Ahoj kluci,
teprve nedavno jsem zacal s esterifikaci. Nicmene se dari. Mam prisun vyfritu, a rekl bych ze i kvalitniho. Zadne sadlo, a jiny sajrajt. Ted k problemu. Docela mi vadi mnozstvi glycerinu ktere mi zustava vzdy na dne nadoby. Pro presnost na
1 litr vyfritu
6 az max. 7 gramu louhu - 99 procentniho
0.25 methanolu - 99 procentniho
Ohreju na cca 40 - 50 stupnu a vrtackou micham 5 minut. Chladne mi to ve sklepe tam je cca 15 stupnu. Druhy den je hotovo. Na vrchu mi plave takova tenka blanka, pak MERO a na dne hnedy glycerin - konzistence podrazka. Na 40 litru oleje mi zustane 10 litru glycerinu. To se mi zda dost. Vsude se pise do 10 procent z celkoveho mnozstvi. Jen pro info ten vyfrit je cca 1 roky stary - prefiltrovany a odsedly
Muzete prosim poradit jak zmensit odpadni glycerin
Diky
glycerin
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
- imakebiodiesel
- Sběrač informací
Odpovědi: 0
vela metanolu (to as tak nevadi) a pravdepodobne vela luhu
glycerin musi byt tekuty a tmavo hnedy as cierny vezmi hotove Mero do flase zmiesaj s vodov poriadne pretras nechaj odstat ak mas papieriky na
ph vytiahni vodu co sa usadi na spode a zmeraj ph ak ta voda bude mat ph vyssie ako 8 vela luhu chrasta na vrchu ties svedci o tom istom
preto je najlepsia titracia este ma napada olej moze byt kontaminovany vodou to tiez narobi paseku typu mydlo chrasta vela glycerinu
glycerin musi byt tekuty a tmavo hnedy as cierny vezmi hotove Mero do flase zmiesaj s vodov poriadne pretras nechaj odstat ak mas papieriky na
ph vytiahni vodu co sa usadi na spode a zmeraj ph ak ta voda bude mat ph vyssie ako 8 vela luhu chrasta na vrchu ties svedci o tom istom
preto je najlepsia titracia este ma napada olej moze byt kontaminovany vodou to tiez narobi paseku typu mydlo chrasta vela glycerinu
viac ako 100000km len na ciste bio
- radluk
- Aktivista
Odpovědi: 0
kde ses docetl ze deset procent, neni to vubec pravda, deset procent z toho nedostanes ani kdyby se vsichni rozkrajeli, vzdy je zhruba to, co tam nalejes metylu. Takze ze sto litru ne deset glycerinu, ale 15-25 litru. Spis tak nekde mezi. 
A da se rict, ze pomery moc objem glycerinu neovlivnis, muzes jen zlepsit veskere zreagovani. Je to dane typem oleje, kvalitou a primesi, druhem zpracovani oleje. Je prokazane, ze kdyz budes drzet urcity pomer, klidne na doporucovanych 20 % metylu z objemu oleje, tak jednou bude ze 40 litru 10 odpadu a podruhe 8, potreti 12, dle toho jaky olej hodis do reaktoru

A da se rict, ze pomery moc objem glycerinu neovlivnis, muzes jen zlepsit veskere zreagovani. Je to dane typem oleje, kvalitou a primesi, druhem zpracovani oleje. Je prokazane, ze kdyz budes drzet urcity pomer, klidne na doporucovanych 20 % metylu z objemu oleje, tak jednou bude ze 40 litru 10 odpadu a podruhe 8, potreti 12, dle toho jaky olej hodis do reaktoru