitní olej by je měl rozpustit, což ten tvuj evidentně dělá.TURBO píše:Taky měním olej kolem 10000km dávám tam olej castro TXT softec zátím v pohodě akorát mě zarazilokdyž jsem vyměnil olej byl hned černý .Když jsem měl benzináka tak jsem musel ujet pár tisícovek Km aby tak zčernal. No myslím si že to bude tím Dieslem a meže to určitě turbo . Ale disel je Diesel chrochty chrochty
![]()
U benzinu je olej sice na pohled "čistý", ale získává jiné vady (kyselost).